Bulgaria şi Ungaria sunt destinaţiile preferate ale românilor pentru cumpărăturile în străinătate. Majoritatea cumpără alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii sunt atraşi de preţurile mai avantajoase practicate de magazinele din ţările vecine
Românii sunt atraşi de preţurile mai avantajoase practicate de magazinele din ţările vecine

Bulgaria şi Ungaria, ţări vecine, sunt destinaţiile preferate ale românilor pentru cumpărături în străinătate, cei mai mulţi dintre ei alegând să treacă graniţa pentru a achziţiona alimente şi băuturi, potrivit ultimului studiu CAWI-BUS realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă în luna iulie.

În ultimele trei luni, românii au cumpărat produse din ţări precum Bulgaria (18%), Ungaria (17%), Italia (13%), Moldova (8%) şi Spania (7%), arată studiul.

„Românii sunt atraşi în primul rând de preţurile mai avantajoase practicate de magazinele din ţările vecine. Diversitatea gamelor de produse şi posibilitatea achiziţionării unor branduri diferite faţă de cele disponibile la raft în România contribuie, de asemenea, la orientarea acestora către oraşele din apropierea graniţelor“, declară Ioana Bogus, Client Service Manager, Exact Cercetare & Consultanţă.

Dintre românii care obişnuiesc să cumpere produse din străinătate cel puţin o dată la trei luni, 67% optează pentru produse alimentare, 62% pentru băuturi sau sucuri, 48% pentru produse destinate îngrijirii locuinţei, iar 39% pentru parfumuri şi produse cosmetice. 

Produsele vestimentare şi încălţămintea sunt achiziţionate de 33% din românii care optează cel puţin o dată la trei luni pentru cumpărături efectuate în afara ţării, în timp ce electronicele/electrocasnicele de 22% din aceştia, iar ţigările şi tutunul de 14%.

Potrivit ultimului studiu CAWI-BUS, 17% dintre românii din mediul urban au cumpărat cel puţin o dată la trei luni produse din hipermarketuri din afara ţării.  

În ultimul an, 16% dint respondenţi au primit cel puţin o dată la trei luni produse cumpărate de rude sau prieteni din hipermarketuri/supermarketuri din afara ţării.   Procentul celor care primesc astfel de produse anual atinge însă aproape jumătate din populaţie – 48%.  


Mai puteţi citi: 

Exporturile au crescut cu 6,3% în ianuarie, reducând deficitul balanţei comerciale la un nou minim istoric. România a avut, în ianuarie, un deficit comercial de 249 de milioane de euro, mai mic cu 49,8 milioane de euro decât cel înregistrat în ianuarie 2013. Exporturile au crescut cu 6,3% în euro, mai rapid decât importurile (4,6%), anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS).

Agricultura şi industria echipamentelor auto au fost în 2013 motorul exporturilor. Producţia agricolă foarte bună şi livrările de echipamente pentru automobile au dus exporturile la un maxim istoric de 2,4 miliarde de dolari. Experţii susţin însă că Republica Moldova nu are ce exporta

Ţările care provoacă cel mai mare deficit comercial Republicii Moldova: Ucraina, China şi România sunt în frunte. Exporturile Republicii Moldova au crescut cu circa 11% în anul 2013, dar avansul, deocamdată, nu modifică din temelii pieţele, iar importurile sunt de 2,5 ori mai mari. Anul trecut deficitul comercial s-a majorat cu 1,4% şi a ajuns la circa 3,1 miliarde de dolari

Premieră istorică: exporturile de alimente au egalat importurile în 2013. În 2013, pentru prima dată după Revoluţie, valoarea produselor agroalimentare trimise peste graniţă a depăşit pragul de 4 miliarde de euro, ajungând din urmă achiziţiile-record de alimente de la străini.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite