Omul este fiul Soarelui

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caracterizarea „Omului ca fiu al soarelui” depăşeşte caracterul filozofic şi are adânci legături fiziologice şi biologice. Lumina (naturală) determină bucuria vieţii, contrastând cu întunericul deprimant si obositor. Lumina (în gama de undă ultravioletă) acţionează biologic asupra omului prin formarea vitaminei D, reglează creşterea corpului, omoară bacteriile, intensifică respiraţia şi alimentarea cu oxigen.

Amplasarea şi orientarea clădiriilor poate să cauzeze o tulburare de site. Pentru a minimaliza impactul asupra mediului şi maximizarea folosirii resurselor locaţiei, este necesară identificarea în prealabil a resurselor naturale ale site-ului şi a celor peisagistice şi valorificarea acestora.

În ciuda faptului că aceste operaţii sunt costisitoare, practica analizării site-ului are rolul de a accesa şi promova eficienţa şi folosirea caracteristicilor acestui site. De exemplu, conservarea pomilor existenţi sau caracteristicile geologice din site în timpul activităţii de proiectare şi construire pot să micşoreze nevoia pentru replantarea şi amenajarea peisajului pentru ventilare, umbrire sau crearea de intimitate.

Influenţele asupra site-ului şi valorificarea resurselor naturale existente printr-o bună amenajare diferă în funcţie de mediu urban, suburban şi rural. Site-urile urbane sunt caracterizate de mai multe constrângeri de proiect. Site-uri rurale, de obicei mult mari decât similarele urbane, determină adesea un impact mai mare asupra mediului.

Asigurarea pătrunderii luminii în locuinţă trebuie maximizată prin proiectarea încăperilor auxiliare spre nord, zonă în care se impune din punct de vedere economic şi energetic să existe cât mai puţine ferestre, eventual acoperit cu plante.

Dar un element de construcţie important este geamul. Având în vedere că sticla normală lasă să patrundă numai până la 3 % din razele ultraviolete în casă, efectele benefice ale soarelui sub forma producerii de vitamina D sunt stopate. De aceea se recomandă folosirea altor tipuri de sticle, în special pentru locaţile în care se staţionează o perioadă ridicată, iar perioada staţionării este în cea mai mare parte a zilei.

Maximizarea avantajelor care caracterizează tehnicile de obţinere a energiei pasive, este influenţa semnificativă a site-ului şi orientarea clădirii faţă de mediile naturale. În timpul iernii, partea nordică a unei clădiri primeşte o influenţă mică direct de la soare datorită  faptului că iarna soarele este mai jos pe cer, în timp ce în partea sudică el este expusă la beneficiile soarelui de iarnă. Dacă site-ul  condiţionează anumite limite, amplasarea casei pentru maximizarea energiei solare pasive în scopul încălzirii va fi astfel realizată încât deţine suprafaţa care primeşte cea mai mare lumină a soarelui între orele 9: 00 m. şi 3: 00 p. m. În timpul lunilor de iarnă. Amplasarea de construcţii ar trebui să fie apropiată la extremitatea nordică a suprafeţei însorite pentru că la sud accesoriile să nu blocheze lumina soarelui de iarnă. Această amplasarea de asemenea permite exteriorului pentru desfăşurarea activităţilor de iarnă sau grădinile pentru a fi expuse la soarele de iarnă pe măsură ce este posibilă aceasta.

Dar un element important este şi cel economico-energetic care determină ca locuinţele să lucreze eficace, fiind necesar ca orientarea clădirii să fie prielnică pentru recuperarea unei cantităţi maxime de energie solară iarna şi minimă vara. Orientarea corespunzătoare pentru maximizarea energiei solare este de 5 grade sud-vest. Această orientare va furniza o cantitate maximă de energie. Orientarea de 15 – 30 grade sud-vest permite obţinerea unei importante cantităţi de energie pasivă, dar depăşirea acestei orientări face ca să se reducă substanţial contribuţia energetică.

În general, orientările sud-est prezintă mai puţine probleme decât cele sud-vest. În situaţie ideală, casa ar trebui să orientată pe direcţia est-vest  şi astfel să să aibă latura cea mai mare orientată un timp foarte îndelungat la expunerea solară. Practic se poate realiza şi o casă a cărei parte sudică este relativ mică, dar care să aibă un sistem de înmagazinare a căldurii, care să fie ulterior transferată în partea nordică apelând pe cât posibil la ventilaţia naturală.

Ce este de reţinut că orientarea unei clădiri de cele mai multe ori nu costă nimic, dar aduce avantaje pe toată durata de existenţă a construcţiei.


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite