Jucăriile, autoturismele şi aparatura electrică, în topul obiectelor cu cele mai multe alerte de periculozitate în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
jucarii

Comisia Europeană a publicat raportul anual pe 2020 privind Safety Gate, sistemul de alertă rapidă al UE pentru produsele de consum periculoase care ajută la scoaterea de pe piaţă a produselor nealimentare periculoase.

Raportul arată că numărul de acţiuni întreprinse de autorităţi în urma unei alerte creşte de la an la an, ajungând la un nou număr record de 5.377, comparativ cu 4.477 în 2019. 9% din toate alertele lansate în 2020 s-au referit la produse legate de COVID-19, în special măşti care nu asigură protecţia. Alte exemple de produse periculoase legate de COVID-19 notificate în Safety Gate sunt dezinfectanţii care conţin substanţe chimice toxice, cum ar fi metanolul care poate duce la orbire sau chiar moarte dacă este înghiţit sau dezinfectanţii UV care provoacă iritaţii ale pielii.

Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie, a declarat: „Safety Gate s-a dovedit a fi rezistent la criză: în timpul pandemiei COVID-19 a ajutat la protejarea consumatorilor, fiind un instrument cheie pentru a circula în mod eficient şi rapid informaţii referitoare la produsele periculoase, cum ar fi măştile nesigure sau dezinfectanţii toxici şi a le scoate de pe piaţă. Cu instrumente de protecţie precum acesta, drepturile consumatorilor sunt în continuare garantate. ”

Principalele constatări ale raportului

Acţiunea de supraveghere s-a concentrat asupra produselor legate de COVID-19 care au devenit esenţiale pentru toţi consumatorii şi, prin urmare, în 2020 au existat 161 alerte pe măşti, 3 alerte pe salopete specifice, 13 alerte pe dezinfectanţi pentru mâini şi 18 alerte pe lămpi UV care ar trebui să funcţioneze ca sterilizatori. Alertele vehiculate în sistem continuă anul acesta.

În 2020, autorităţile din cele 31 de ţări participante ale reţelei Safety Gate (statele membre ale UE plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Marea Britanie) au schimbat un total de 2.253 de alerte cu privire la măsurile luate împotriva produselor periculoase prin intermediul sistemului. Au reacţionat cu 5.377 de acţiuni de urmărire. Aceasta reprezintă o creştere de peste 20% faţă de numărul de acţiuni din 2019.

Conform raportului, jucăriile sunt cea mai notificată categorie de produse (27% din totalul notificărilor), urmate de autovehicule (21%) şi aparate şi echipamente electrice (10%). Acest lucru ilustrează faptul că supravegherea pieţei în UE se concentrează în mod special pe copii, un grup vulnerabil de consumatori. În general, cele mai frecvente riscuri semnalate se referă la leziuni precum fracturi sau contuzii (25%), urmate de componentele chimice ale produselor (18%) şi riscurile de sufocare pentru copii (12%).

În comparaţie cu anul trecut, mai multe marketplace-uri online se angajează să îmbunătăţească siguranţa produselor pe care le vând. Ieri, doi noi semnatari s-au alăturat iniţiativei de angajament pentru siguranţa produselor: Joom şi Etsy. Astfel, aceştia se angajează să verifice că produsele care apar pe Safety Gate nu sunt de vânzare pe site-urile lor şi că vor acţiona rapid în cazul în care autorităţile naţionale le vor semnala orice produse periculoase, care ar trebui eliminate.

Pasii urmatori

Comisia recompensează operatorii economici care fac eforturi suplimentare pentru a proteja consumatorii cu premiul UE pentru siguranţa produselor. Ediţia din acest an, care s-a deschis ieri pentru aplicaţii, se va concentra pe iniţiativele menite să protejeze în special consumatorii vulnerabili şi pe utilizarea noilor tehnologii pentru a spori siguranţa consumatorilor de produse. Termenul limită pentru aplicaţii este 30 aprilie. Puteţi găsi mai multe informaţii aici

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite