Companiile de utilităţi susţin că grăbirea liberalizării pieţei gazelor va avea efecte negative în special pentru iarna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaze naturale sursa CORBIS

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) susţine liberalizarea pieţei de gaze natural din România, însă consideră că grăbirea acestui proiect va avea efecte negative în piaţă, care vor afecta interesul public general, în special pentru iarna viitoare.

ACUE susţine pe deplin liberalizarea, proces în cadrul căruia o etapă esenţială o constituie stabilirea preţului gazului natural din producţia internă prin mecanisme de piaţă, şi nu prin decizie administrativă, în condiţiile existenţei elementelor necesare care să asigure funcţionalitatea acesteia într-un mod transparent, eficient, garantând accesul nediscriminatoriu al participanţilor.

Companiile de utilităţi susţin însă piaţa din România nu îndeplineşte încă aceste condiţii prealabile şi indispensabile care să permită parcurgerea acestei etape şi, în consecinţă, consideră că „demararea acestui proces fără o pregătire prealabilă corespunzătoare va avea efecte negative în piaţa gazelor naturale, susceptibile a afecta interesul public general, în special pentru iarna viitoare”.

Creştere a preţului pentru clienţii casnici

Motivul principal pentru care ACUE se pronunţă în favoarea amânării dereglementării preţurilor de achiziţie a gazelor naturale, prevăzută în acest moment la 1 aprilie 2017, este dereglementarea preţurilor de achiziţie la gazele naturale ar conduce la o creştere a preţului final al acestora pentru clienţii casnici şi pentru producătorii de energie termică, ce beneficiază, astăzi, de un preţ de achiziţie stabilit prin hotărâre a Guvernului.

Astfel, dacă în prezent, costul de achiziţie al gazelor naturale pentru piaţa reglementată se situează la un nivel de 60 lei/MWh, dereglementarea acestui element de cost va conduce, într-o primă fază, la o creştere imediată a acestuia până la nivelul costului de achiziţie pentru piaţa liberă, care se situează în prezent între 72-80 lei/MWh, aşa cum rezultă din puţinele tranzacţii încheiate până în prezent pe pieţele centralizate.

Trebuie menţionat faptul că preţul gazelor naturale din import este stabilit printr-un mecanism care are în vedere corelarea cu preţul petrolului (media pe ultimele 9 luni) şi cursul leu/dolar solari.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru sezonul rece 2017-2018, prognozele privind preţul de import al gazelor naturale – care (în absenţa unui preţ corect al gazului din producţia internă, rezultat al cererii şi ofertei într-o piaţă lichidă şi funcţională) va rămâne singurul preţ de referinţă pe piaţa gazelor naturale – indică pentru sfârşitul anului o creştere extrem de importantă a costului gazului natural ca marfă (aproximativ 100 lei/MWh în trimestrul 3 şi 104 lei/MWh în trimestrul 4).

Efecte dramatice

Având în vedere cele menţionate mai sus, ACUE precizează că există o probabilitate foarte ridicată ca producătorii interni să îşi stabilească preţurile de vânzare a gazelor din producţia internă la o valoare apropiată preţului gazelor naturale din import, ceea ce poate genera efecte dramatice în piaţa gazelor naturale, care riscă să afecteze continuitatea şi siguranţa alimentării cu gaze naturale şi să conducă la falimentul unor participanţi la piaţă, în primul rând al producătorilor de energie termică în sistem centralizat dar şi a unor furnizori de gaze naturale.

Un alt motiv pe care ACUE îl prezintă este că dereglementarea graduală a achiziţiei gazelor naturale nu constituie o barieră pentru stimularea competiţiei dat fiind că şi la acest moment orice client, inclusiv cei casnici, îşi poate schimba furnizorul de gaze naturale. Acest lucru nu se întâmplă în prezent într-o manieră semnificativă tocmai datorită faptului că piaţa gazelor naturale din România nu dispune de mecanisme care să genereze o lichiditate adecvată şi, astfel, să creeze clienţilor condiţiile pentru ca aceştia să dispună de mai multe opţiuni în ceea ce priveşte alegerea furnizorului.

Totodată, dereglementarea graduală a achiziţiei gazelor naturale nu ar trebui să constituie un temei de infringement cu privire la alocarea fondurilor europene pentru proiectul de infrastructură BRUA atâta timp cât, independent de procesul de liberalizare, exporturile de gaze naturale în afara ţării nu pot fi realizate din motive tehnice. Alocarea unor cantităţi de gaze suplimentare faţă de cele aproximativ 65 – 70% din producţia internă care, la acest moment, sunt pe piaţa liberă, nu constituie pe cale de consecinţă o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme.

Mai mult, companiile de distribuţie şi furnizare reglementată de gaze naturale practică un tarif de distribuţie respectiv o marjă de furnizare care sunt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei din România şi reprezintă astăzi în jur de 30% din preţul final al gazelor naturale (fără taxe). ACUE precizează totodată faptul că preţul de achiziţie al gazului nu influenţează în niciun fel nivelul tarifului de distribuţie şi al marjei de furnizare.

Preţul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici va creşte cu 5-6% de la 1 aprilie, odată cu liberalizarea totală a pieţei de gaze naturale, a declarat joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.

"În previziunea noastră, având în vedere evoluţia preţurilor internaţionale care sunt la acelaşi nivel sau foarte apropiat de nivelul preţului din producţia internă, considerăm o creştere de câţiva lei pe MWh, ceea ce ar însemna o creştere între 5 şi 6% pe mia de metri cubi. ANRE a stabilit o metodologie astfel încât preţurile pentru achiziţia gazelor pentru populaţie să se facă pentru un an de zile, pentru o perioadă de iarnă, respectiv octombrie - aprilie. Asta înseamnă că furnizorii care sunt ataşaţi acestei pieţei vor cumpăra gaze la preţul de acum pentru un an întreg", a afirmat Havrileţ.

Potrivit şefului ANRE, consumatorul casnic este protejat împotriva unei creşteri neaşteptate de preţ pe piaţa liberă.

În sectorul de gaze naturale, preţul la producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017.

Astfel, de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producătorilor preţuri de vânzare pentru gazele naturale. În schimb, ANRE va continua să verifice preţurile cu care furnizorii vând gazele către populaţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite