Dacian Cioloş nu dă înapoi: Partidele trebuie să-şi asume modificarea legii electorale, nu să culpabilizeze Guvernul. Orban: Avantajaţi PSD!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş FOTO Inquam Photo
Premierul Dacian Cioloş FOTO Inquam Photo

Premierul Dacian Cioloş participă la dezbaterea din Camera Deputaţilor pe tema modificării legislaţiei electorale. Liberalii vor ca premierul să explice, de la tribuna Parlamentului, motivele pentru care Guvernul a refuzat să-şi asume răspunderea revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

UPDATE Dacian Cioloş: Eu personal, ca premier, înţeleg aşteptările cetăţenilor privind revenirea la alegerile în două tururi. Pe de altă parte, eu, în calitate de prim-ministru, consider că trebuie să ţin Guvernul departe de dispute politice dacă vreau să-mi duc mandatul la bun-sfârşit. Domnule Sturzu, ce-aţi citit dvs nu a fost în programul adoptat de Parlament. Când am constatat că nu există majoritate în Parlament pentru a susţine aceste idei, le-am retras. Dar consider că această dezbatere trebuei să aibă loc, ar fi o formă de respect pentru cetăţenii care-şi doresc să aibă alegeri în două tururi. Nu ar fi democratic ca Guvernul să vină prin OUG şi să impună aceste prevederi. Avem nevoie de un punct zero ca fiecare instituţie să-şi asume rolul pe care îl are în acest sistem democratic. În cea mai mare parte, secretarii de stat au fost schimbaţi nu pentru că fac parte dintr-un partid sau altul, ci pentru că aceasta a fost înţelegerea cu miniştrii: să-şi poată alege colaboratorii. Dar secretarilor de stat care au rămas le-am transmis că nu trebuie să facă politică de partid. O parte din prefecţi vor fi schimbaţi, pe criterii de performanţă. 

UPDATE Drept la replică Alina Gorghiu, lider PNL: N-aş fi venit la microfon dacă aleşii bărbaţi din PSD n-ar fi abordat alte subiecte. Am fost la o întâlnire cu ONG-uri care cer alegerea priamarilor în două tururi. Mi se pare o ipocrizie de nota 10 ce face PSD în Cameră şi în Senat. N-am o problemă cu Guvernul, dar am o problemă cu faptul că un grup parlamentar nu vrea să dezbată o lege, pentru că îi e frică să-şi asume un vot în plen. 

UPDATE Kelemen Hunor, UDMR: Nu mai este posibilă modificarea legislaţiei electorală dacă suntem oameni oneşti, dacă suntem oameni serioşi. Cine ne va crede oameni serioşi dacă noi schimbăm legislaţia electorală cu mai puţin de patru luni înainte de campanie. Anul trecut, legea a fost votată cu o majoritate zdrobitoare: 89%. 

Drept la replică, Eugen Nicolaescu: Politicianismul se manifestă deseori în această sală. Putem fi acuzaţi de orice, dar noi, cei de la PNL, suntem consecvenţi dintotdeauna pentru votul în două tururi la primari. Nu întâmplător am depus un amendat când s-a votat această lege. 

UPDATE Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Nu ţineam neapărat să vorbesc, dar o fac pentru rigoare. Văd că sunt mulţi care vorbesc mai mult decât citesc. Domnule Sturzu, aţi citit un documet care nu există. În programul de guvernare al Guvernului Ciololş, în varianta de guvernare adoptată, ce aţi citit nu există. Astăzi, PNL a avut curajul să spună adevărul. N-au legătură cu dorinţa de a mări democraţia. Au spus foarte clar că vor să modifice legislaţia electorală pentru a avea un avantaj la alegeri. 

UPDATE Mihai Sturzu, deputat neafiliat:  Domnule prim-ministru, citez din programul dvs de guvernare: «Amendarea de urgenţă a legislaţiei elecotarele, cu organizarea de alegeri în două tururi la alegerile locale». Am o singură rugăminte: Respectaţi-vă programul de guvernare! Oamenii din stradă n-au cerut pensii mai mari, n-au cerut fonduri europene, au cerut democraţie. Vă rog frumos să vă readuceţi aminte de momentele în care dvs aţi fost instalat la Palatul Victoria. În niciun caz partidele, ci strigătul oamenilor din stradă. Dacă aveţi curaj, veţi rămâne în istorie, dacă nu, PSD şi PNL vor câştiga din nou. 

UPDATE Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD: Un care au fost la microfon se pricep mai bine la muzică decât la discursuri. Mă bucură, domnule prim-minsitru, că aţi ales soluţia neimplicării într-un demers eminamente politic. Care este argumentul să venim acum, la 10 luni distanţă, să spunem că vrem să modificăm legea? Faptul că dezavantajează PNL. PSD nu respinge ideea alegerii primarilor în două tururi, dar dezbaterera trebuie să se facă aici. Legitimitatea unui Parlamnet la final de mandat este mai mică decât legitimitatea unuia la încpeut. 

UPDATE Ludovic Orban, deputat PNL: Domnule prim-ministru, asumarea unei funcţii de demnitate publică vă conferă resposnabilitatea de om de stat, care presupune asumarea unor riscuri, inclusiv riscul de a pierde funcţia. Nu trebuie să ţineţi cont de ce spun partidele, ci de ceea ce spun cetăţenii, care, în proporţie de 70%, vor ca alegerea primarilor să se facă cu 50% plus unu. Altfel, partidele nu pornesc cu şanse egale la aceste alegeri. Să nu uităm că peste 500 de primari şi-au schimbat culoarea politică momiţi de Ponta şi Dragnea. 

Domnule prim-ministru, dvs nu sunteţi membru PSD, dar aveţi secretari de stat, prefecţi şi şefi de deconcentrate care sunt membri PSD. Nu puteţi asigura alegeri corecte atât timp cât îi veţi menţine în funcţii pe ei. De la şefi de post până la poştaşi, toţi fac campanie pentru PSD. Nu-i înţeleg pe cei de la AlDE şi pe cei de la UNPR cum le-a luat minţile, cum îşi pot imagina că pot câştiga alegeri într-un singur tur. Reţelele de cumpărare a votului sunt deja puse în mişcare. Nu vom avea alegeri corecte dacă nu veţi înţelege realitatea de la firul ierbii. Dacă lăsaţi lucrurile aşa, nu faceţi altceva decât să avantajaţi PSD şi să dezavantajaţi democraţia. 

UPDATE Premierul Dacian Cioloş, despre alegerile locale: Pregătirea alegerilor reprezintă una din principalele priorităţi ale acestui mandat. Alegerile vin într-un moment în care societatea românească are aşteptări mari de la clasa politică. Decizia privind alegerile locale a fost luată de către Parlament acum un an. Subiectul a fost repus în discuţie acum, după ce societatea civilă a cerut în stradă, în noiembrie, revenirea la alegeri în două tururi. Însă, la acea vreme, partidele nu au dat semne că îşi doresc modificarea legii. Guvernul va organiza alegerile pe baza legislaţiei adoptate de Parlament, pentru că aici e locul dezbaterilor. Fie că e vorba de o OUG, fie că vorbim de asumarea răspunderii, ambele instrumente aduc Guvernul în faţa Parlamentului, deci tot e nevoie de o majoritate parlamentară care tranşează, Guvernul nu poate modifica definitiv o legislaţie fără acordul Parlamentului. Din discuţia cu partidele nu a reieşit o poziţie fermă pentru modificarea legii. Aici trebuie să se decidiă dacă e oportun sau nu să se modifice legea acum. Partidele care doresc modificarea legii acum trebuie să-şi asume această dezbatere, nu culpabilizând Guvernul că nu vrea să folosească instrumente de modificare a legii, instrumente pe care le criticau când precedentele Guverne le foloseau. 

UPDATE Eugen Nicolaescu, liderul deputaţilor liberali: PNL susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin. O bună guvernare locală poate fi asigurată pe principiul majorităţii. Suveranitatea nu poate fi emanaţia unei minorităţi. Alegerea în două tururi de scrutin nu presupune modificarea sistemului electoral, ci completarea lui. Aceasta este singura variantă de a avea o guvernare locală legitimă şi reprezentativă. De asemenea, PNL doreşte să ştie calendarul de implementare pentru votul prin corespondenţă. 

Liberalii l-au chemat pe Cioloş la raport

La solicitatea PNL, premierul Dacian Cioloş va explica, luni, în plenul Camerei Deputaţilor motivele pentru care a decis să nu fie de acord cu asumarea de către Guvern a modificării legislaţiei electorale, în sensul în care primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat că premierul Dacian Cioloş va participa, mâine, în plenul Camerei Deputaţilor, la Ora prim-ministrului. Este pentru prima dată când Dacian Cioloş va participa la Ora premierului, un program instituit de Camera Deputaţilor. Tema dezbaterii a fost propusă de grupul parlamentar al PNL.

La scurt timp de la decizia premierului Dacian Cioloş de neasumare a Guvernului a modificării legislaţiei electorale pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, liberalii îl obligă, practic, să explice, în plenul Camerei Deputaţilor, motivele pentru care nu a fost de acord cu propunerea PNL.

Întrebat de „Adevărul“ ce aşteptări are de la dezbaterea de mâine, liderul deputaţilor PNL Eugen Nicolaescu a răspuns: „Aştept ca dl. Cioloş să vină să ne explice cum se face o democraţie reală fără să respecţi o majoritate atunci când alegi un primar“. Un singur tur de scrutin la alegerile locale înseamnă alegerea unor primari chiar şi cu 20 - 30%, ceea ce nu asigură o majoritate de 50% plus 1.

Liberalii au cerut Guvernului Cioloş să adopte o ordonanţă de urgenţă sau să-şi asume răspunderea pe un astfel de proiect, însă premierul a decis să nu îşi asume un asfel de angajament după ce a văzut că nu se poate baza pe o majoritate parlamentară. PSD, UNPR şi ALDE i-au transmis lui Cioloş la consultările care au avut loc în urmă cu două săptămâni că se opun revenirii la alegerea primarilor în două tururi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite