De ce nu au românii card bancar. Ce l-ar fi determinat pe Vâlcov să primească banii în plic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
darius valcov

Afirmaţiile recente ale consilierului premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, legat de faptul că îşi primeşte leafa lunar, în plic, nu pe cardul bancar, ar putea avea două explicaţii, după cum susţin specialiştii.

De altfel, chiar reprezentanţa Comisiei Europene în România cita de curând o statistică a Băncii Mondiale, potrivit căreia aproximativ 58% dintre români aveau, în 2017, un cont bancar.

Specialiştii avansează două motive care ar putea justifica lipsa unui cont bancar, în condiţiile în care majoritatea plăţilor, inclusiv salariile, se fac cu cardul.

„Ştiu câteva motive certe care-i fac pe unii să nu vrea să (mai) aibă de-a face cu banca, iar motivele nu sunt pe aceeaşi foaie cu comisioanele băncilor”, explică Simona Voiculescu, expert salarizare, taxare & relaţia cu statul al avocatnet.ro.

Potrivit acesteia, primul motiv ar fi frica de popriri. „Că vorbim de datorii la stat, că vorbim de datorii la privaţi, lipsa unui cont bancar ajută mult la slalomul printre obligaţiile de plată restante. Când executorul "miroase" un cont bancar şi mai vede şi viramente periodice de bani, ştie că e rost de luat. Când datornicul nu are conturi bancare, cel care-l caută de bani trebuie să muncească ceva mai mult ca să-i recupereze. Cine ţine banii la saltea ştie sigur că Fiscul nu va veni să-i umble prin casă. Iar până să se ajungă la executarea unor imobile (dacă există pe numele datornicului), trebuie îndeplinite mai multe condiţii, inclusiv un cuantum minim al datoriilor”, scrie expertul.

Un alt motiv ar fi, în opinia specialistului provenienţa ilicită a banilor/încălcarea legislaţiei în obţinerea, declararea şi folosirea acelor bani. 

„Când sumele de bani încasate azi, mâine sau lună de lună provin dintr-o sursă ilicită, când sunt făcuţi fără hârtii, pe socluri penale, când nu sunt declaraţi la Fisc pentru plata taxelor şi impozitelor, iar lista poate continua, cel care încasează şi foloseşte banii respectivi ştie clar că depunerea lor într-un cont bancar vine cu riscul dării de seamă, mai devreme sau mai târziu. Ce analiză de risc să mai poată face organul fiscal şi cum să ajungă la concluzia că un contribuabil obţine mai mult decât declară, din moment ce nu are la ce bani să se uite? Cum ar putea procurorul să se convingă de remiterea unei sume de bani într-un scop anume, dacă nu vede negru pe alb că suma X a ajuns de la Ion la Nae, eventual, prin Costică?”, menţionează Simona Voiculescu.

Duminică seara, Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, fost ministru de Finanţe acuzat, la un moment dat, că îşi primea şpaga în sacoşe de plastic în cimitir şi că şi-a tencuit tablouri valoroase în pereţi, a afirmat, la Antena 3, că nu are card bancar, nici conturi la bănci şi că îşi primeşte salariul în plic.

„Nu”, a răspuns Darius Vâlcov, întrebat într-o emisiune la Antena 3, dacă are card sau cont la vreo bancă. „Da, în plic. Vine plicul. Da (în mână - n.red.). Se mai poate”, a mai spus Vâlcov, despre cum îşi primeşte salariul.

În schimb, pentru a face rezervări online, atunci când pleacă în vacanţă, apelează la prietena lui, a afirmat Vâlcov la Antena 3.

„Cunosc atât de mulţi oameni care au bani în cont şi-au rămas fără ei, pentru că i-au mâncat comisioanele. Aveau 500 de euro şi după zece anii nimic, că sunt mari comisioanele”, a susţinut Vâlcov.

Premierul Mihai Tudose nu avea nici el card şi îşi primea salariul în acelaşi mod, a confirmat consilierul premierului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite