Guvernul vrea să ajute mai mult copiii defavorizaţi. Schema integrată, o „plasă de siguranţă” pentru cei predispuşi la sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul discută un plan integrat de 47 de măsuri destinat combaterii sărăciei, care are în vedere toate categoriile de vârstă şi îşi propune să fie finanţat atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene, a anunţat miercuri premierul Dacian Cioloş.

„Avem, în România, foarte mulţi oameni supuşi riscului sărăciei, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari, mai ales în mediul rural. Pornind de la această constatare – că noi avem o strategie naţională anti-sărăcie, pe care nu vrem să o ţinem doar la nivel de strategie şi de documente -, am cerut doamnei ministru Costea, împreună cu dl. vicepremier Dâncu şi cu consilierii mei de la Cancelarie, să vină cu un plan care să canalizeze şi fonduri din bugetul de stat şi fonduri europene, combinându-le pe măsuri care există deja, dar unele insuficient folosite, iar alte măsuri noi pe care le avem în vedere, dar şi proiecte pilot dezvoltate de anumite structuri non-guvernamentale care şi-au dovedit eficienţa şi pe care vrem să le generalizăm”, a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, primul-ministru, potrivit Mediafax.

Cioloş a adăugat că este vorba despre o „schemă integrată”, organizată pe etape din viaţă, pentru a putea oferi o „plasă de siguranţă pentru cei supuşi riscului de sărăcie, indiferent de vârstă”.

Concret, pentru cei aflaţi la vârstă preşcolară, Executivul intenţionează să completeze programul naţional „Fiecare copil în grădiniţă” cu câteva măsuri care să ajute la achiziţia de rechizite şi vitamine şi să ia măsuri, astfel încât, la naştere, statul să asigure ecografii şi screening medical. Un alt punct vulnerabil este cel al copiilor fără identitate, în condiţiile în care sunt familii care nu au domiciliu fix, ceea ce înseamnă că aceşti minori sunt excluşi apoi din sistemul de sprijin.

La vârsta şcolară, potrivit proiectului discutat în şedinţa de Guvern, se urmăreşte instituirea sau completarea unor programe precum „Şcoala de după şcoală”, prevenirea abandonului prin sport, „A doua şansă” sau „Teach for Romania”. Guvernul mai intenţionează să implice persoanele vârstince în programe de îngrijire a copiilor – „Bunicii comunităţii”.

„Totodată, pentru familii, dl. vicepremier Dâncu are în proiect un pachet legislative al locuirii, care să ajute la clarificarea situaţiei locuinţelor sociale şi, totodată, un program de microgranturi pentru familii sărace care au nevoie de câteva investiţii uşoare, de multe ori pentru a-şi asigura o locuinţă cu decenţă minimă”, a adăugat Cioloş, scrie Mediafax.

El a mai spus că, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, lucrează la o adaptare a ghidurilor pentru diferitele programe operaţionale pentru a exista compatibilitate şi coerenţă între diferitele măsuri şi programe sectoriale şi aceste obiective.

„Vrem să trecem de la abordarea sectorială pe program la abordarea integrată pe pachete de obiective, iar acest pachet cu măsuri sociale este unul din primele pe care vrem să le promovăm, pentru a da coerenţă utilizării bugetului naţional cu fondurile europene”, a mai spus premierul.

El a arătat că factorii responsabili pentru implementarea acestui plan vor organiza un eveniment în scurt timp, probabil săptămâna viitoare, pentru prezentarea în detaliu a pachetului care conţine 47 de măsuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite