La ce curs de schimb vor plăti românii acciza în 2015

La ce curs de schimb vor plăti românii acciza în 2015

Pentru a-şi suplimenta încasările la bugetul statului, în lipsa unui curs de schimb mai redus, Guvernul ar putea aplica în 2015 majorări ale accizelor în sine FOTO Adevărul

Românii vor plăti anul viitor pentru carburanţi, tutun, alcool o acciză calculată la o valoare atribuită cursului de schimb de aproximativ 4,5 lei/euro, după ce în 2014 cotaţia luată în calcul a fost de 4,73 lei/euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Euro mai ieftin din octombrie 2013 faţă de cel din 2012, dar şi scăderea mediei anuale a indicelui preţurilor de consum vor permite românilor să plătească anul viitor accize la o cotaţie mai mică faţă de cea din 2014.
 
În toamna anului trecut, Guvernul a modificat Codul Fiscal şi a schimbat modul de calcul al accizei plătite pentru produse precum carburanţii, tutunul, alcoolul, cafeaua, gaze naturale şi energie electrică. Până în acest an, acciza se calcula la cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. 
 
Din acest an, Codul Fiscal prevede că, dacă raportul de schimb valutar din prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent este mai mic decât cel stabilit în prima zi din octombrie a anului anterior celui precedent, se va lua în calculul accizei cursul de schimb de la 1 octombrie a anului anterior celui precedent, valoare care se actualizează cu media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent. 
 
Cursul de schimb de la 1 octombrie 2013 a fost de 4,4485 lei/euro, mai mic faţă de cel de la 1 octombrie 2012 – 4,5223 lei/euro. În acest caz, în calculul accizei s-a luat cursul de schimb de la 1 octombrie 2012, de 4,5223 lei/euro, valoare care a fost actualizată cu media anuală a indicelui preţului de consum calculată în septembrie 2013 – de 4,77%. Astfel, românii au ajuns să plătească în 2014 accize la o valoare atribuită a cursului de schimb de 4,783 lei/euro. 

Un curs mai mic pentru accizele din 2015

Cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană în ultimele zile s-a situat uşor peste pragul de 4,4 lei/euro, 4,4022 lei/euro fiind cotaţia de ieri. Este puţin probabil ca raportul de schimb să ajungă până la 1 octombrie, în interval de cinci şedinţe, peste nivelul de la 1 octombrie 2013 – 4,4485 lei/euro.
 
 În acest caz, pentru acciza din 2015 se va lua în calcul raportul de schimb din prima zi lucrătoare a lunii octombrie din 2013, valoare care va fi actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe luna septembrie 2014, indicator ce urmează să fie publicat de Institutul Naţional de Statistică la 10 octombrie. 
 
Având în vedere că, în luna august, creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni faţă de precedentele 12 luni, a fost de 1,2%, rezultă că accizele se vor calcula anul viitor la o valoare atribuită cursului de schimb de aproximativ 4,5019 lei/euro. Cu precizarea că rata medie anuală a inflaţiei din luna septembrie ar putea fi uşor mai mare sau mai mică faţă de cea din august.  

Vechiul mod de calcul, şi mai avantajos

Contactat de „Adevărul“, Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, a spus că de politici fiscale „se ocupă cealaltă parte a Ministerului Finanţelor“, adică ministrul Ioana Petrescu, însă a precizat că un punct de vedere oficial privind modul de calcul al accizei în 2015 va fi transmis în scurt timp. „Pentru a se lua o decizie privind menţinerea actualului mod de calcul al accizei sau schimbarea acestuia se fac analize, iar în termen de două săptămâni vă vom putea oferi un punct de vedere oficial“, a declarat Vâlcov. Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere, aflându-se în Statele Unite ale Americii cu delegaţia premierului, cu ocazia celei de a 69-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
 
Consultantul fiscal Emilian Duca crede că modul de calcul al accizei nu se va schimba pentru anul viitor, dar atrage atenţia că Guvernul îşi va putea suplimenta încasările din accize prin majorarea acestora în sine, având în vedere că raportul de schimb leu/euro este mai dezavantajos pentru stat în acest an. „Modul de calcul al accizei ste cel din directivele europene, iar orice modificare trebuie anunţată Comisiei Europene. Putem să ne confruntăm cu o majorare a accizei în sine pentru suplimentarea veniturilor la buget“, a spus Duca. 
 
În cazul în care s-ar reveni la vechiul mod de calcul al accizei, adică ţinându-se cont de cursul de schimb anunţat de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent plăţii accizei, cursul s-ar situa în intervalul 4,4-4,42 lei/euro, o valoare cu 31,8-33,8 bani mai mică decât în 2014. 


Mai puteţi citi:

Acciza pe carburanţi devine realitate: ce preţuri găsim la pompă de astăzi

Preţul mediu la carburanţi cu o zi înainte de scumpire se ridica la valoarea de 5,9 lei pentru un litru de benzina şi de 6 lei pentru un litru de motorină, însă începand de marţi, 1 aprilie, ar putea creşte cu până la 40 de bani (7 eurocenţi plus TVA) pe litru, la 6,3 lei pentru un litru de benzină şi 6,4 pentru un litru de motorină.

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, luni seară, la postul B1 TV, despre acciza la carburant, despre dreapta românească şi despre alegerile europarlamentare.
 
Acciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi va fi plătită integral doar de persoanele fizice posesoare de maşini şi de micile firme, după ce transportatorii rutieri şi fermierii îşi vor putea recupera o mare parte din costurile suplimentare.

Ponta: Sub guvernele lui Băsescu, benzina s-a scumpit cu 70%, iar motorina cu 90%. Cum a evoluat preţul ţiţeiului în ultimii şase ani

Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de pe un site de socializare un grafic care ilustrează evoluţia preţului la carburanţi în perioada ianuarie 2009-mai 2012, în guvernarea PDL, şi în perioada mai 2012-martie 2014, în guvernarea PSD, arătând că „preţul benzinei, sub guvernele domnului Băsescu, a crescut cu 70%, iar cel al motorinei cu 90%“.
 
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre introducerea accizei de şapte eurocenţi la carburant, despre relaţiile României cu Rusia şi China şi despre aniversarea a zece ani de la intrarea României în NATO.
 
Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis o nouă scrisoare premierului Victor Ponta, în care îi cere să renunţe la introducerea accizei la carburant de la 1 aprilie, precizând că povara va fi suportată de cetăţean.
 
Şoferii vor circula anual cu 1.100 de kilometri mai puţin dacă îşi păstrează neschimbat bugetul pentru achiziţia de carburanţi după introducea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru, de la 1 aprilie, potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru VeziCatFace.ro.
 
Executivul pregăteşte un act normativ prin care transportatorii vor primi înapoi, trimestrial, câte 4 eurocenţi din cei 7 eurocenţi, cât va reprezenta de la 1 aprilie acciza suplimentară, a declarat premierul Victor Ponta.
 
Guvernul a decis să introducă o acciză suplimentară la carburanţi „fără o analiză de impact, pentru a putea face cheltuieli mai mari în 2014, an electoral“, iar decizia va avea un „efect de bumerang“ asupra bugetului de stat, consideră liderii marilor asociaţii de transportatorii.
 
Executivul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi va trimite documentul către preşedintele Traian Băsescu, spre semnare, a anunţat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.
 
România se află acum pe ultimul loc în clasamentul european al preţurilor la benzină şi pe 23 din 28 la motorină. De la 1 aprilie, preţul motorinei ne va plasa în top 10.
 
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită anularea accizei suplimentare de 7 eurocenţi la motorină, arătând că, în caz contrar, şoferii vor cumpăra carburanţi dinafara ţării, fapt care ar duce la scăderea încasărilor bugetare din această taxă.
 
Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara, în urma discuţiilor finale cu reprezentanţii misiunii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi se va aplica de la 1 aprilie şi că scrisoarea de intenţie va fi semnată de preşedintele Traian Băsescu, întrucât acesta le-a transmis finanţatorilor internaţionali că va semna dacă "acciza" nu va apărea în document.

 

citeste totul despre: