De ce modelul de creştere economică din România este periculos: „Alergăm pe şoselele Uniunii Europene cu o Dacie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
newmoney

Căutarea unor vinovaţi pentru scumpirea ouălor, deprecierea leului sau creş­­terea ratelor la bancă este de prisos. Şi nu pentru că nu i-am găsi, ci pentru că au cel mai bun alibi – creşterea eco­­no­­mică-record din acest an.

Dezechilibrele din ultima parte a anului, atât în ceea ce priveşte nivelul cursului leu/euro, dar şi cel al dobânzilor, repre­­zin­­tă o răzbunare a manualului de eco­­nomie, este concluzia trasă de mai mulţi spe­cialişti prezenţi la seminarul EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, Asociaţia Ro­mână a Băncilor (ARB) şi Banca Na­­ţio­­na­­lă a României (BNR), la Sinaia. Ritmul de creştere al economiei locale, care ne va clasa cel mai probabil pe pri­­mul loc la nivel european în acest an, riscă să des­­tabilizeze şi mai mult situa­­ţia. „Aler­­găm pe şoselele Uniunii Europene cu o Dacie“, a comentat Adrian Va­­si­­lescu, con­­­­silier de strategie al BNR, cu privire la riscurile care se ascund în spa­­tele unui avans economic catalogat drept nesustenabil.

Îngrijorările sunt legate de efectele po­­li­­ticilor care au antrenat avansul PIB-ului din acest an, de peste 6%. Aceste politici au fost „prociclice“. În traducere liberă, măsurile au pus gaz pe foc, stimulând economia când aceasta nu ar fi avut nevoie. În momente de creştere, manualele de economie recomandă reducerea datoriilor şi a deficitelor. Dacă acestea sunt întinse la maximum în perioade de creş­­te­­re, nu rămâne spaţiu de manevră în pe­­rioade de scădere, când economia ar beneficia de „gaz“.

Citeşte continuarea pe newmoney.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite