Petroliştii acuză statul că avizarea documentelor este îngreunată de ministere. „Fac comentarii sterile doar de dragul de a le face şi fug de răspundere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acordurile petroliere sunt semnate de către companii şi ANRM, dar trebuie apoi avizate de către ministere şi aprobate de Guvern
Acordurile petroliere sunt semnate de către companii şi ANRM, dar trebuie apoi avizate de către ministere şi aprobate de Guvern

Petroliştii din România acuză procesul „extrem de îndelungat şi profund birocratic“ de aprobare a actelor adiţionale pentru acordurile de concesiune petrolieră în România, care are un impact negativ asupra investiţiilor, generează pierderi în economie şi reduce numărul de locuri de muncă.

Companiile cer modificarea legislaţiei în aşa fel încât să fie prevăzute termene limită şi pentru ministerele îşi dau avizul pentru un acord petrolier, procesul de avizare fiind îngreunat de faptul că ministerele fac comentarii inutile şi nu au specialişti, susţine Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA).

Aceasta reprezintă 19 dintre cei mai importanţi deţinători de acorduri de concesiune petrolieră încheiate cu statul român.

„Una dintre problemele recurente întâmpinate de companiile petroliere pe care dorim să o aducem la cunoştinţă constă în procesul extrem de îndelungat şi profund birocratic de aprobare al actelor adiţionale pentru acorduri de concesiune petrolieră“, a declarat Daniel Apostol, secretarul general al asociaţiei.

Astfel, petroliştii cer ca în acte normative primare să fie prevăzute şi atribuţiile clare şi termenele de respectat pentru organismele care îşi dau avizul pentru un acord petrolier, astfel încât să fie evitate incertitudinile privind instituţiile implicate sau competenţele acestora.

„A se vedea în acest sens noile atribuţii arondate Secretariatului General al Guvernului, care verifică legalitatea actelor adiţionale“, a menţionat Apostol.

Actele adiţionale sunt semnate de către titular şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în urma unor negocieri, şi intră în vigoare la data aprobării lor de către Guvern.

Însă petroliştii spun că există o practică de neconsecvenţă cu privire la determinarea ministerelor care trebuie să îşi dea avizul, astfel încât numărul acestora fluctuează fără a exista transparenţă cu privire la criteriile de alocare.

„“Acest aspect este de natură a influenţa negativ planificarea operaţiunilor, întrucât inexistenţa unei constanţe în procedura de aprobare a actelor adiţionale afectează planurile operaţionale ale titularilor, care ar trebui să beneficieze de prezumţia de predictibilitate pe termen lung“, a spus şi Artur Stratan, preşedintele ROPEPCA.

Mai exact, ministerele responsabile cu avizarea actelor adiţionale ridică o serie de comentarii care duc la prelungirea nejustificată a timpului necesar avizării în interiorul Guvernului, astfel că termenele finale din cadrul acordurilor de concesiune sunt depăşite, potrivit asociaţiei.

Ministerele fac astfel comentarii legate de obligaţia companiei petroliere de a respecta prevederile legale dintr-un anumit domeniu, deşi această obligaţie nu trebuie neapărat menţionată în mod expres.

„Un exemplu ar fi o cerinţă adresată unui titular de a respecta în mod expres o anumită lege, când de fapt întregul acord de concesiune este supus legii române în general, deci a oricărei legi din legislaţia în vigoare în România. Aceste tipuri de comentarii, primite şi comasate de la mai multe ministere, au dus la prelungirea nejustificată a orizontului de timp necesar avizării în interiorul Guvernului, respectiv la depăşirea termenelor finale din cadrul acordurilor de concesiune“, a menţionat Stratan.

Companiile din sector se plâng de lipsa de profesionalism din cadrul ministerelor cu atribuţii de avizare. „A face comentarii sterile doar de dragul de a le face, de a ne acoperi şi de a fugi de răspundere prin crearea unei responsabilităţi colective, este o atitudine foarte dăunatoare şi poate avea efecte negative similare hotărârilor din justiţie care favorizează proprietarii de terenuri în defavoarea companiilor petroliere, făcând abstracţie totală de interesul naţional al statului român“, a mai spus preşedintele asociaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite