Cum au învăţat românii să păcălească autorităţile germane: muncesc puţin sau deloc şi încasează ajutoare de mii de euro
0O lacună legislativă permite cetăţenilor din alte ţări ale UE din Germania să profite de sistemul de asistenţă socială, scrie publicaţia germană MDR, referindu-se la românii şi bulgarii care vin în germania pentru un trai mai bun.
„În fiecare an cetăţenii bulgari şi români îşi caută bunăstarea în Germania. Mulţi dintre ei muncesc din greu - adesea în industriile pe care germanii le evită. Aceşti oameni reprezintă un pilon important pentru economia germană - de exemplu în industria cărnii. Dar există şi probleme cu imigraţia din sud-estul Europei. Pentru că familiile care s-au mutat folosesc sistemele sociale într-un mod complicat şi colectează bani în mod corespunzător. De asemenea, beneficiază de intermediari, interpreţi, proprietari şi angajatori”, scrie MDR.
Potrivit publicaţiei, sunt afectate în jur de 20 de oraşe din Germania: Magdeburg, Duisburg sau Hagen. În Halle / Saale, românii s-au stabilit pe Schlosserstraße. Aproape 300 au locuit în cartierul Lutherplatz în 2018. "Apartamentele vechi sunt întotdeauna vizate", declară consilierul municipal Andreas Scholtyssek (CDU). Pentru ţările est-europene, obiectivul este locuirea mai ieftină.
Locuitorii vechi, pe de altă parte, se plâng de gunoi şi zgomot. "Sunt cetăţeni ai UE, nu sunt refugiaţi, pot face ceea ce vor", spune un vecin frustrat. Cei nou-veniţi ştiu de ce au venit în Germania. "Am venit aici pentru că am auzit că alocaţia copilului este mai avantajoasă decât în România. Şi beneficiile sociale, în general", spune unul dintre români.
"În România câştigi maximum 300 de euro pe lună, aici sunt salarii diferite - o viaţă diferită", spune un alt român la Halle. Mulţi dintre ei ar căuta în gunoaie, a afirmat o femeie care a plecat din Bolintin-Vale.
Problema cu lacunele legale
Context: De la începutul anului 2014, tuturor lucrătorilor UE li se aplică libertatea de stabilire. Aceasta înseamnă că românii pot lucra şi în Germania. La sfârşitul anului 2016, Confederaţia a decis să excludă şomerii de la toate prestaţiile sociale pentru a–i împiedica să primească doar prestaţii sociale. Există însă o lacună în lege: orice persoană care se poate dovedi a avea un loc de muncă slab plătit sau o activitate independentă cu profituri reduse are acces la toate prestaţiile sociale şi la prestaţiile pentru copii. De exemplu, pentru doar câteva ore de muncă de către un singur membru al familiei, o familie mare poate primi mai mult de o mie de euro în prestaţii sociale.
Centrul de locuri de muncă este aparent neputincios. "Vreţi să împiedicaţi acest lucru, dar nu îl puteţi împiedica în practică, pentru că trebuie să dovedească acest lucru, dar nu puteţi dovedi acest lucru", spune expertul în dreptul muncii la Centrul de Job Hagen, care nu doreşte să-şi publice numele fără frică. Este evident că întotdeauna aceleaşi persoane să-l însoţească. "Uneori vine angajatorul, uneori şi angajatorul este proprietarul."