Mari datornici la stat: Cum au plătit toţi românii pentru nişte şmecheri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insolventa 1

Conform Economica.net, salariaţii celor trei firme aflate în fruntea statisticii comunicate de Ministerul Muncii au încasat cumulat peste 25 de milioane de lei din Fondul de Garantare, adică mai bine de jumătate din suma totală plătită anul trecut de ANOFM firmelor aflate în insolvenţă.

        

Vineri, site-ul Economica.net a publicat o statistică în legătură firmele au fost ajutate anul trecut de statul român pentru a-şi plăti angajaţii. În esenţă, este vorba despre acele companii care au intrat în insolvenţă şi care au apelat la Fondul de Garantare gestionat de ANOFM şi alimentat în mare măsură din contribuţiile lunare ale tuturor angajatorilor care încheie contracte individuale şi colective de muncă. Concret, din Fondul de Garantare, ANOFM plăteşte drepturile salariale cuvenite salariaţilor, la cererea scrisă a administratorului sau lichidatorului angajatorului în insolvenţă.

Conform Economica.net, salariaţii celor trei firme aflate în fruntea statisticii comunicate de Ministerul Muncii au încasat cumulat peste 25 de milioane de lei din Fondul de Garantare, adică mai bine de jumătate din suma totală plătită anul trecut de ANOFM firmelor aflate în insolvenţă. Pe primul loc se află Oltchim, companie aflată într-un proces complex de restructurare şi de privatizare, care însă are un mare potenţial tocmai datorită producţiei pe care o poate realiza. Prezenţa acestei companii pe primul loc se datorează situaţiei în care Oltchim a fost adusă de fosta putere şi pentru rezolvarea căreia se depun în prezent eforturi substanţiale.

Pe locul al doilea se află compania Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, firmă care a luat de la stat 6,6 milioane RON, în timp ce patronul său se afla în închisoare pentru că a deturnat fonduri europene. În urmă cu câţiva ani, Romstrade era una din companiile de casă ale PDL, firma primind contracte de infrastructură în valoare de sute de milioane de lei atât de la Ministerul Transporturilor cât şi de la ministerul condus la acea vreme de Elena Udrea. De la venirea la putere a executivului condus de Victor Ponta, diversele autorităţi responsabile au reziliat mai multe contracte cu Romstrade, eliminând prejudicii considerabile la bugetul statului. Din acest punct de vedere, cel mai bun exemplu este reprezentat de lucrările de modernizare la Transalpina (DN 67C), unde se vorbeşte şi despre o acţiune în instanţă ce va fi demarată de CNADNR pentru recuperarea prejudiciilor.

La fel de îngrijorător este şi faptul că pe locul al treilea în topul publicat de Economica.net se află, cu 1,5 milioane de lei, SC Realitatea Media S.A, deţinută de Cozmin Guşă. Realitatea Media nu este singura firmă a trustului Realitatea-Caţavencu care se află în topul firmelor subvenţionate de la Fondul de Garantare, în listă aflându-se şi S.C.Newsin Media S.R.L., care a primit aproape 500.000 de RON. Cu alte cuvinte, unul din marile bastioane ale propagandei băsiste au fost anul trecut susţinute din contribuţiile noastre sociale cu aproape 2 milioane de lei.

Ipocrizia celor de la Realitatea este cu atât mai mare cu cât în ultimele luni, trustul controlat de Cozmin Guşă a tot urlat despre cum, chipurile, actualul executiv risipeşte resursele staului. În schimb, alături de cei de la Romstrade, care au provocat găuri importante la buget, cei de la Realitatea nu par deloc deranjaţi de modul în care au folosit la maxim un sistem administrat de stat şi destinat menţinerii unei anumite echităţi sociale. Oamenii de casă ai lui Traian Băsescu dovedesc astfel, pe lângă incapacitatea de a face treabă fără proptelele Cotroceniului, cât de imoral se comportă în raport cu actuala putere care şi-a respectat obligaţiile pe care le avea faţă de ei şi angajaţii lor.

                

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite