Creşterea economică de 3,8% din primul trimestru a fost determinată de avansul din industrie, IT şi comerţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut în termeni reali cu 3,8% în primul trimestru al acestui an faţă de perioada similară din 2013, la 127,62 miliarde de lei, avans determinat în cea mai mare parte de evoluţia sectoarelor industrie, IT şi comerţ, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, sectorul industrial, cu o pondere de aproape 30% la formarea PIB, a crescut în primul trimestru cu 7,9%, urmat de informaţii şi comunicaţii – 7,4% şi comerţ cu ridicata şi cu amănuntul – 5,4%.  

Agricultura a crescut în primul trimestru cu 2,3%, tranzacţiile imobiliare - cu 0,7%, iar administraţia publică şi apărare - cu 0,5%. De asemenea, un avans de 1% a marcat în trimestrul întăi activităţile de spectacole, culturale şi recreative, reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii.

Sectoarele care au înregistrat scăderi în primele trei luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2013 sunt construcţiile (3%) şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţile de servicii administrative şi alte activitătţi de servicii suport (2,9%).  

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), la creşterea PIB, în primul trimestru din 2014 faţă de perioada similară din 2013, au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia construcţiilor, activităţilor de intermediere financiară şi asigurări şi a activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport care, împreună, au avut o contribuţie negativă (-0,4%).

PIB - date ajustate sezonier - estimat pentru primul trimestrul din 2014 a fost de 162,66 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,1% faţă de ultimul trimestru din 2013 şi cu 3,8% faţă de trimestrul I 2013.

Contribuţie pozitivă mai importantă la creşterea PIB a avut Industria (+2,3%), cu o pondere de 29,7% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,9%.

Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,6%), cu o pondere de 12,5% la formarea PIB şi al cărui volum de activitate s-a majorat cu 5,4%. Informaţiile şi comunicaţiile (+0,3%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,3%) dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (7,4%).

Impozitele nete pe produs (+0,8%), cu o pondere de 13,9% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,5%. 

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 6,7% contribuind cu 4,4% la creşterea PIB şi exportului net (cu o contribuţie de +0,7%), consecinţă a creşterii cu 9,7% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere, uşor mai mică, a volumulului importurilor de bunuri şi servicii cu 8,5%. Este de remarcat, de asemenea, soldul pozitiv al balanţei de plăţi.

Ca urmare a scăderii volumului formării brute de capital (cu 10,4%) aceasta a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB, de -1,5%. 


Mai puteţi citi: 

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite