Cum vrea Vosganian să repornească industria românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, susţine că industria românească trebuie „curăţată“ şi trebuie privatizat tot ce se poate privatiza
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, susţine că industria românească trebuie „curăţată“ şi trebuie privatizat tot ce se poate privatiza

Investiţiile în tehnologiile de vârf şi „privatizarea a tot ce este de privatizat“ sunt principalele ingrediente din reţeta ministrului Economiei de reindustrializare a României.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, promite să repornească motoarele economiei. Ministrul de resort vede în tehnologia 3D, în aplicaţiile laser şi automobilele electrice vârful de lance al relansării. Până atunci însă, unul dintre pilonii politicii guvernamentale va fi „curăţarea spaţiului economic de zonele cu pierderi“. Privatizăm tot ce nu este strategic, spune ministrul Economiei.

Chiar şi companiile din industria de apărare sunt vizate. „Deţin un patrimoniu uriaş, dimensionat pentru 200.000 de angajaţi, nu pentru cei 6.000 care lucrează în prezent. Un sfert din angajaţii din industria de armament sunt paznici“, semnalează Vosganian.

Dincolo de enunţarea principiului „privatizării a tot ce este de privatizat“, oficialul face o scurtă radiografie a industriei româneşti în momentul de faţă. Avem companii de profil puternice, o bază promiţătoare pentru viitor. Însă, dintre cele 23 de mari domenii industriale, 17 se găsesc într-o proporţie ridicată într-un mare decalaj de competitivitate faţă de Uniunea Europeană.

O problemă care trebuie neapărat depăşită. „Nu vom putea să asigurăm un nivel ridicat al competitivităţii într-o ţară care se află cu decalaje atât de mari. De aceea, împreună cu cele trei mari strategii care se referă la economie, anume strategia de reindustrializare, de inovare şi cea privind diplomaţia economică, noi am adăugat şi o a patra, respectiv strategia privind modernizarea rurală“, a mai spus Vosganian.

INDUSTRIA, ÎMPOVĂRATĂ DE CERTIFICATELE VERZI

Ministrul trage şi un alt semnal de alarmă şi pledează pentru o despovărare a industriaşilor de costurile în creştere cu energia. Vosganian pune în discuţie măsura în care piaţa locală are capacitatea de a absorbi nivelul actual al certificatelor verzi.

În prezent, sistemul energetic este ca o chiuvetă în care torni mai multă apă decât poate ea absorbi“, spune ministrul, care aminteşte şi momentul adoptării legii, în 2008, în plină campanie electorală. Nici la capitolul diplomaţie economică nu stăm grozav. Vosganian promite să realoce personal diplomatic din ţările europene către statele din Africa Centrală şi Asia de Sud-Est, pieţe de care sunt interesaţi investitorii români.

În plus, ministrul Economiei spune că vrea să refacă manualul de geografie economică şi hărţile economice.

„Hărţile economice ale României au dispărut din şcoli şi din birouri. A dispărut, de asemenea, manualul de geografie economică. Noi trebuie să refacem acest manual ca să ştim exact când vrem să dezvoltăm industria, de unde trebuie să plecăm. Industria românească nu este numai cazul Oltchim sau Mechel“, a spus Varujan Vosganian.

CÂND ÎNCEPE REINDUSTRIALIZAREA

Prima dată din calendarul reindustrializării României este chiar săptămâna aceasta. „De joi vom începe şi consultările cu fiecare industrie. Am identificat 80 de industrii diferite şi vom avea discuţii cu fiecare dintre aceste, astfel încât la începutul lunii iunie să facem un rezumat cu opţiunile tuturor segmentelor industriale din România“, a afirmat Vosganian.

Concret, ministerul Economiei va întocmi patru documente de politică industrială, de strategie de cercetare, de strategie de export şi de dezvoltare economică rurală, care vor reprezenta elemente-pilon în completarea strategiei de competitivitate, valabilă până în 2020.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite