Care este impactul energiei verzi în factura la curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curentul electric se va scumpi în perioada următoare tot mai mult din cauza certificatelor verzi
Curentul electric se va scumpi în perioada următoare tot mai mult din cauza certificatelor verzi

Certificatele verzi reprezintă în acest moment 12% în factura la energie a consumatorilor casnici, însă în cazul industriei se ajunge şi la 40%.

În acest moment există 2.000 de MW instalaţi în ferme eoliene, iar până la finele anului vor mai fi puşi în folosinţă încă 400 MW. Iar numai în acest an, mecanismul cu certificate va duce la o creştere cu 8% a preţului energiei. Iar pentru anii viitori se va ajunge la un impact de 30,5 euro/MWh în 2017, ceea ce ar reprezenta circa 56% din preţurile angro ale electricităţii.

Într-o factură de energie de 60 de lei, energia în sine costă 40 de lei, certificatele verzi acontează 5 lei, iar alţi 2,5 lei sunt contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă. Restul reprezintă TVA şi accize. Adică certificatele verzi reprezintă în acest moment 12% în factura la energie a consumatorilor casnici, însă în cazul industriei se ajunge şi la 40%. 

Populaţia a plătit anul trecut subvenţii de 779 de milioane de lei către producătorii de energie verde, potrivit unui document al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) care detaliază cotele de certificate verzi pentru fiecare furnizor. Per total, populaţia a suportat în facturi costurile cu 3,22 milioane de certificate verzi. Un astfel de certificat reprezintă echivalentul unui MWh de energie verde produs şi livrat din surse regenerabile. Furnizorii sunt obligaţi să achiziţioneze o anumită cotă de certificate proporţională cu cantitatea de energie totală vândută. Iar furnizorii transferă ulterior în totalitate aceste costuri abonaţilor lor. România îndeplineşte deja în acest moment 97% din ţinta de energie verde asumată pentru 2020.

factura energie certificate verzi

„Neutru pentru consumator“

Nu toată lumea este, însă, de acord cu aceste calcule, în funcţie de tabăra în care îşi desfăşoară activitatea. Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste şi membru al directoratului CEZ, declara săptămâna trecută la un forum energetic că „energia eoliană este cea mai ieftină din piaţă“. 

„Consumatorii mari industriali ar trebui să fie fericiţi să nu-şi mai încapă în piele pentru că a scăzut preţul cu 50% la energie, de la 240 lei/MWh la 130 lei“, spunea el. Reprezentantul CEZ – unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din România, cu 600 MW instalaţi – spune că „impactul este neutru spre favorabil consumatorului“ şi că scăderea preţului energiei de pe piaţă pentru ziua următoare (PZU) a OPCOM este cauzată, în parte, şi de schema de sprijin a energiilor verzi.

Mittal vrea energie ieftină pentru combinate

Pe de altă parte, scăderea nu este de aşa bun augur pentru marii consumatori industriali, pentru că aceştia au nevoie de contracte pe termen lung pentru a-şi putea planifica producţia. Preţul minim a fost atins în luna aprilie, când s-a ajuns la 131 de lei pe piaţa spot. Factura la energie electrică a revenit obsesiv ca principală teamă a companiilor din industrie în consultările avute cu Ministerul Economiei pentru strategia de reindustrializare a României. În fapt, preţul energiei a fost pe agenda discuţiilor avute recent de magnatul indian Lakshmi Mittal cu premierul Victor Ponta şi cu preşedintele Traian Băsescu. 

Alro a anunţat pe 2012 primele pierderi din perioada post-decembristă, de 170 de milioane de lei, în condiţiile în care 44 de milioane de dolari au fost cheltuielile cu certificatele verzi şi de emisie.

ANRE reduce schema

Schema de sprijin pentru energiile regenerabile va fi redusă pentru sectoarele eolian, fotovoltaic şi microhidro, potrivit unei decizii ANRE. Cea mai mare tăiere o vor suporta producătorii din surse fotovoltaice, care vor primi doar trei certificate verzi pentru un MWh de energie livrată în sistem în loc de şase, cum era până acum. 

În sectorul eolian, unde şi-au făcut apariţia cele mai multe proiecte în România, urmează ca sprijinul să fie redus de la două astfel de certificate la 1,5 pentru proiectele noi şi la 1,3 pentru turbinele reutilizate. În fine, energia realizată în microhidrocentrale cu o putere instalată sub 10 MW va primi doar 2,3 certificate în loc de trei. Decizia urmează să fie aprobată de Guvern. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite