Guvernul Ponta începe anul cu stângul: impozitul forfetar, o mare, mare idioţenie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi acum mă frec la ochi şi nu-mi vine să cred. Victor Ponta vrea să reintroducă impozitul forfetar???Nu poate fi adevărat! Nu-mi vine să cred că vom avea de a face, din nou, cu un Guvern care loveşte mişeleşte în mediul de afaceri.

Niciodată nu mi-a plăcut să fac procese de intenţie cuiva. Am mizat întotdeauna pe buna credinţă a oamenilor. A partenerilor de afaceri, a angajaţilor, a colaboratorilor, a celor care vremelnic ne conduc. Recent, chiar am purtat discuţii aprinse cu mai mulţi prieteni care susţineau sus şi tare, chiar înainte de instalare, că Guvernul Ponta e o apă şi-un pământ şi că nu va face mare brânză. Recunosc că nu am fost de acord cu aceste idei preconcepute  şi le-am sugerat amicilor mei că trebuie să le acordăm noilor guvernanţi o perioadă de graţie de minimum şase luni. E normal să fie aşa. După aceea, putem să criticăm deciziile care nu ne convin. 

Auzind însă, de intenţia premierului de a introduce din nou impozitul forfetar am decis să-o las încolo de perioadă de graţie şi să spun răspicat: impozitul forfetar este o mare, mare idioţenie. 

Chiar dacă intenţia Executivului de a obliga doar anumite firme să plătească acest impozit (pe cele din domeniul turismului, pentru că acolo este o zonă nefiscalizată, conform declaraţiilor premierului), principiul în sine mi se pare păgubos. Ca să nu mai vorbesc că marea evaziune fiscală este cu totul şi cu totul în altă parte şi nu cu impozitul minim o vom combate. 

Dar ca să revin la ideea iniţială, vă spun că niciodată nu vom ieşi din criză şi nu vom stimula mediul de afaceri cu noi taxe şi impozite. Nu asta e soluţia pentru a face rost de bani la buget. În această perioadă avem nevoie de investiţii publice masive, de relaxare fiscală, de măsuri pentru a atragerea investitorii străini. Nu mai trebuie să punem presiune pe umerii firmelor. Trebuie să repornim motoarele economiei şi doar aşa vom obţine bani, într-un mod sănătos, şi de pensii şi de salarii. 

Domnule Ponta, nu credeţi că fost de ajuns dezastrul provocat de acest bir tembel (zeci de mii de firme desfiinţate) în guvernarea Boc? Mai trebuie să le daţi şi dumneavoastră un pumn în plină figură firmelor din România, ca să le dea borşul pe nas de tot? Dacă aşa va stimula noul Guvern spiritul antreprenorial şi consolidarea clasei de mijloc, vă spun din start că nu avem nicio şansă de spera la prosperitate. 

Am citit interviul dat de doamna Grapini în “Adevărul” cu privire la noua intenţie a Guvernului şi mi-am dat seama cât de mult se schimbă oamenii când trec de cealaltă parte a baricadei. 

Doamna Ministru, având în vedere că sunteţi om de afaceri şi că ştiţi foarte bine problemele firmelor din România, mă aşteptam să fi sărit ca arsă când aţi auzit de acest nefericit impozit. Să vă puneţi demisia pe masă, dacă premierul nu va renunţa la această idee. Dumneavoastră ne explicaţi însă, că nu veţi mai crea nebunia din 2009 şi că acest impozit minim va fi aplicat doar anumitor firme. Doamna Ministru, şi unei singure firme dacă i-ar fi fost aplicat, tot era o mare prostie. Nu credeţi că avem destule taxe şi impozite pe care trebuie să le plătim unui stat care nu face altceva decât să prăduiască banul public în cel mai josnic mod cu putinţă? Nu credeţi că hotelierii trebuie să fie competitivi pentru pentru a face faţă concurenţilor din Bulgaria, Ungaria, Croaţia etc? Cum îi stimulaţi dumneavoastră în calitate de reprezentant guvernamental al domeniului? 

Mie personal, îmi crapă obrazul de ruşine că România pierde an de an meciul din turism în faţa vecinilor.  Dumneavoastră, nu? Ce efect credeţi că va avea acest impozit? Vă spun eu: unii vor trage obloanele, alţii mai descurcareţi vor găsi soluţii pentru a fenta statul (ştiţi că există).  Dumneavostră veţi lua praful de pe tobă, iar România va continua să piardă an de an meciul din turism.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite