Capacitatea de producţie a energiei va creşte cu aproape 20% până în 2020, în special în grupuri termo. Banii vor veni, parţial, din certificatele de emisii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capacitatea de producţie a energiei electrice din România va creşte în următorii şase ani cu aproximativ 19%, după ce vor fi puse în funcţiune unităţi de aproape 5.000 MW, iar concomitent vor fi scose din funcţiune centrale echivalente cu un sfert din capacitatea noilor grupuri energetice.

„La punerea în funcţiune a unei investiţii care reprezintă o nouă capacitate de producţie a energiei electrice se scoate din funcţiune o capacitate existentă echivalentă cu 25% din capacitatea pusă în funcţiune, cel mai târziu în anul următor anului punerii în funcţiune a noii capacităţi de producţie a energiei“, potrivit unei hotărâri a Guvernului.

Ce proiecte noi apar

Printre proiectele noi se numără o centrală pe biogaz a Amonil, un grup de 500 MW pe huilă la Complexul Energetic Oltenia, o termocentrală de 800 MW pe huilă a companiei Brăila Power (joint-venture între E.ON şi Enel) şi un grup nou de 200 MW al Complexului Energetic Hunedoara.

Alte proiecte vizează modernizări la grupurile existente, precum şi construcţia unor unităţi noi, de către ELCEN Bucureşti şi CET-uri din Arad, Govora şi Brăila.

Proiectele noi vor fi finanţate parţial cu bani obţinuţi din vânzare de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, pe care România le primeşte gratuit în perioada 2013-2020, ca urmare a faptului că este semnatară a protocolului de la Kyoto.

Ce grupuri dispar

În următorii şase ani vor fi scoase din funcţiune opt grupuri de producţie, totalizând 1.235 MW. Grupurile aparţin companiilor Complexul Energetic Oltenia (330 MW), Complexul Energetic Hunedoara (210 MW), CET Braşov (100 MW), ELCEN Bucureşti (175 MW) şi Termoelectrica (420 MW).

În acest an urmează să fie scoase din funcţiune cele două grupuri ale CET Braşov şi un grup al centralei Doiceşti (Dâmboviţa), aparţinând Termoelectrica.

În 2017 sunt programate să iasă din funcţiune grupul de la CET Grozăveşti (aflat în proprietatea ELCEN) şi grupul de la Deva (aparţinând Complexului Energetic Hunedoara), iar în 2018 vor înceta producţia unităţile de la Turceni (Complexul Energetic Oltenia) şi Bucureşti Sud (ELCEN). Pentru 2019 este programată oprirea grupului de la centrala Borzeşti (Termoelectrica).

Mai puteţi citi:

FOTO REPORTAJ Cum arată Complexul Energetic Oltenia, gigantul care produce aproape un sfert din energia României

Unităţile Complexului Energetic Oltenia, răspândite în cinci judeţe, extrag şi utilizează 25 de milioane de tone de lignit pe an pentru a obţine 11,7 milioane MWh de curent electric.

Statul pregăteşte înfiinţarea Complexului Energetic Vâlcea: CET Govora va prelua minele de lignit de la Berbeşti şi Alunu

Autorităţile pregătesc crearea unei noi companii integrate în domeniul energetic, numită Complexul Energetic Vâlcea, prin preluarea de către CET Govora a carierelor de lignit de la Berbeşti şi Alunu, aflate în patrimoniul Complexului Energetic Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia, Electrica şi Romgaz ar putea participa la realizarea proiectului de 1,2 miliarde de euro de la Tarniţa

Varianta nouă pentru realizarea hidrocentralei de la Tarniţa: Departamentul pentru Energie ia în considerare participarea Complexului Energetic Oltenia, Electrică şi Romgaz la compania de proiect care să realizeze hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, pe lângă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, care şi-au anunţat dinainte interesul, a afirmat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Niţă: Statul pregăteşte facilităţi pentru minerit şi termocentralele care investesc în reducerea poluării. Minele n-au mai fost modernizate din 1982

Producţia de electricitate din cărbune va rămâne sustenabilă pentru mulţi ani, iar companiile care vor investi în reducerea emisiilor poluante generate de arderea cărbunilor ar putea primi unele facilităţi, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, citat de către Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite