Patronatele, după întâlnirea cu Iohannis: Îl vom sfătui pe preşedinte să nu promulge Codul Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Lucian, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, a declarat miercuri că reprezentanţii patronatelor i-au transmis preşedintelui Iohannis că sunt anumite legi pe care îl vor sfătui să nu le promulge, pentru că aduc atingeri grave mediului de afaceri, printre care şi Codul Fiscal.

UPDATE Într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială în urma acestei întâlniri se arată că "reprezentanţii mediului de afaceri au apreciat că, prin astfel de întrevederi, Preşedintele României le oferă oportunitatea de a-şi exprima opiniile privind aspectele care influenţează buna funcţionare a mediului de afaceri. Reprezentanţii mediului de afaceri au susţinut necesitatea unui climat economic favorabil, care să stimuleze crearea de valoare adăugată în şi pentru economia românească, în special în domeniile care reprezintă avantaje competitive pentru România. În cadrul discuţiilor, una din principalele preocupări ale mediului de afaceri a fost reprezentată de creşterea semnificativă a calităţii actului legislativ, astfel încât legislaţia şi politicile guvernamentale să rezolve cu adevărat problemele cu care se confruntă mediul de afaceri şi, în general, economia. În acest context, dincolo de calitatea lor economică de angajatori, reprezentanţii mediului de afaceri constituie parteneri reali în dialogul social şi instituţional“.


Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român a precizat că, în cadrul întâlnirii cu şeful statului, s-a ridicat şi problema Codului Fiscal, arătând că a fost vorba despre o temă extrem de dezbătură.

„Preşedintele poate să promulge o lege sau nu, în funcţie de ce informaţii are şi de ceea ce este sfătuit, ori sunt anumite legi pe care noi, cu siguranţă, îl vom sfătui să nu le promulge, pentru că vor avea atingeri grave asupra mediului de afaceri din România“, a afirmat Lucian.

Întrebat dacă prin aceste legi se află şi Codul Fiscal, Ion Lucian a răspuns: „Şi Codul Fiscal. Noi spunem că aici se face o analiză şi toţi ne vom putea spune părerea, iar preşedintele, la sfârşit, va lua decizia“.

El a mai menţionat că preşedintele Iohannis a promis celor din mediul de afaceri că îi va consulta de fiecare dată când va considera că este nevoie de acest lucru.

Potrivit acestuia, reprezentanţii mediului de afaceri din România i-au propus preşedintelui Klaus Iohannis „un punct zero“ al mişcării patronale din România, prin organizarea Forumului Patronatelor din România, la care să fie invitate toate organizaţiile din ţară.

„E nevoie de o evaluare concretă a ceea ce reprezintă mişcarea patronală în România. Noi considerăm că o mişcare patronală puternică la nivel naţional al trebui să însemne că nimic important în economie, nicio decizie să nu se ia fără să fim consultaţi, ori la această oră acest lucru nu s-a întâmplat“, a spus Lucian, precizând că este nevoie, „pe termen mediu şi scurt, de o stabilitate din punct de vedere al fiscalităţii şi o ireversibilitate legislativă“.

„Este nevoie, dacă s-a dat o lege, să se ştie că trei, patru ani de zile acea lege va rămâne şi companiile să îşi poată construi afacerile în funcţie de această legislaţie“, a arătat el.

Reprezentanţii patronatelor din România i-au mai propus şeful statului să se creeze o o comisie de dialog preşedinţie-patronate, la care să se poată discuta cu exactitate de ce este nevoie în mediul de afaceri.

„Preşedinţia va putea, astfel, să primească informaţii directe de la noi, de la cei implicaţi în mişcarea patronală“, a mai spus Ion Lucian.

Reprezentantul Uniunii Naţionale a Patronatului Român a mai spus că preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu aceste întâlniri periodice cu mediul de afaceri.

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni participă Daniela Nemoianu, preşedintele Camerei de Comerţ Americană în România, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Florian Costache, preşedintele Patronatului Naţional Român şi preşedinte CES, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Matei Agathon, vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, George Constantin Păunescu, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România, Mihai Marcu, preşedintele Romanian Business Leaders, Steven van Groningen, vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Serviciilor Private din România, Adrian Vascu, prim-vicepreşedintele Uniunii Profesiilor Liberale din România, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, Mihai Manoliu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român, Ioan Dan Gheorghiu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Ioan Lucian, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român şi Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite