Fota, despre repatrierea aurului: Când dai fără să gândeşti şi ajungi la fundul sacului, cauţi cu disperare resurse cu care să-ţi acoperi promisiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adevarul Live -  Iulian Fota FOTO EE

Proiectul iniţiat recent de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, care propune repatrierea a 95% din rezerve internaţionale de aur ale României, ar avea drept scop găsirea unor noi resurse de finanţare cu care PSD şi-ar putea acoperi „promisiunile populiste”, a declarat expertul în probleme de securitate, Iulian Fota.

Potrivit specialistului, „promisiunile populiste sunt atractive, sunt asul din mâneca politicienilor în perioada electorală, doar că această carte se joacă pe bani mulţi”. 

„Când dai, fără să te gândeşti la echilbrul economic al ţării, inevitabil ajungi la fundul sacului. Şi cauţi cu disperare resurse din care să-ţi finanţezi promisiunile. Scoţi dintr-un buzunar ca să bagi în altul. Indicatorii economici se duc la vale, eşti avertizat din toate direcţiile că ţara alunecă spre criză, încerci să te amesteci în funcţionarea instituţiilor şi până la urmă ajungi la singura monedă de schimb care nu se devalorizează: aurul. Este barometrul unei ţări. Când discuţia ajunge la mutarea rezervelor de aur, ni se pregăteşte ceva. Şi noi ne pregătim de un război, economic şi ideologic. Tot cu Occidentul, ca şi Rusia”, a declarat la Digi24 expertul în probleme de securitate Iulian Fota. 

El a explicat că ideea repatrierii aurului este lipsită de sens şi nu poate fi pusă în aplicare, istoria demonstrând acest lucru.

 „Tema aurului am văzut-o ca pe o temă recurentă a naţionaliştilor, când vor să sădească neîncredere în sufletul românilor vizavi de Occident”, a adăugat Iulian Fota.

Fostul consilier prezidenţial a explicat că în secolul XX au fost două momente care au demosntrat că politica de izolaţionism nu a făcut decât să agraveze situaţia României. Este vorba despre politica liberală „prin noi înşine” şi apoi de cea din perioada ceauşistă, când Nicolae Ceauşescu a vândut 80 de tone de aur pentru a plăti datoria externă a ţării.

„Ceauşescu, având aurul aici, a folosit aurul asupra căruia avea control total pentru a plăti datoria externă, o eroare enormă. Să nu le vină cumva şi altora ideea asta. Din punct de vedere economic, explicaţia oferită pentru ideea repatrierii aurului e lipsită de sens. Nu poate fi pusă în aplicare această decizie, BNR e integrată într-un mecanism european.

Aurul e o temă recurentă la naţionaliştii români, a fost folosită ca să bage în cap idei românilor idei antioccidentale - ideea invadatorului străin care vine în România să ia aurul o regăsim şi în discursul naţionaliştilor care vor să sădească neîncredere în sufletul românilor faţă de Occident.

La Roşia Montană, discuţia s-a pus pe aceeaşi paralelă cu occidentalii care vin şi ne iau aurul.

Discuţia despre aur este o prostie economica, cu semnale de izolaţionism, un element demagogic pentru a produce fractura între români şi Occident.

Când relatiile actualei guvernări cu Occidentul sunt din ce în ce mai tensionate, scenariul repatrierii aurului nu trebuie exclus şi eliminat. S-ar putea fi să fie şi un joc pe termen mediu, BNR e vizată, <de ce să nu facem această decizie pe mâna lui Isărescu, el să aducă aurul, când îl vom înlocui pe Isărescu, altcineva, cu aurul adus de Isărescu să aibă acces la aur şi, pe o decizie politică, să obţină o marjă de manevră pe o situaţie economică complicată>. Poate fi un joc rentabil pentru ei.

Aducerea aurului de la Londra ar părea că întorci capul străinătăţii, că te izolezi. După ce istoria ne arată căile bune şi rele, să repetăm nişte greşeli e prea mult”, a explicat la Digi24 Iulian Fota.

Citeşte şi:

Cât de reale sunt motivele pentru care PSD forţează BNR să aducă în ţară rezerva de aur. Cât au repatriat în realitate alte state europene

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite