Ministrul Economiei: Un fond suveran care să strângă acţiunile companiilor de stat ar profesionaliza guvernanţa
0Înfiinţarea unui fond suveran care să strângă acţiunile companiilor de stat este o măsură bună, deoarece astfel poate fi „profesionalizată“ guvernanţa corporativă, dar un astfel de fond trebuie să fie gestionat privat, corect şi în afara intereselor politice, a declarat Costin Borc, ministru al Economiei, potrivit Agerpres.
„S-au auzit foarte multe vorbe despre un fond suveran. Ambele partide mari prezintă o idee de fond suveran care să strângă acţiunile la întreprinderile de stat. Eu, personal, cred că e foarte bine şi cred că primul lucru în care se va câştiga dintr-un astfel de fond este că vom putea să profesionalizăm guvernanţa în aceste întreprinderi“, a declarat Borc.
Ministrul Economiei consideră că, în cadrul fondului suveran, companiile ar putea fi gestionate pe centre de competenţă.
„Noi ne-am referit până acum, pentru că acestea erau foarte vizibile, la Consiliu de Administraţie, la director general, unde va fi nevoie de profesionalizare şi de schimb de experienţă şi de adoptare de bune practici, în momentul în care se vor pune întreprinderile împreună într-un fond. Acesta va putea fi gestionat în felul următor: vor putea exista în acest fond câţiva poli, câteva centre de competenţă. Unele vor putea fi pe verticală, centre de competenţă strategică, şi anume întreprinderile energetice, întreprinderile din transporturi, din minerit, metalurgie, servicii etc., iar altele vor fi centre de competenţă pentru direcţia financiară, cum arată trezoreria, pentru achiziţii, pentru resurse umane. În final, un director de resurse umane foloseşte aceleaşi bune practici fie că este la Transelectrica, fie că este la Plafar, un director de achiziţii foloseşte aceleaşi bune practici fie că este la Transgaz, fie că este la CFR Marfă, şi, atunci, va putea exista un transfer de competenţe. Un director financiar foarte bun de la o firmă cu afaceri de 50 milioane lei va putea promova, în cadrul acestui fond, de la firma la care este la o firmă cu o cifră de afaceri de 100 milioane şi apoi, dacă este cineva foarte bun, va urca director general de întreprindere", a explicat ministrul Economiei.
În opinia lui, o astfel de profesionalizare la nivelul întreprinderilor, împreună, ar fi benefică, însă, din momentul în care va fi înfiinţat, acest fond va trebui să fie gestionat privat, în afara intereselor politice.