Noua lege a laptelui pleacă spre promulgare. Pe etichetele lactatelor se va afişa obligatoriu conţinutul de lapte praf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lactatele vor avea conţinutul de lapte afişat pe etichetă
Lactatele vor avea conţinutul de lapte afişat pe etichetă

Legea care obligă menţionarea conţinutului de lapte praf pe etichetele produselor lactate a fost adoptată. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care obligă menţionarea tuturor ingredientelor pe etichetele produselor lactate.

Proiectul care stabileşte măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspăt şi a produselor lactatea fost adoptat cu 218 voturi „pentru“ şi o abţinere, Camera Deputaţilor fiind for decizional, iar proiectul va fi trimis preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Ce vom vedea pe etichete

Potrivit proiectului, laptele proaspăt de consum, dar şi produsele lactate vor avea obligatoriu etichetă pe care să fie specificat conţinutul de lapte praf.

„În comisie s-a introdus şi sintagma «lapte natural», adică lapte produs 100% din lapte brut materie primă sau menţiunea «lapte românesc» - lapte provenit 100% din fermele din România“, a declarat preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, liberalul Nini Săpunaru, în cadrul dezbaterilor din plen.

Potrivit proiectului, nerespectarea etichetării poate fi sancţionată de ANSVSA.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs natural“ va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs românesc“ va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% lapte, materie primă, provenit din fermele din România.

Amenzi grele pentru înşelătorii

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 15.000 la 20.000 de lei.

Amenzile cresc pentru producerea, expunerea spre vânzarea şi/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum, cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte de la 20.000 la 25.000 de lei şi se pedepseşte cu retragerea autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor, pe timp de 6 luni, după caz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite