Ministerul Energiei aprobă construirea gazoductului BRUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorizaţia de construire a gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA) a fost emisă vineri de Ministerul Energiei. Acest proiect ar urma să formeze un coridor de transport al gazelor naturale care să conecteze regiunea central-europeană de cea sud-estică, diversificând pe viitor opţiunile de aprovizionare ale României, potrivit Mediafax.

Proiectul gazoductului BRUA se afla până acum în imposibilitate de obţinere a autorizaţiei de construire, riscându-se întârzieri care ar fi putut costa România întreaga finanţare Europeană în valoare de 180 milioane euro. „Cauza acestei situaţii era faptul că dubla calitate a ministerului în proiect, respectiv de emitent al autorizaţiei, dar şi de autoritate de verificare a legalităţii acesteia, era gestionată de acelaşi compartiment, aspect ce contravenea legii. Am îndreptat această situaţie înfiinţând o structură dedicată proiectului BRUA şi am accelerat procesul de autorizare, calendarul implementării proiectului fiind respectat”, explică ministrul Energiei, Toma Petcu.

Potrivit Ministerului Energiei, segmentul românesc al BRUA se va desfăşura pe teritoriul a unsprezece judeţe şi va avea o lungime totală de 550 km. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde mc/an înspre Bulgaria şi 4,4 miliarde mc/an înspre Ungaria. Conform datelor oferite de minister, prima fază a proiectului va avea termenul de finalizare în anul 2019.

Petcu a explicat avantajele pe care BRUA le va aduce României, accentuând valoarea sa geo-strategică – „Cel mai mare beneficiu prin construcţia BRUA este că România îşi diversifică sursele de aprovizionare cu gaze. Pe de altă parte, un număr mai mare de furnizori creşte puterea de negociere a ţării noastre pentru obţinerea unor preţuri cât mai bune pentru consumatori. Odată pus în funcţiune, BRUA va putea fi şi un debuşeu pentru rezervele de gaze din Marea Neagră, fapt ce ne va apropia şi mai mult de obiectivul de a fi un hub energetic şi pol de stabilitate în regiune.”

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite