Comisia Europeană: Deficitul bugetar al României va creşte în 2017 până la 3,8%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Comisiei Europene estimează că anul viitor România ar putea avea un deficit bugetar de 3,8% din produsul intern brut şi un nivel al datoriei publice de peste 40% din PIB

Datele preliminare publicate până în prezent arată că, în 2015, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 1,5% din PIB, în timp ce datoria publică a României a fost estimată la aproximativ 38,5% din PIB la finalul anului trecut.  Pentru 2016, guvernul a programat un deficit al bugetului consolidat în creştere la aproape 3% din PIB. Bugetul general consolidat cuprinde atât bugetul de stat,  din care se fac cheltuielile curente ale statului, cât şi bugetele sociale, categorie în care intră bugetul pensiilor publice şi cel de şomaj, transmite news.ro.

„Se preconizează că deficitul global va creşte la 3% din PIB în 2016 şi la 3,8% din PIB în 2017. (...) Se estimează că datoria publică va creşte treptat, la peste 40% din PIB până în 2017 şi la peste 60% până în 2026” se arată în raportul CE.

Experţii de la Bruxelles pun dezechilibrarea bugetului naţional pe seama măsurilor luate anul trecut, de majorare a salariilor bugetarilor şi de reducere a taxelor. „Creşterea economică puternică din 2015 a fost consolidată prin reduceri fiscale şi creşteri salariale în sectorul public. Acestea au fost hotărâte în mod ad-hoc şi au fost aprobate în afara procesului bugetar, fără a se prevedea finanţarea lor, conform legislaţiei naţionale. Noi măsuri bugetare expansioniste au intrat în vigoare din ianuarie 2016, mai multe fiind planificate pentru anul 2017”, notează raportul CE, citat de news.ro.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente a fost redusă, de la 1 iunie 2015, de la 24% până la 9%. De la 1 ianuarie 2016 au intrat în vigoare alte reduceri de taxe şi impozite. Astfel, cota generală de TVA a scăzut de la 24% până la 20%, iar cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită în irigaţii a scăzut de la 24% până la 9%. De asemenea, impozitul pe dividende a scăzut de la 16% până la 5%, aplicându-se şi pentru profitul aferent anului trecut.

Pe partea de cheltuieli, din octombrie 2015  au fost majorate cu 25% salariile din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale, iar în decembrie 2015 au crescut cu 15% salariile din învăţământ  şi cu 10% salariile celorlalţi bugetari, mai scrie news.ro.

Experţii de la Bruxelles consideră că economia românească are de suferit din cauza planificării şi coordonării ineficiente a investiţiilor publice, „de cea mai scăzută rată de absorbţie a fondurilor UE, de un mediu de afaceri nefavorabil, de o intensitate scăzută a cercetării şi dezvoltării şi de reforme structurale prelungite, inclusiv în ceea ce priveşte întreprinderile de stat”.

Comisia Europeană recomandă României să ia măsuri care să stimuleze oferta, altfel creşterea consumului, alimentată prin decizii ale autorităţilor, ar putea antrena noi dezechilibre interne şi externe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite