Keep Calm. Încredere în economia românească

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai rău dintre scenariile posibile s-a produs. Să fim totuşi calmi, reci (stiu ca este dificil pe caldura aceasta) şi raţionali. Văd deja o efervescenţă de opinii apocaliptice, exagerări ale contagiunii, cuvinte mari precum panică, sfîrşit, dezastru, criză... Analiza obiectivă a economiei romanesti ne arata un tablou cu mecanisme de imunizare consolidate împotriva socurilor de natura financiară şi economică.

Cel mai rău dintre scenariile posibile s-a produs. Oboseala acumulată în fazele superioare ale integrării economice (Uniunea Economică şi Monetară) pare a fi dat apă la moară celor care au scos în evidenţă vulnerabilităţile. Şi pare că aceştia au speculat mai bine externalităţile negative în comparaţie cu tabăra care ar fi trebuit să argumenteze avantajele adâncirii integrării în Uniunea Europeană.

Văd deja o efervescenţă de opinii apocaliptice, exagerări ale contagiunii, cuvinte mari precum panică, sfîrşit, dezastru, criză.... Vă propun să o luăm mai încet, cu calm. Ceea ce a progresat gradual va regresa gradual.

Dez-integrarea Marii Britanii din UE se va face treptat în 2-5 ani, aşa cum şi integrarea s-a făcut treptat. Este evident că vor exista pe termen scurt turbulenţe politice, sociale, economice – probabilitatea este mare.

Să fim totuşi calmi, reci (ştiu că este dificil pe căldura aceasta) şi raţionali. Analiza obiectivă a economiei româneşti ne arată un tablou cu mecanisme de imunizare consolidată împotriva socurilor de natura financiara si economica. Efectul direct al Brexit asupra economiei romanesti este unul redus/ moderat - nu avem banci cu capital din Marea Britanie, importanta companiilor engleze in economia romaneasca este mica, MB nu acopera mai mult de 5% din exporturile noastre totale iar in ceea ce priveste ponderea stocului de ISD detinut de MB in Romania acesta era de 2,5% din total(se pot citi mai multe detalii in ultimul Raport asupra Stabilitatii Financiare, BNR, 2016).

Efectul indirect poate veni din cresterea costurilor de finantare, din mărirea dificultatii de a ne imprumuta pe pietele externe la costuri reduse. Nici aici nu cred ca avem motive de ingrijorare dincolo de un mediu incert pe termen de 2-3 luni in conditiile in care pietele sunt lichide ca urmare a relaxarii monetare BCE si pe de alta parte datorita faptului ca avem buffere/ rezerve de lichiditate de peste 6 miliarde euro ce acopera peste 5 luni din necesarul de finantare din Trezorerie.       

Rezervele valutare internationale ale BNR permit spatiu de manevra pentru impiedicarea unui deprecieri puternice a leului dincolo de o anumita volatilitate normala in aceasta perioada. Ele acoperă total datoria pe termen scurt. Datoria externa este in scadere, riscul de fuga a capitalurilor este redus, datoria publica ai deficitul de cont curent sunt sub pragul critic de sustenabilitate.

Am sustinut infiintarea Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala tocmai pentru a nu vedea tremuratul picioarelor decidentilor politici in astfel de momente. Consider ca aceasta institutie trebuie sa se intalneasca si sa evalueze scenariile - care sper ca sunt deja pregatite - pentru a dimninua cat mai mult impactul indirect al  Brexitului asupra Romaniei.

Trebuie sa constientizam ca Romania sta bine acum pe propriile picioare dpdv economic, are rezerve, are buffere pentru a face fata oricarui soc temporar financiar si economic. Romania nu mai are dependenta de capitaluri straine din 2008, a returnat imprumutul la FMI, are crestere economica de peste 4%, are deficite mici chiar daca in crestere. Indicatorii de risc pe sustenabilitatea fiscal bugetara indica risc scazut pe termen scurt, asa cum arata si Comisia Europeana.  

In scenariul negru in care acest soc devine persistent/permanent, nicio economie  nu va scapa si se va intra intr o noua spirala a mortii, intr-o noua criza financiara/economica la nivel mondial. Credinta mea este ca apele se vor linisti in maximum cateva saptamani insa norii negri vor sta ceva timp deasupra Europei. Totusi, suntem sub umbrela.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite