Legea Turismului este gata. Ce noutăţi aduce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Turismului a definitivat Legea Turismului, în urma unor dezbateri care au durat peste un an, prin actul normativ publicat în forma finală pe site-ul ministerului fiind stabilite liniile directoare de funcţionare a serviciilor în domeniul turismului.

Proiectul de lege urmează să fie supus aprobării Guvernului, în perioada următoare, urmând să intre în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

 „Legea Turismului a fost definitivată de Ministerul Turismului, a fost trimisă către avizare interministerială şi va fi adoptată cât mai curând. Actuala legislaţie nu prevede o lege sectorială şi vă pot spune că legislaţia este, pe alocuri, pentru unele HG-uri, veche de aproape 20 de ani. Prin această lege a turismului reducem semnificativ numărul actelor normative din domeniu, se simplifică procedurile pentru mediul privat”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Guvern, ministrul Turismului, Bogdan Trif, potrivit Mediafax.

Ce noutăţi aduce legea                                                 

Principalul scop al Legii Turismului este unificarea legislaţiei generale, laolaltă cu sistematizarea celei secundare. Pe lângă acestea, legea stabileşte pe de o parte prerogativele Ministerului Turismului, iar pe de altă parte clarifică responsabilităţile autorităţilor administraţiei publice locale în ceea ce priveste turismul, potrivit profit.ro.

Legea aduce noutăţi precum crearea OMD-urilor, acele organizaţii de management al destinaţiilor, care sunt o formulă de asociere între autorităţile publice locale şi mediul privat şi prin care se vor stabili priorităţile de marketing şi promovare turistică a zonei.

„Taxele speciale pe care autorităţile le percep de la hotelieri, dar şi de ceilalţi operatori turistici vor fi utilizate în cadrul acestui organism, autorităţile locale având posibilitatea să completeze şi bugetul cu alte sume”, a precizat Bogdan Trif.

Sistem informatic cu date despre turişti

Ministrul a adăugat că noua lege prevede apariţia unui sistem informatic cu date despre turişti. Este vorba despre Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România (SIEATR)

„De asemenea, legea prevede şi crearea unui sistem informatic de evidenţă a activităţii de turism. Acest sistem informatic trebuie implementat cât mai rapid pentru a avea acces la colectarea de date în timp real. Este dificil să stabileşti o strategie de dezvoltare de orice fel dacă nu ai date clare, în timp real, despre domeniul pe care îl administrezi. Sistemul informatic va aduna informaţii despre turişti, agenţii de turism, structuri de cazare, circuite şi obiective. Subliniez că Ministerul Turismului nu devine colector de date personale”, a indicat Trif.

SIEATR va fi compus din două module, după cum urmează: Modulul 1 va ţine evidenţa operatorilor economici din turism, iar modulul 2 va prezenta indicatorii statistici asociaţi activităţii de turism din România.

Competenţe transferate la nivel local

Ministrul a completat că în actul normativ se prevăd şi competenţele care vor fi transferate de la minister la Consilii Judeţene.

„Tot Legea Turismului prevede şi descentralizarea, transferul de competenţe de la nivel central la nivel local. Mi-am dorit foarte mult să fac lucrul acesta şi mă bucur că am intrat în Guvern primul cu memorandumul de descentralizare. Prin această lege se trece atestarea ghizilor de turism, clasificarea unităţilor de cazare, omologarea pârtiilor şi a traseelor turistice, autorizarea plajelor, avizarea documentaţiilor tehnice privind construcţiile către autorităţile publice locale, în speţă către Consiliile Judeţene. Nu transferăm doar aceste obligaţii către CJ, ministerul va asigura un timp de minim un an de zile training şi consultanţă persoanelor din cadrul Consiliilor Judeţene care vor asigura emiterea acestor acte. Deci, nu-i vom lăsa singuri, îi vom îndruma şi ghida”, a precizat ministrul Turismului.

Drept de preferinţă al hotelierilor

Demnitarul a indicat şi apariţia unui „drept de preferinţă” al hotelierilor.

„Legea Turismului prevede şi dreptul de preferinţă al hotelierilor care vor avea prioritate la închirierea plajelor, dacă au spaţii de cazare cu deschidere la plajă. Va acţiona ca un criteriu de departajare în cazul ofertelor financiare egale”, a explicat Trif.

„Operatorii economici care deţin structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare în vecinătatea plajei Mării Negre, în limitele nord – sud ale sectorului de plajă turistica propus spre închiriere, au drept de preferinţă, la preţ egal, la închirierea suprafeţelor de plajă turistica situate pe sectorul de plajă respectiv”, se arată în proiectul de lege.

Noutăţi Legea Turismului

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite