Planul naţional de investiţii anunţat de Victor Ponta, realizat doar 5%
0De la începutul anului până în prezent, în România au fost finalizate investiţii de 500 de milioane de euro, faţă de totalul de 10 miliarde de euro anticipat de premier pentru 2013.
Guvernul a anunţat că vrea să atragă până la sfârşitul anului investiţii de „minimum 10 miliarde de euro” în energie, resurse minerale, agricultură, industrie şi infrastructură, care ar urma să creeze cel puţin 50.000 de locuri de muncă.
Deocamdată, investiţiile străine atrase de România în primele cinci luni din acest an au totalizat mai puţin de jumătate de miliard de euro.
În ce au investit străinii
În prima jumătate a acestui an fost consemnate mai multe deschideri de fabrici, din care amintim Bosch la Blaj, investiţie de 50 de milioane de euro, uzina de componente auto VCST Industrial Products la Alba Iulia, unde s-au alocat 30 de milioane de euro, alături de care grupul german Daimler s-a angajat la realizarea unei alte facilităţi de producţie la Sebeş, pe lângă cea pe care o deţine deja la Cugir.
Adiţional, Bosch se pregăteşte să inaugureze spre finele anului încă o unitate la Cluj, unde este prevăzută alocarea a încă 77 de milioane de euro.
Energia, aspirator de bani
Sectorul energetic este şi el beneficiarul unor mari investiţii în acest an. Lufkin a inaugurat lângă Ploieşti o uzină de echipament petrolier, investiţie de 140 de milioane de dolari, din care 28 de milioane de euro au fost ajutor de stat din partea României.
Petrom şi Exxon au anunţat cumpărarea unei platforme de foraj pentru explorare în Marea Neagră, în timp ce MOL, NIS şi Chevron urmează să demareze în acest an operaţiunile de explorare pentru hidrocarburi pentru o serie de perimetre.
Benzinăriile sunt un alt front din sectorul petrolier unde sunt programate mari investiţii. Compania petrolieră azeră SOCAR a deschis recent cea de-a 15-a benzinărie. Producătorul a anunţat că a investit până acum 22 de milioane de euro, având la dispoziţie un buget de 50 de milioane de euro pentru acest an. Gazprom a inaugurat, la rândul său, cea de-a 12-a staţie de alimentare, ţintind pentru acest an un total de 50 de benzinării.
Şi grupul maghiar MOL a inaugurat, la Giurgiu, un depozit de carburanţi, fiind terminată prima etapă. Acesta va avea în final o capacitate de 7.000 de metri cubi şi vor fi gata în 2015. Investiţia totală este de 10 milioane de euro.
Din domeniul energiei regenerabile, Verbund a anunţat la începutul lunii iunie punerea în funcţiune a parcului eolian de la Casimcea, judeţul Tulcea. Volumul total al investiţiilor: 380 de milioane de euro.
Tot în domeniul regenerabilelor, a fost pornită la Filipeştii de Pădure, în judeţul Prahova, prima staţie de producţie a biogazului în cogenerare din România, realizată de firma Genesis Biopartner. Aceasta doreşte realizarea a încă 10 astfel de staţii în următorii 3-4 ani.
Agricultură cu potenţial mare
Sectorul agricol şi de alimentaţie este şi el în centrul unei transformări. Grupul InterAgro, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, a deschis joi o fabrică de ulei la Zimnicea, în care a investit aproximativ 35 de milioane de euro. InterAgro a mai deschis, la începutul anului, şi o centrală electrică în cogenerare pe platforma combinatului chimic Donau Chem, din Turnu Măgurele, investiţie de 20 de milioane de euro.
O fabrică de bioetanol a fost anunţată şi în comuna Remetea, din judeţul Harghita, cu o valoare de şase milioane de euro, din care jumătate asigurate din fonduri europene. Aceasta va produce 10.000 de tone de bioetanol pe an şi şase milioane de metri cubi de biogaz pe an.
Domeniul IT adună şi el o serie de surprize: Huawei a anunţat în luna iunie că va investi încă 100 de milioane de euro în România, în următorii cinci ani, în timp ce, la Oradea, producătorul american de electronice Plexus a deschis oficial fabrica, investiţie de 30 de milioane de dolari. Aici vor lucra iniţial 330 de angajaţi, dar numărul este estimat să crească la 1.000.
Materiale de construcţii pentru o piaţă în declin
În timp ce locuinţele s-au ieftinit în medie cu 4,5% de la începutul anului, companiile din industria materialelor de construcţii deschid, la rândul lor, noi unităţi în ţara noastră.
Săptămâna trecută, Saint-Gobain Weber a inaugurat o fabrică de mortare la Suceava, investiţie de şapte milioane de euro. Noua unitate are o capacitate anuală de producţie de 100.000 de tone şi va deservi, pentru început, judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ.
În data de 4 iunie şi AdePlast a deschis o nouă fabrică de polistiren la Roman, investiţie ce contorizează 3,7 milioane de euro, iar capacitatea de producţie se ridică la 700.000 de metri cubi pe an. Anterior, AdePlast a finalizat o altă unitate la Oradea. Cele trei fabrici ale AdePlast din Oradea, Roman şi Ploieşti cumulează acum o capacitate de 2,2 milioane de metri cubi anual.
În fine, Lasselsberger a lansat în luna aprilie producţia de gresie porţelanată la fabrica Sanex din Cluj Napoca. Aceasta va produce un milion de metri pătraţi de astfel de gresie până la finele anului, potrivit companiei.