România, campionul „verde“ al Europei: Energia regenerabilă a avut o pondere de 41% în consumul de electricitate al ţării în 2013, mult peste ţinta asumată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a depăşit încă de la finele lui 2013 ţintele asumate pentru 2020, cu preţul afectării industriei
România a depăşit încă de la finele lui 2013 ţintele asumate pentru 2020, cu preţul afectării industriei

Ponderea electricităţii produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie electrică al ţării în 2013 a fost de 41%, peste ţinta de 38% asumată de România pentru anul 2020, şi peste ţinta intermediară de 35% indicată pentru anul 2015, potrivit Departamentului pentru Energie.

România şi-a asumat în faţa Comisiei Europene ca 24% din consumul total de energie şi fie din surse regenerabile în anul 2020. Această ţintă include atât electricitatea, cât şi energia termică şi carburanţii. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunţat deja că această ţintă a fost deja atinsă la 1 ianuarie 2014.

Pe segmentul de energie electrică, ţinta asumată pentru anul 2020 este de 38%, iar ţinta intermediară este de 35% pentru anul 2015, astfel că informaţiile autorităţilor arată că România a depăşit deja ambele ştachete, scrie Agerpres.ro.

Potrivit aceluiaşi document, care reprezintă nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern, ANRE estimează că, la finele acestui an, în România vor fi în funcţiune capacităţi de producere a energiei regenerabile cu o putere de circa 6.000 de MW, în creştere cu 40% faţă de 4.300 de MW, cât este capacitatea lor totală de acum.

„Băieţii verzi“ nu mai primesc subvenţii peste nivelul obligatoriu de producţie

Proiectul de HG prevede scăderea cotei de energie electrică produsă din surse regenerabile care va beneficia în acest an de sistemul de promovare prin certificate verzi, la 11,1% din consumul final brut de energie electrică, faţă de 15%, cât era prevăzut pentru acest an.

În acest moment, componenta de certificate verzi, adică impactul lor în facturile finale, este de 42 de lei pe MWh. Dacă ar fi rămas cota de 15%, componenta de certificate verzi s-ar fi majorat la 80 — 83 de lei pe MWh, ceea ce ar fi dus la um impact semnificativ în facturi, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Cota de 11,1% este aceeaşi cu cea stabilită pentru anul 2013, astfel că, practic, componenta de certificate verzi  rămâne la acelaşi nivel. Modificarea cotei înseamnă că pentru energia regenerabilă produsă peste cota de 11,1% nu se mai acordă subvenţii.

Producătorii de energie regenerabilă primesc stimulente sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, şi care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate.

Subvenţiile la energia regenerabilă au generat ample dispute în ultima perioadă, după ce mai multe companii din metalurgie şi siderurgie au anunţat planuri de restructurare şi închidere a unor capacităţi, iar sindicaliştii au ieşit în stradă. De asemenea, legea de adoptare a ordonanţei prin care se amână pentru 2017 o parte din certificatele verzi a generat o dispută politică între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu.

Problema social-industrială

În acest moment, certificatele verzi reprezintă 12% din factura la energie. Subvenţiile afectează direct competitivitatea companiilor din siderurgie (ArcelorMittal, fostul Mechel, Tenaris), metalurgie (Alro) şi industria grea (TMK, Doosan, FECNE), din cauza banilor pe care trebuie să îi dea pe achiziţia certificatelor verzi. Industria are o pondere de 30% in economia României, mult peste media de 16-18% a statelor vestice, astfel că orice problemă cu costurile legate de utilităţi are din start implicaţii mai mari şi efecte mai puternice.

Concomitent, faptul că energia verde este preluată cu prioritate în sistem generează probleme producătorilor de energie termo, care se văd scoşi din piaţă, chiar dacă produc mai ieftin decât companiile din sectorul regenerabil. Astfel se ajunge la o problemă socială care afectează Complexul Energetic Oltenia şi Compexul Energetic Hunedoara. Cele două societăţi de stat au avut de înfruntat anul trecut proteste ale salariaţilor.

Mai puteţi citi:

Bomba socială din spatele certificatelor verzi

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta spun doar jumătăţi de adevăr în scandalul privind subvenţiile acordate energiei regenerabile, iar adevărata problemă o constituie posibilitatea închiderii unor capacităţi din industrie, minerit şi energie.

Transelectrica a emis 10 milioane de certificate verzi pentru energia regenerabilă produsă anul trecut

Transelectrica a emis un număr de 10,1 milioane de certificate verzi producătorilor de energie regenerabilă pentru electricitatea generată anul trecut, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică.

Anomalia românească: Preţul final al energiei tot creşte la consumator, deşi costurile producătorilor scad

Preţul energiei la consumatori creşte din ce în ce mai mult, deşi costurile de producţie au scăzut în ultimii ani, ceea ce preprezintă o anomalie, a declarat miercuri directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

FOTO VIDEO Cum arată cel mai mare parc fotovoltaic din lume. Google este printre proprietari, iar constructorul a fost Bechtel

Cel mai mare parc fotovoltaic din lume a fost inaugurat la graniţa dintre statele americane California şi Nevada. Acesta este compus din peste 350.000 de oglinzi de mărime unei uşi de garaj, are o capacitate instalată de 392 MW şi produce destulă energie electrică pentru a alimenta 140.000 de locuinţe.

Românii au pompat anul trecut subvenţii de 416 milioane de euro în producătorii de energie regenerabilă, cu 34% mai mult decât în 2012

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite