Guvernul anunţă luni un pachet de măsuri de sprijin pentru populaţie şi pentru marii consumatori de gaze naturale şi energie electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va anunţa luni o serie de măsuri în domeniul energetic de sprijin pentru marii consumatori şi pentru populaţie, care reprezintă tot ceea ce poate face statul român în acest moment, a declarant Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, la Antena 3.

„Luni, premierul Victor Ponta va anunţa un pachet de măsuri pentru domeniul energetic. În ultimele zile am lucrat împreună cu prim-ministrul, care s-a ocupat personal, cu consilieri ai premierului, cu echipa mea de la Departamentul pentru Energie, cu domnul ministru Niţă (ministrul Economiei Constantin Niţă - n.r), cu Consiliul Concurenţei, cu echipa de la ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei- n.r) pentru a propune o serie de soluţii care să ajute marii consumatori şi să ajute populaţia. Sunt măsuri care vor acoperi şi sectorul de energie electrică şi pe cel de gaze naturale“, a anunţat Nicolescu.

El a punctat că aceste măsuri nu contravin statutului României de stat membru al Uniunii Europene. Nicolescu nu a vrut să dea exemple, spunând că premierul va fi cel care va anunţa luni aceste măsuri.

„Trebuie să fim corecţi cu noi: încă avem unul dintre cele mai mici preţuri la gaze din UE pentru industrie. Pe de altă parte, un obiectiv al Guvernului este salvarea locurilor de muncă şi păstrarea industriei“, a completat Răzvan Nicolescu.

El le-a cerut celor din industrie să continue afacerile şi să păstreze stabilitatea, mai ales în condiţiile conflictului dintre Rusia şi Ucraina. „Sper ca pachetul care va fi anunţat luni să răspundă nevoilor industriei. Noi vom lucra la implementarea măsurilor care vor fi anunţate. Dar îi rog pe reprezentanţii industriei, pornind şi de la contextul în care ne aflăm, cu evenimentele din partea estică a României... Dumnealor li se va răspunde luni cu tot ceea ce poate să facă statul român în acest moment. Rugămintea este să se concentreze pe ceea ce au de făcut, să facă business, să păstreze locurile de muncă, să facă profit, să plătească taxe“, a arătat el.

„Orice studiu de propagandă sau orice acţiune în aceste zile, care ar induce ideea de instabilitate, în condiţiile în care statul va face luni tot ceea ce poate să facă în acest moment, va fi considerat un act neprietenos la adresa statului român. Şi instituţiile statului român vor răspunde într-o astfel de situaţie. Trebuie să avem stabilitate, să fim conştienţi că în vecinătatea noastră se întâmple lucruri grave“, a mai spus Nicolescu.

El a menţionat totuşi că, în acest pachet, ar putea fi inclus un nou concept de promovare a energiei regenerabile. Totodată, Nicolescu a mai arătat că săptămâna viitoare va lansa în dezbatere o propunere de eliminare a taxei de cogenerare pentru exportul de energie.


Mai puteţi citi:

Bomba socială din spatele certificatelor verzi

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta spun doar jumătăţi de adevăr în scandalul privind subvenţiile acordate energiei regenerabile, iar adevărata problemă o constituie posibilitatea închiderii unor capacităţi din industrie, minerit şi energie.

Transelectrica a emis 10 milioane de certificate verzi pentru energia regenerabilă produsă anul trecut

Transelectrica a emis un număr de 10,1 milioane de certificate verzi producătorilor de energie regenerabilă pentru electricitatea generată anul trecut, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică.

Anomalia românească: Preţul final al energiei tot creşte la consumator, deşi costurile producătorilor scad

Preţul energiei la consumatori creşte din ce în ce mai mult, deşi costurile de producţie au scăzut în ultimii ani, ceea ce preprezintă o anomalie, a declarat miercuri directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

FOTO VIDEO Cum arată cel mai mare parc fotovoltaic din lume. Google este printre proprietari, iar constructorul a fost Bechtel

Cel mai mare parc fotovoltaic din lume a fost inaugurat la graniţa dintre statele americane California şi Nevada. Acesta este compus din peste 350.000 de oglinzi de mărime unei uşi de garaj, are o capacitate instalată de 392 MW şi produce destulă energie electrică pentru a alimenta 140.000 de locuinţe.

Românii au pompat anul trecut subvenţii de 416 milioane de euro în producătorii de energie regenerabilă, cu 34% mai mult decât în 2012

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite