ANRE a finalizat investigaţia pe piaţa energiei. La ce concluzii a ajuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:
energie Transelectrica Electrica stalpi inalta tensiune foto Adevărul

Autoritatea Naţională Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a finalizat investigaţia pe piaţa energiei pe care a declanşat-o în urma creşterii preţului pe bursă în luna ianuarie şi a retras licenţele unor furnizori din sectorul energiei electrice, în timp ce unii dintre ei au fost amendaţi, a declarat joi preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

Pierderile generate de furnizorii care ”au acţionat greşit” se ridică la 440 milioane lei (circa 100 milioane euro), fiind înregistrate de Transelectrica, operatorii de reţea şi de furnizorii de ultimă instanţă (FUI), care sunt obligaţi să preia consumatorul rămas fără energie.

”Am finalizat mai multe controale, investigaţii. Am ajuns la concluzia că anumiţi traderi au acţionat greşit, punând în pericol contractele cu consumatorii importanţi, generând elemente de cost pentru operatorii de reţea, pentru furnizorii de utilităţi de ultimă instanţă. Acestor traderi li s-a retras licenţa de furnizare, s-au dat amenzi”, a spus Havrileţ, la o dezbatere pe teme energetice organizată de Energy-Center.ro.

Contractele-cadru încheiate pe piaţa liberă trebuie să fie făcute cu mai mare atenţie, consideră şeful ANRE.

”Consumatorii trebuie să fie foarte atenţi cu ceea ce înseamnă denunţul unilateral, atunci când furnizorul te lasă fără energie şi eşti obligat să cumperi de pe piaţa spot, o piaţă foarte scumpă, sau din piaţa de echilibrare energie. Deci considerăm că ar trebui înnăsprite regulile care domină contractele cadru în zona de furnizare a pieţei libere”, a afirmat Havrileţ.

Întrebat la ce sumă s-au ridicat amenzile aplicate şi care sunt furnizorii cărora li s-a retras licenţa, oficialul ANRE a precizat că nu poate da aceste detalii şi nu are un total al amenzilor aplicate.

”Este vorba de un grup de 7-8 furnizori, aflaţi în diferite etape ale cercetării şi penalizării şi vorbim de nişte pierderi generalizate de 440 milioane lei, care nu vor fi suportate de către consumatori. Este prima dată când autoritatea de reglementare nu socializează aceste costuri. Ele sunt calculate în contul acestor traderi, care unii au dat faliment sau au intrat în insolvenţă şi în relaţia lor cu băncile care i-au finanţat”, a mai spus Havrileţ.

ANRE a verificat circa 18 furnizori, iar unora dintre aceştia, care au generat pierderi în rândul furnizorilor de ultimă instanţă şi de reţea, le va fi retrasă licenţa.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite