O delegaţie a Guvernului va discuta, miercuri, cu transportatorii, despre nemulţumirile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii transportatorilor vor discuta, miercuri, la sediul Guvernului, despre situaţia pieţei RCA, cu cei doi vicepremieri ai executivului, Costin Borc şi Vasile Dâncu, şi cu reprezentanţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Planul privind un protest la nivel naţional, programat în jurul datei de 15 septembrie rămâne însă valabil, a declarat, pentru News.ro, Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). Patronatele din transporturi au anunţat, luna trecută, că vor să declanşeze un protest la nivel naţional, în jurul datei de 15 septembrie, dacă nu vor ajunge la o înţelegere cu Guvernul în ceea ce priveşte scăderea sau măcar îngheţarea tarifelor RCA.

„Am fost invitaţi să venim, miercuri, la discuţii cu cei doi vicepremieri şi cu reprezentanţii ASF. Ne vom duce şi vom cere îngheţarea preţurilor, iar planul privind un protest naţional în jurul datei de 15 septembrie rămâne valabil”, a spus Ştefănescu.

Transportatorii au acuzat ASF că a dezinformat opinia publică, printr-un raport publicat în iulie, referitor la tarifele RCA. Potrivit acestui raport, creşterea medie a RCA în iunie 2016, faţă de iunie 2015, a fost de 52,7%, în marja plafonului de 50% convenit prin protocolul încheiat în decembrie 2015. Transportatorii consideră însă că tarifele RCA au crescut şi de peste trei ori în această perioadă.

Preşedintele COTAR consideră nepotrivită condiţia impusă transportatorilor de către Guvern, de a trimite doar câte un singur reprezentant din partea celor cinci asociaţii ale transportatorilor.

„Noi vom fi cinci, iar ei probabil vor fi zece. Nu mi se pare normal”, a afirmat Ştefănescu.

Între timp, unii transportatori au recurs la acţiuni de protest la scară mică, în judeţe. Săptămâna trecută, douăzeci de şoferi de la firme de transport din Braşov au blocat cu camioanele centura ocolitoare a Braşovului, circulând cu viteză foarte mică, de aproximativ 10 kilometri la oră.

Patronatele din transporturile rutiere au ameninţat în mai multe rânduri că vor declanşa un protest la nivel naţional, la care ar putea participa 40.000 de autovehicule comerciale.

Transportatorii au anunţat iniţial un protest la nivel naţional în data de 18 aprilie, din cauza nemulţumirilor generate de scumpirea poliţelor de asigurare de răspundere civilă a autovehiculelor (RCA) şi de unele prevederi existente în proiectul legii RCA, dar acel protest a fost anulat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite