UPDATE Dăncilă: Guvernul a aprobat noile plafoane privind deficitul şi inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dancila

Ordonanţă de Urgenţă pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pentru 2019 a fost adoptată în şedinţa de astăzi a Executivului. Principalii indicatori sunt deficitul şi inflaţia.

„Aprobăm plafoanele bugetare pentru anumiţi indicatori economici în şedinţa de astăzi a Guvernului”, a spus Viorica Dăncilă.

Guvernul trebuia să se reunească în şedinţă, luni, de la ora 11.00, pentru adoptarea Ordonanţei de Urgenţă pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pentru 2019 după ce Curtea Constituţională a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pe această temă.

Actul normativ este necesar după ce CCR a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind aspecte de neconstituţionalitate prevăzute de Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

Legea a fost modificată, la scurt timp după adoptare, pentru a permite ajustarea deficitului pentru anul 2019 de la 2,55%, cât a fost prevăzut iniţial, la 2,76% cât a crescut în urma adoptării în plenul Parlamentului a amendamentului privind majorarea alocaţiilor pentru copii.

La asigurările sociale de stat este prevăzut un excedent de 2,95 miliarde lei, la bugetul asigurărilor pentru şomaj un excedent de 1,207 miliarde lei, iar la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de 73,8 milioane lei, la fel ca în varianta anterioară. 

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt prevăzute la 337,207 miliarde lei (faţă de 335,076 miliarde lei în proiectul anterior), iar cele ale bugetului de stat la 176,176 miliarde lei (faţă de 174,095 miliarde varianta din februarie). 

Bugetul general centralizat al unităţilor administrativ teritoriale este estimat la 73,541 faţă de 73,427 miliarde lei anterior, bugetul asigurărilor sociale de stat la 68,892 miliarde lei, al asigurărilor de şomaj la 879 milioane lei şi al Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate la 39,11 miliarde lei (faţă de 38,88 miliarde lei anterior). 

Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2019 de minus 2,76%, iar în anul 2020 de minus 2,33%, se precizează în proiect. 

Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în Produsul Intern Brut, este de 10% în anul 2019. Acestea sunt estimate la 102,42 miliarde lei (faţă de 102,535 miliarde lei anterior). 

Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârşitul anului 2019, este de 40% din PIB. 

"În anul 2019, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, plafoanele privind finanţările rambursabile, care pot fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, precum şi cele privind tragerile din finanţările rambursabile contractate, sau care urmează a fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, sunt în sumă de 1.200 milioane lei fiecare. Valoarea aferentă finanţărilor rambursabile, care poate fi autorizată pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, este de maximum 100 milioane lei anual. Plafoanele nu cuprind finanţările rambursabile destinate refinanţării datoriei publice locale, finanţările rambursabile destinate proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi nici pe cele destinate proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale", se menţionează în proiect. 

Plafonul privind emiterea de garanţii de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice şi de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2019, este de 8 miliarde lei. 

În anul 2019, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 14,838 miliarde lei. 

Obiectivul bugetar pe termen mediu este reprezentat de atingerea unui nivel al soldului structural anual al administraţiei publice de -1% din Produsul Intern Brut. Pentru 2019 acesta este prevăzut la 2,97% din PIB (2,76% din PIB în varianta anterioară a proiectului). Ajustarea soldului structural anual al administraţiei publice se face începând cu anul 2021. 

Plafoanele de contractare şi de tragere acordate din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului la solicitarea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, sunt fiecare în sumă de 5.000 milioane lei, în 2019.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, la Slobozia, că ”bugetul a fost construit foarte bine şi foarte riguros” şi nu este nevoie de modificări aşa cum a cerut preşedintele Klaus Iohannis. Dragnea preciza că, dacă Guvernul va adopta o ordonanţă pentru aprobarea plafoanelor, va fi aprobat şi retrimis la Cotroceni bugetul pentru anul 2019.

”Dacă Guvernul va adopta ordonanţă de urgenţă pentru legea pentru aprobarea plafoanelor bugetare, atunci săptămâna viitoare vom adopta bugetul şi vom retrimite la Cotroceni acestui domn, dacă îl găsim acolo, să semneze şi să promulge, să se publice, pentru ca milioane de copii din România să beneficieze de alocaţii şi programele de investiţii să înceapă să se deruleze în forţă”, a spus, sâmbătă, Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a legii bugetului de stat pe 2019, apreciind că acest lucru este necesar întrucât alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite