Ministerul Finanţelor vrea să modifice din temelii Codul Fiscal, la nici un an de la intrarea în vigoare. Dragnea: Guvernul nu are legitimitate. Ce spune Dragu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, nu îşi asumă proiectul
Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, nu îşi asumă proiectul

Guvernul pregăteşte un proiect prin care se modifică din temelii Codul Fiscal, la doar nouă luni după ce acesta a intrat în vigoare. Autorităţile vor să oblige firmele să crească salariile salariaţilor, la schimb cu trecerea contribuţiilor sociale şi de sănătate în seamna angajaţilor, dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor fi taxaţi cu 16%, în vreme ce evaziunea nu va mai fi considerată infracţiune dacă prejudiciul este sub 20.000 de euro.

UPDATE Preşedintele Consiliului Fiscal: Principiul este absolut corect

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, consideră că principiul proiectului, privind egalizarea sarcinii fiscale pentru toate formele de venit, este „absolut corect“, însă trebuie verificat dacă procentele stipulate în document sunt cele corecte. „Principiul este absolut corect, aă ai o sarcină fiscală pentru toate formele de venit. Se doreşte scăderea taxării la salarii şi creşterea acesteia pentru veniturile din activităţi independente. În prezent, o PFA plăteşte mult mai puţin decât un salariat. Nu va mai fi important cum câştigi, ci cât câştigi“, a declarat Ionuţ Dumitru, pentru „Adevărul“. Preşedintele Consiliului Fiscal a subliniat că proiectul prevede şi plafonarea contribuţiilor la nivelul a cinci salarii medii brute pentru toate veniturile obţinute de o persoană - contract de muncă, drepturi de autor, dividende etc. 


Preşedintele PSD Liviu Dragnea spune că Guvernul nu are legitimitate pentru a schimba Codul Fiscal. 

Dragnea a declarat că Guvernul Cioloş nu are legitimitate să schimbe Codul Fiscal, el făcând referire la un proiect de modificare a Codului fiscal care prevede creşterea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%.

„Guvernul nu înţelege că a fost învestit, în principal, pentru a administra treburile ţării, nu pentru a proceda la schimbări din temelii şi schimbări care nici nu sunt bine fundamentate, nici nu sunt dezbătute. Probabil dintr-o dorinţă de fugă pentru imagine. Mă refer la ultima iniţiativă pe care am văzut-o despre intenţia de a modifica Codul Fiscal. Nu are legitimitate acest guvern să facă acest lucru şi sper să înţeleagă miniştrii. Speranţă mare am, de fapt, la domnul Dacian Cioloş“, a spus Dragnea, la începutul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, citat de News.ro. 

UPDATE Dragu nu îşi asumă proiectul

Anca Dragu, ministrul Finanţelor, spune că taxarea nu va fi majorată şi că proiectul vizează simplificarea şi debirocratizarea.

Ministerul Finanţelor a precizat, într-un comunicat de presă, că nu îşi asumă proiectul şi că nu are în vedere majorarea impozitelor sau contribuţiilor, nici creşterea taxelor pentru persoanele fizice autorizate (PFA). 

„Aşa cum am menţionat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere majorări de taxe şi impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale şi în favoarea activităţii economice“, se mai arată în comunicat. 

Ministrul Finanţelor admit că a cerut analize privind fiscalitatea, dar nu un astfel de proiect. 

„Am cerut experţilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea şi crearea unor condiţii mai bune pentru mediul de afaceri. În acest context, creşterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activităţi independente“, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor, în comunicat. 

„Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creştere a taxării. În egală măsură, Ministerul Finanţelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile şi nici a salariilor nete“, a afirmat instituţia. 

Ministerul respinge şi amnistia fiscală. „De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informaţiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanţelor Publice“, arată comunicatul ministerului. 

Au fost, "cel mult" analize la nivel tehnic

Anca Dragu, a precizat miercuri, la Europa FM, că proiectul de modificare a Codului Fiscal publicat de Profit.ro poate fi una dintre analizele care s-au făcut "cel mult" la nivelul tehnic în minister, însă a precizat că nu a aflat din presă despre el şi că, atât timp cât nu poartă semnătura sa, nu poate fi vorba despre o propunere a instituţiei pe care o conduce.

„Nu mi s-a cerut un punct de vedere înainte de a fi preluate aceste informaţii. Eu am văzut în presă cum că MFP promovează acest proiect. El nu are semnătura mea. Sunt analize care, cel mult, s-au făcut la nivelul  tehnic în Ministerul Finanţelor“, a afirmat Dragu, la Europa FM. 

Salarii mărite versus contribuţii eliminate

Contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal, citat de Profit.ro. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.

Companiile vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi profesiile libere.

Pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede obligarea firmelor, sub ameninţarea amenzii, de majorare a salariului brut cu echivalentul contribuţiilor transferate în cârca acestora.

Totuşi, atât timp cât contribuţiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, există riscul ca impactul să fie resimţit asupra salariilor negociate la valoarea brută.

Dezvoltatorii imobiliari, taxaţi „pe persoană fizică“

O altă prevedere o constituie faptul că dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor plăti impozit de 16%, precum persoanele care prestează activităţi independente, comparativ cu nivelul cuprins între 1% şi 3% din valoarea proprietăţii vândute, perceput în prezent.

În prezent, dezvoltatorii persoane fizice plătesc impozit între 1% şi 3% pe tranzacţiile imobiliare la fel ca persoanele care vând locuinţe din patrimoniul personal,  însă datorează TVA.

Impozitul este diferit în funcţie de perioada de deţinere. Astfel, dacă imobilul s-a aflat în proprietate mai puţin de trei ani, iar valoarea este mai mică de 200.000 lei, cota este 3%. Pentru o valoare a imobilului de peste 200.000 lei, impozitul este de 6.000 lei la care se adaugă 2% din ce depăşeşte 200.000 lei. 

În cazul în care imobilul a fost deţinut mai mult de trei ani, cota este 2% pentru cele cu valoare sub 200.000 lei şi de 4.000 lei plus 1% din ce depăşeşte 200.000 lei.

Amnistie fiscală, urmată de taxarea cu 75% a averilor nejustificate

Concomitent, Finanţele vor ca averile nejustificate de până la un milion de euro să primească o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, timp în care să fie declarate şi impozitate cu 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%.

Fiscul derulează de câţiva ani un program de verificare a marilor averi, însă rezultatele au fost modeste. Conform raportului de activitate al instituţiei, până la sfârşitul anului 2015 au fost încasate doar 2,6 milioane lei de la persoanele verificate în acest program. Amnistia fiscală este frecvent folosită de multe state pentru a atrage sume la buget din venituri nedeclarate.

Evaziunea de până la 20.000 de euro nu mai e infracţiune

Tot legat de acest aspect, evaziunea fiscală nu mai este considerată infracţiune dacă prejudiciul este mai mic de 20.000 de euro, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) urmând să retragă plângerea penală dacă prejudiciul este achitat integral. Noua reglementare se regăseşte într-un proiect de modificare a Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, citat de Profit.ro.

Proiectul prevede că, pentru fapte precum ascunderea sursei impozabile, omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale sau a veniturilor, înscrierea unor cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale, substituirea, degradarea sau înstrăinarea bunurilor sechestrate sau stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor vor fi considerate infracţiuni numai dacă valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro.

În prezent, legislaţia prevede, pentru faptele prezentate mai sus,  o pedeapsă cu închisoarea între doi ani şi 15 ani, cu o majorare cu cinci ani dacă prejudiciul depăşeşte 100.000 euro.

Sindicate: ar fi tragedie naţională dacă s-ar face aceste modificări

Aprobarea propunerilor de modificare a Codului Fiscal, aşa cum sunt prezentate de presă, ar însemna o tragedie naţională, în sensul că vom ajunge la un dezechilibru major între capital şi resurse umane, iar un astfel de transfer al contribuţiilor, exclusiv pe angajaţi, nu prea mai există nicăieri în lume, a declarat, miercuri, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa”, citat de News.ro.

Liderul sindical a precizat că nu a primit niciun document de la Ministerul de Finanţe privind modificarea Codului Fiscal, dar dacă proiectul prezentat de presă este real, rezultatele vor fi dezastruoase.

"Ar fi o tragedie naţională în sensul că deja avem un dezechilibru major între capital (61,5%) şi resursa umană (38,5%) care se resimte la distribuţia creşterii economiei naţionale. Este un dezechilibru şi acest transfer, care nu prea mai există în lume, şi care anulează taxele angajatorilor, va accentua şi mai mult proasta distribuţie a creşterii economice”, consideră Hossu.

Micii antreprenori cer să ştie cine a gândit proiectul

Şi Consiliul pentru IMM-uri îşi arată surprinderea faţă de redactarea unui document de 99 de pagini „redactat doar cu scopul de a crea confuzie în rândul contribuabililor“. „Documentul dat publicităţii are 99 de pagini, cuprinde modificări multiple şi cu siguranţă a fost lucrat în interiorul Ministerului de Finanţe. Cerem public să ni se comunice cine şi cu ce scop a lucrat acest document şi, de asemenea, cine suportă consecinţele economice ale impactului în rândul investitorilor, angajaţilor şi angajatorilor români“, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Tăriceanu: Guvernul nu este broker de activităţi

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte al ALDE, a declarat, întrebat despre proiectul de modificare a Codului Fiscal, că actualul Guvern îşi depăşeşte cu mult menirea pentru care a fost învestit în funcţie şi că nu este un broker de activităţi.

„Actualul guvern a fost învestit ca un Guvern de criză, care să gestioneze situaţia curentă, până la viitoarele alegeri, şi nu să ia decizii majore, care ţin de opţiuni fundamentale, politice. S-ar putea ca partidul X să considere că trebuie majorate asigurările, şi alt partid care câştigă alegerile să considere că politica fiscală, bugetară, ar trebui să se bazeze pe alte elemente“, a spus Tăriceanu, citat de News.ro.

„Nu este treaba Guvernului acesta să adopte astfel de politici, este treaba viitorului Guvern să decidă şi în măsura în care este necesar să adopte anumite măsuri care pot să facă parte din programul politic al următorului Guvern“, a mai comentat Tăriceanu. 

„Astfel de chestiuni se decid la nivel politic, înalt, de guverne care au legitimitate, iar acest guvern nu are legitimitate, el nu este rezultatul votului cetăţenilor“, a punctat oficialul.

PNL vrea să o invite pe Dragu la "Ora Ministrului" pentru a explica situaţia Codului Fiscal

Eugen Nicolăescu, liderul deputaţilor PNL, a anunţat că liberalii o invită în Parlament pe Anca Dragu, ministrul Finanţelor, pe 19 septembrie, pentru a explica situaţia exactă în domeniul fiscalităţii şi pentru a prezenta care sunt problemele privitoare la respectarea deficitului bugetar.

”Mă bucur că doamna ministru a Finanţelor a clarificat faptul că Ministerul Finanţelor nu are de gând să modifice Codul fiscal, mai ales prin ordonanţă de urgenţă. În acelaşi timp, trebuie să atenţionez pe prim-ministru că este nevoie să le solicite tuturor miniştrilor în această perioadă de campanie electorală, până la sfârşitul mandatului, să se abţină să mai iniţieze orice fel de proiect de lege sau de ordonanţă care să aibă ca obiect modificarea Codului fiscal”, a declarat Nicolăescu. 

”Cu această ocazie, îi vom solicita doamnei ministru Anca Dragu să ne prezinte situaţia exactă în legătură cu ceea ce se lucrează în Ministerul Finanţelor în domeniul fiscalităţii, dar, totodată, să ne prezinte în faţa Camerei Deputaţilor despre problemele grave pe care le are România din punct de vedere al respectării deficitului bugetar. A transmis o scrisoare Parlamentului în care îşi arată îngrijorarea că avem probleme în respectarea deficitului bugetar, conform Tratatului fiscal”, a spus Nicolăescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite