O reţea de hackeri a furat 45 de milioane de dolari de la bancomate din 27 de ţări. România a fost implicată în anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin mai bine de 40.500 de tranzacţii, hackerii au furat 45 de milioane de dolari. FOTO: Shutterstock
Prin mai bine de 40.500 de tranzacţii, hackerii au furat 45 de milioane de dolari. FOTO: Shutterstock

Şapte americani au fost arestaţi după ce au furat 45 de milioane de dolari de la două bănci din Orientul Mijlociu prin infracţiuni cibernetice. Ei au spart sistemele mai multor firme de procesare a cardurilor de credit, au furat informaţiile şi au retras bani din bancomate răspândite în 27 de ţări. Pentru capturarea bărbaţilor, anchetatorii americani au colaborat şi cu autorităţile din România.

Nu este clar dacă frauda s-a produs şi pe teritoriul României, însă investigatorii americani au anunţat că, pentru destructurarea reţelei, au lucrat şi cu serviciile din România, precum şi din Japonia, Canada, Germania, Emiratele Arabe Unite, Republica Dominicană, Mexic, Italia, Spania şi Belgia. Ancheta a implicat, de asemenea, autorităţile din Franţa, Marea Britanie, Letonia, Estonia, Thailanda şi Malaysia. 

Cazul este considerat unul dintre cele mai mari jafuri bancare din punctul de vedere al sumei furate. Departamentul pentru Justiţie al Statelor Unite a pus deja sub acuzare opt bărbaţi, toţi americani din statul New York. Doar şapte dintre aceştia au fost arestaţi până acum, dar autorităţile americane au subliniat faptul că aceştia reprezintă doar celula din New York, de bază, a reţelei. 

Cel de-al optulea suspect, care era şi presupusul lider al reţelei, ar fi fost ucis în Republica Dominicană pe 27 aprilie, potrivit Reuters. 

Adjuncţii săi sunt cel mai probabil în afara Statelor Unite, însă anchetatorii nu au oferit mai multe detalii despre aceştia. 

Operaţiunea a impresionat însă prin rapiditate şi volumul uriaş al tranzacţiilor. În doar 10 ore, hackerii au sustras peste 40 de milioane de dolari prin 36.000 de tranzacţii la bancomate din 24 de ţări. 

„În locul armelor şi al măştilor, această organizaţie de infracţiuni cibernetice a folosit laptopuri şi internetul”, a explicat Loretta Lynch, procurorul din Districtul de Est al New York-ului. „Mişcându-se la fel de rapid precum datele pe internet, organizaţia şi-a făcut drum din sistemul cibernetic al corporaţiilor internaţionale spre străzile din oraşul New York”, a continuat aceasta. 

De asemenea, anchetatorii au vorbit despre precizia „chirurgicală” cu care au acţionat hackerii, dar şi despre caracterul global al organizaţiei şi despre coordonarea perfectă cu care au realizat zeci de mii de tranzacţii în 27 de ţări, totul în doar câteva ore. 

Potrivit plângerii înaintate de procurori, grupul a pătruns în sistemele cibernetice a două firme de procesare a cardurilor de credit. Primul atac a avut loc la o firmă din India, în decembrie 2012, iar cel de-al doilea în SUA, în februarie 2013. 

După ce şi-au asigurat accesul în sistemele acestor firme, ei au majorat limitele de retragere şi soldul disponibil pentru toate cardurile de credit MasterCard emise de Bank of Muscat din Oman şi National Bank of Ras Al Khaimah din Emiratele Arabe Unite. 

Apoi, ei au distribuit carduri de debit contrafăcute „casierilor” din întreaga lume, care au fost însărcinaţi să retragă zeci de milioane de dolari de la bancomate. 

În New York, în după-amiaza zilei de 19 februarie, „casierii” - care, în acest caz, ar fi fost chiar cei opt bărbaţi puşi sub acuzare - au ieşit pe străzi cu carduri contrafăcute, care aveau numere de conturi deschise la Bank of Muscat. 10 ore mai târziu, aceştia efectuaseră 2.904 tranzacţii prin care retrăseseră din bancomate 2,4 milioane de dolari. 

Acesta a fost modul de operare folosit şi în celelalte ţări pentru a fura cele 45 de milioane de dolari  - 40 de la Bank of Muscat şi 5 de la Bank of Ras Al Khaimah - printr-un total de peste 40.500 de tranzacţii. 

În spaţiul cibernetic, metoda este numită „operaţiuni nelimitate”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite