EXCLUSIV Schimbare la vârf la Electrica! Cristi Buşu, înlocuit din fruntea Consiliului de Administraţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor de la Electrica, statul român, prin Ministerul Energiei, a schimbat doi membri importanţi ai Consiliului de Administraţie, prin vot cumulativ.

UPDATE Presedintele CA-ului Cristian Buşu şi Pedro Mielgo Alvarez nu au mai fost confirmaţi, mandatele lor încetând în consecinţă. În locul lor au fost aleşi doi administratori noi, respectiv Valentin Radu, fost CEO al Ţiriac Holdings, în prezent managing partner la Platinum Capital, şi Ramona Ungur, şefa Departamentului Restructurare IMM al Băncii Comerciale Române.

Aceste schimbări vin intr-un context agitat pentru Electrica. Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, acum câţiva ani, o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către firmele AEM, Electromagnetica, Elster Rometrics, Energobit şi Landis+Gyr A, active pe piaţa contoarelor electrice şi a echipamentelor conexe. Poţi citi mai multe detalii aici.

Investigaţia s-a finalizat la începutul acestui an şi a avut ca obiect demascarea unei posibile trucare a licitaţiilor organizate în perioada 2011-2015 de Electrica SA, E.ON, Enel şi CEZ pentru atribuirea contractelor de furnizare a contoarelor electrice şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice în cadrul licitaţiilor.

Consecinţa? Costurile suplimentare ale echipamentelor au fost pasate la consumatorii finali, aceştia plătind un preţ mai mare, nejustificat, pentru consumul energiei electrice. Şi aceasta numai pentru că,m aşa cum afirmă Consiliul Concurenţei, tarifele de achiziţie ale acestor contoare au fost umflate. 

Nu prea a contat că Electrica a colaborat cu Consiliul Concurenţei

La Electrica, însă, ceea ce este interesant este ca cei care au fost implicaţi nu au avut mandat de reprezentare din partea conducerii companiei şi nici nu făceau parte din structurile de decizie. Mai pe româneşte, au cam făcut-o de capul lor.

Cu toate acestea, Electrica, la care statul este principalul acţionar minoritar, a ieşit cea mai şifonată, cu toate ca a primit o amenda de 3% din cifra de afaceri, deşi conducerea companiei a ales să colaboreze cu Consiliul Concurentei pe parcursul anchetei.

Dar, în spaţiul public, declaraţiile oficialilor statului din ultima perioada au creat senzaţia că cei de la Electrica sunt cei care ar fi orchestrat toată operaţiunea, deşi conducerea companiei nu a fost implicată în astfel de practici ilegale. Rezultatul? Preţul acţiunilor ajunseseră ieri la un nivel apropiat de cel înregistrat în anul 2014, atunci când compania a fost listată la Bursă. 

Astăzi s-au facut alegeri noi în Consiliul de Administraţie

Actuala componenţă a C.A.-ului de la Electrica a fost votată la finalul anului trecut, în condiţiile în care se ştia de ancheta Consiliului Concurenţei. Astăzi, Ministerul Energiei, i-schimbat, însă, prin vot cumulativ, pe doi dintre cei şapte membri ai CA-ului. Voturile au fost deja exprimate cu câteva zile înainte şi iar Cristian Buşu, directorul CA-ului, unul dintre cei mai vechi membri din administraţia Electrica, a fost înlăturat.

El a fost numit în CA-ul companiei încă din anul 2014, pe vremea când Ministerul Energiei era condus de Răzvan Nicolescu. Conform surselor noastre, şansele ca el să fie schimbat sunt foarte mari. În poll-position, în acest caz, pentru această funcţie ar fi Bogdan Iliescu, administrator neexecutiv independent numit al Electrica în 2016 şi, totodată, membru în boardul director al Transgaz şi Doina Dascălu, fost vice-preşedinte al Curţii de Conturi şi fost consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului. 

Înlocuirea lui ar mai putea să însemne si că el va plăti consecinţele, practic, pentru comportamentul abuziv al unor angajaţi care au băgat de capul lor compania în acest scandal. 

   

Sub cupola Electrica, activează trei societăţi de distribuţie şi furnizare – Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud – şi o societate pentru servicii energetice, Electrica Serv SA.  

La începutul lunii februarie, compania a iniţiat o procedură de recrutare pentru pentru funcţia de director general şi de director executiv la cele patru companii din subordine. Cei care vor fi selectaţi nu numai că vor avea la dispoziţie profitul de 258 de milioane de lei în conturi şi alţi 900 de milioane de lei puşi la bătaie pentru investiţii, dar vor controla, practic, tot ceea ce înseamnă reţeaua de distribuţie de energie electrică din zona Prahova şi toată Transilvania. 

Faptul că Electrica a fost împinsă în faţă în acest scandal se suprapune şi peste proiectul de lege pentru modificarea procedurii prin care este numit şeful Consiliului Concurenţei şi care este în lucru în Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. 

Dacă acest proiect va fi adoptat, atunci, Bogdan Chiriţoiu s-ar putea să nu mai poată îndeplini toate condiţiile necesare pentru a conduce instituţia. 

Ce se va întâmpla cu preţul la energia electrică?

În mod normal, ancheta Consiliului Concurentei nu ar trebui să se oprească aici. După demascarea acestui cartel ar trebui să vedem şi alte măsuri aplicate prin care să se prevină astfel de practici pe viitor. ANRE doreşte, de exemplu, reducerea preţului la energie electrică, dar înaintea soluţionării cazului în instanţă.

În definitiv, nota de plată este achitată de noi şi de compania unde statul este cel mai mare acţionar minoritar şi care a ales să colaboreze cu Consiliul Concurenţei pe parcursul anchetei.

Dacă acest lucru se va întâmpla, iar Electrica ar câştiga în instanţă întrucât a contestat amenda primită de la Consiliul Concurenţei, ne vom confrunta cu o situaţie fără precedent!

Pe de altă parte, firmele producătoare de contoare s-au ales cu nişte profituri mari, obţinute din buzunarul consumatorului! AEM, de exemplu, producător de contoare ce deţine 70% cotă de piaţă, a scăpat basma curată deşi, modul în care a colaborat cu Consiliul Concurenţei ar fi fost cam îndoielnic. Adică, firma care a avut de câştigat cel mai mult de pe urma acestei inginerii este mângâiată pe creştet.

În definitiv, nota de plată este achitată de noi şi de compania unde statul este cel mai mare acţionar minoritar şi care a ales să colaboreze cu Consiliul Concurenţei pe parcursul anchetei. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite