Cerealele şi noile capacităţi de producţie din industrie au dus exporturile la un maxim istoric în octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exportatorii de materii prime agricole prezenţi în România au demarat în ultimii doi ani campanii agresive de export FOTO Adevărul
Exportatorii de materii prime agricole prezenţi în România au demarat în ultimii doi ani campanii agresive de export FOTO Adevărul

Exporturile au ajuns în octombrie la o valoare lunară record de 4,7 miliarde de euro, iar motoarele principale au fost exportul cu cereale, ca şi în lunile precedente, dar şi punerea în funcţiune a unor capacităţi de producţie noi în industria prelucrătoare, spun analiştii.

Recordul precedent la exporturile lunare, de 4,5 miliarde de euro, a fost atins în iulie 2013. Valoarea lunară a exporturilor a oscilat în ultimii ani între 3 şi 4 miliarde de euro. În octombrie exporturile au crescut cu 12% comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut.

Exportatorii de materii prime agricole prezenţi în România au demarat în ultimii doi ani campanii agresive de export, astfel că mărfurile româneşti au reuşit să-şi facă loc în pieţele din regiune. În perioada iulie-septembrie exporturile de grâu au ajuns la 2 milioane de tone, cea mai mare cantitate din ultimii 7 ani, valoarea fiind de 377,1 mil. euro. Cea mai mare parte a exporturilor de grâu a ajuns în Egipt, potrivit „Ziarului Financiar“.

Cumulat pe primele zece luni din 2013 exporturile au ajuns la 41,2 mld. euro, cu 9,2% peste nivelul din aceeaşi perioadă de anul trecut. Importurile au totalizat 45,9 mld. euro, în scădere cu 0,1% în euro comparativ cu valoarea din perioada ianuarie-octombrie 2012.

Evoluţia favorabilă a exporturilor susţine previziunile că exporturile vor rămâne principalul motor pentru creşterea economică, după ce şi în prima jumătate a anului exporturile au susţinut economia. 

„Performanţa excepţională a exporturilor din luna octombrie (maxim istoric de 4,7 miliarde euro) şi din primele zece luni ale anului (creştere de 9%) se explică prin punerea în funcţiune a unor capacităţti de producţie noi în industria prelucrătoare. Putem spune astfel că investiţiile străine şi româneşti din industrie din anii precedenţi au început să dea roade. În acelasi timp a avut loc şi o reorientare cu succes a exportatorilor către pieţe din afara zonei euro - ţări din spaţiul ex-sovietic, America de Sud, Africa de Nord“, a comentat Eugen Sinca, analist-şef al BCR, potrivit „Ziarului Financiar“.

Citiţi mai multe pe acest subiect pe zf.ro. 


Mai puteţi citi: 

Importurile de gaze ale României au scăzut aproape la jumătate în primele zece luni. Exporturile de curent electric, mai mari cu o treime. Importurile de gaze naturale au scăzut cu aproape 47% în primele zece luni ale anului, cele de cărbune s-au diminuat cu circa 31%, în vreme ce importurile de ţiţei au urcat cu 4%, relevă datele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Exporturile de electricitate au urcat şi ele cu 37%.

Economia a crescut doar din exporturi în primele nouă luni. Industria şi agricultura, motoarele trimestrului III. INS a menţinut estimarea anunţată în noiembrie privind evoluţia PIB, potrivit căreia economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul este de 2,7%, susţinut de industrie şi agricultură.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite