Darius Vâlcov, la Adevărul Live: Avem „sub cheiţă“ 5,3 miliarde de lei în buget, nimeni nu are voie să umble la ei până în a doua jumătate a anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile bugetului consolidat cresc în fiecare an în România cu 12-13 miliarde de lei, echivalentul unei creşteri economice de circa 3% pe an, a declarat, la Adevărul Live, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor. El a explicat că din această sumă 7 miliarde sunt date înapoi populaţiei şi firmelor prin reduceri de taxe, iar restul sunt păstrate de către stat, care va îngheţa cheltuielile ministerelor şi autorităţilor locale la nivelul actual.

Legea finanţelor publice

Noua lege a finanţelor publice va include o serie de condiţii pentru primăriile care se vor împrumuta de la Trezorerie, respectiv să nu aibă arierate, datorii la şcoală etc. Ei deja se împrumută de la Trezorerie, vom extinde această eligibilitate şi la cofinanţarea fondurilor europene. Vom prinde şi un criteriu de eligibilitate pentru primării. În privinţa băncii de dezvoltare din cadrul Eximbank, am constatat că există o reticenţă din partea băncilor în a acorda credite autorităţilor locale.

Turismul şi agricultura, sectoare prioritare

În turism am scăzut TVA la all inclusive, dar am făcut-o pentru a dezvolta paleta. Aţi văzut că Bulgaria, Grecia, Turcia ne-au furat turiştii tocmai pe bază de all inclusive. Noi oricum vom avea TVA redus de 9% la carne, peşte, legume, fructe.

Apoi, în Agricultură vom lăsa libertatea autorităţilor locale să scutească de impozit utilajele agricole. Să nu ne temem de libertate. În Germania, statul nu zice că taxa este atât, spune că este între atât şi atât, şi fiecare land sau primar decide. 

Noi, Guvernul am dat primarilor numai obligaţii, dar nu şi drepturi. Spre exemplu, ei strâng impozitul agricol şi nu primesc nimic din el, îi punem să strângă amenzile pentru cei care nu au asigurarea locuinţei.

O să cerem la CE derogări pentru înzestrarea Armatei în caz de război în Ucraina

În cazul extrem în care va izbucni un război în Ucraina, vom solicita la Uniunea Europeană creşterea bugetului pentru înzestrarea Armatei, să zicem că am avea nevoie de 10 miliarde de lei, asta înseamnă 1,3% din PIB. În plus, există deja foarte multă masă monetară pe piaţă. Pentru război nu mai există deficit.

Noi suntem acum prinşi în chingi din cauza faptului că avem un istoric că nu ştim să cheltuim banii, dar probabil când vom demonstra noi va fi prea târziu. Ei au făcut deja acum 30 de ani investiţii, deficite, dezvoltare.

Bulgaria este astăzi pe foarte multe taxe sub ceea ce vom fi noi în 2019. La impozit pe profit şi venit vor fi la 10%, noi la 14%, la contribuţii noi vom avea 35%, ei 31%.

5,3 miliarde de lei sunt astăzi blocate în buget, "sub cheiţă"

Circa 5,3 miliarde de lei sunt astăzi blocaţi în buget, pentru a acoperi un eventual risc în cazul în care nu se fac veniturile. Aceşti bani sunt sub cheiţă la fiecare minister şi nimeni nu se poate atinge de ei decât după jumătatea anului.

"Credeţi că românii n-ar mânca mai multă carne dacă ar avea bani?"

În România, consumul de carne este mai mic decât în Germania într-un raport de 1 la 3. Deci românii mănâncă un kilogram de carne şi un german mănâncă trei. Credeţi că românii nu ar mânca şi ei? Mai ales cei cu salarii sub 1.000 de lei. 

O să reducem TVA înainte de 2016, dar nu vom anunţa decât cu o săptămână înainte de a lua măsura. Nu doar populaţia nu va mai consuma, ci şi firmele, care nu vor mai face stocuri. De ce credeţi că Banca Elveţiei nu a anunţat când se desprinde de euro?

Despre fondurile europene

Am alocat bani pentru cofinanţare pentru exerciţiul 2014-2020, chiar dacă nu există încă proiecte pe acesta. Am toată încrederea în domnul Teodorovici. Anul viitor va fi probabil un an de studii de fezabilitate, cam ca în 2010, şi apoi vom creşte progresiv.

Şi aşa vom avea un surplus de bani pe care putem să îl lăsăm populaţiei şi companiilor şi aşa va creşte consumul cu 5%. Eu cred că anul acesta vom avea o creştere economică mai mare de 2,5%, cât estimează Comisia Europeană.

Despre evaziunea fiscală

Am venit cu această reducere majoră de taxe la carne şi produse din carne şi peşte şi produse din peşte, scutirea va fi pe tot lanţul. Astăzi sunt foarte multe companii care au intrări şi ieşiri rapide, care beneficiază de diferenţele de TVA de 5%, 9% şi 24% şi trăiesc din acest TVA, practic acest TVA este furat.

La pâine a fost scos la suprafaţă 25%, şi nu o spunem noi, o spun cei din domeniu. Dar reducerea evaziunii nu se face imediat, durează în timp. La pâine oricum situaţia era altfel, deoarece reducerea nu a fost pe tot lanţul.

Normative pentru investiţii

Ne propunem să creeăm normative pentru cheltuieli şi investiţii, astfel încât o apă să coste la fel în orice colţ al ţării.

"Cum astupăm gaura?"

Mă bucur enorm că dezbaterile sunt aprinse atât pe Codul Fiscal, cât şi pe cel de procedură fiscală, dar cel mai mult mă bucură că toată lumea este de acord că măsurile sunt bune. Avem premizele ca atunci când pleacă în Parlament Codul Fiscal. Dacă ţine bugetul, vreau să fac apel ce s-a întâmplat în ultimii ani: în fiecare an veniturile cresc cu 12-13 miliarde de lei. Acesta este nivelul creşterii economice de circa 3%, anul trecut a fost de 2,9%, anul acesta noi estimăm că va fi 3% în acest an. Estimăm că în acest an vom avea venituri de 234 de miliarde de lei.

Noi propunem un plan pe cinci ani, ne propunem ca în 12 ani să ajungem la nivelul mediu al Uniunii Europene, iar în patru ani să ajungem în zona euro.


Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, va explica noul Cod Fiscal, la Adevărul Live, începând cu ora 13.00. Cu cât se va reduce TVA, care sunt produsele pentru care vor scădea accizele, cum va fi taxată munca, dar şi microîntreprinderile şi cum va suporta bugetul statului toate măsurile de relaxare fiscală. Sunt întrebări la care va oferi răspunsuri ministrul Finanţelor.

Proiectul noului Cod Fiscal aduce, per ansamblu, o relaxare fiscală pentru populaţie şi firme, însă totul cu un cost bugetar de peste 16 miliarde de lei în 2016 şi de peste 35 de miliarde de lei în intervalul 2019, sume pe care statul speră să le recupereze prin încasarea de taxe, însă acest lucru depinde de capacitatea Fiscului de a le colecta. 

Proiectul noului Cod Fiscal şi al Codului de procedură fiscală au fost lansate miercuri în dezbatere, urmând ca la jumătatea lunii martie să fie transmise Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare. Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, speră ca aceste coduri să fie aprobate de Parlament până la sfârşitul lunii mai – începutul lui iunie şi, de asemenea, „să nu fie modificate fundamental“.  

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite