Bucureştenii stau în frig, în aşteptarea ajutoarelor pentru încălzire
0Aproape o treime din asociaţiile de proprietari din Bucureşti au refuzat furnizarea căldurii întrucât blocurile administrate sunt locuite în special de pensionari care aleg să stea în frig până la 1 noiembrie, dată de la care se acordă ajutoarele de încălzire.
Sute de mii de bucureşteni sunt nevoiţi să stea în frig în propriile locuinţe, întrucât asociaţiile de proprietari din care fac parte au refuzat furnizarea căldurii de la RADET, la cererea unor locatari care nu-şi permit plata întreţinerii şi aşteaptă ajutoarele de stat, care se acordă numai de la 1 noiembrie.
Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti a început luni distribuirea agentului termic astfel că, pentru început, au fost calde caloriferele din sectoarele 2,3 şi 4 şi, ulterior şi parţial, cele din sectoatele 1,5 şi 6. Nu toţi bucureştenii beneficiază însă de căldură, cu sau fără voia lor. Iar asta pentru că 3.145 de asociaţii de proprietari din totalul de 10.040 cu contracte la RADET au cerut să nu li se distribuie căldură, a arătat Gabriela Firea, primarul Capitalei. Motivul?
Cei mai mulţi dintre cei care au refuzat furnizarea căldurii au motivat că ajutoarele de stat pentru căldură se acordă abia de la 1 noiembrie, iar mulţi dintre beneficiari nu îşi vor putea permite să plătească întreţinerea până atunci.
În aşteptarea ajutoarelor de stat
RADET a publicat pe portalul instituţiei lista asociaţiilor de proprietari care au refuzat punerea în funcţiune a încălzirii şi a blocurilor administrate de acestea. „Până ieri (luni - n.r.), un număr de 3.145 din totalul de 10.040 asociaţii de proprietari sau locatari care au contract cu RADET au refuzat pornirea căldurii, în scris, prin ordin de lucru sau cerere din partea asociaţiei. Niciunul dintre cei 4.000 de agenţi economici sau cele 600 de persoane fizice deţinătoare de imobile cu care RADET are contracte nu au solicitat închiderea căldurii“, a declarat Gabriela Firea, în timpul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Firea a mai spus că unul dintre motivele principale pentru care unele asociaţii au refuzat distribuirea căldurii este că ajutorul de căldură nu se acordă în această perioadă. „Ca şi în anii trecuţi, unul dintre motivele invocate de aproximativ o treime dintre cei care au refuzat pornirea căldurii îl reprezintă decalajul faţă de momentul la care se acordă ajutoarele de căldură, respectiv data de 1 noiembrie. Este vorba de blocuri unde locuiesc, în special, persoane în vârstă şi care aşteaptă momentul 1 noiembrie, atunci când vin acele ajutoare“, a precizat Gabriela Firea.
„Vor da banii economisiţi pe medicamente“
Cei care optează, de regulă, pentru amânarea furnizării de căldură de la RADET sunt pensionarii, care au venituri mai reduse, ei încercând să găsească alte soluţii pentru a se încălzi până la 1 noiembrie, termen de la care se acordă ajutoarele de stat. Fie că se îmbracă mai gros, se acoperă cu mai multe plăpumi sau preferă să-şi încălzească locuinţa de la aragaz, pensionarii sunt constrânşi să apeleze la aceste mijloace întrucât nu-şi permit să plătească întreţinerea fără facilităţile oferite de stat. Numai că decizia unei asociaţii îi afectează pe toţi locuitorii blocurilor administrate de acestea, astfel că, inevitabil, apar nemulţumiri în aceste situaţii. Marţi seara, când temperatura a coborât în Bucureşti până la 10 grade Celsius, reţelele sociale s-au umplut de reacţii ale celor nemulţumiţi că au ajuns să stea în frig din cauza vecinilor. „Vor da banii economisiţi pe medicamente“ sau „se vor perpeli cu căldura de la aragaz şi vor cheltui cam aceeaşi sumă“ sunt doar două dintre reacţiile de pe reţelele sociale.
Tot pe reţelele sociale s-au regăsit şi reacţii ale celor care preferă amânarea furnizării căldurii în Capitală: „Încă nu este aşa de frig, mie îmi convine. Ne-am învăţat să stăm în mânecă scurtă tot timpul, să fim serioşi, cu un pantalon lung şi o bluză cu mânecă lungă încă nu mori de frig“, a comentat o bucureşteancă pe Facebook. Un bucureştean atrage atenţia că procentul celor care au refuzat pornirea sistemului de încâlzire indică nivelul de trai al locuitorilor: „Un sfert dintre asociaţii...ce ne spune acest lucru despre nivelul de trai şi despre situaţia în cate sunt zeci sau sute de mii de bucureşteni?“.
Cui se acordă ajutorul de încălzire
Ajutorul poate acoperi parţial sau integral costurile de încălzire şi este reglementat actualmente de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece.
Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei se acordă doar pentru sezonul rece (1 noiembrie – 31 martie) şi numai în baza unei cereri depuse până la 15 octombrie la primăria fiecărui sector, mai exact, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială. Pe lângă cerere, se depun o declaraţie pe propria răspundere şi mai multe acte doveditoare a situaţiei sociale (acte privind componenţa familiei, veniturile solicitantului şi locuinţa pentru care se solicită ajutorul).
„Ajutorul poate fi obţinut de familiile cu un venit net lunar pe membru de până la 786 de lei şi de persoanele singure cu un venit net lunar de maximum 1.082 de lei“, a explicat primarul Gabriela Firea.
RADET, în insolvenţă
Tribunalul Bucureşti a admis pe 5 octombrie cererea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti de intrare în insolvenţă. RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).
Guvernul a adoptat săptămâna trecută o Ordonanţă de Urgenţă prin care se creează mecanismul necesar ca primăriile să poată acorda în avans subvenţiile pentru ca aprovizionarea cu apă caldă şi energie termică să nu fie întreruptă în marile oraşe ale ţării din cauza blocajelor financiare dintre regiile care asigură distribuţia agentului termic, producătorii de energie şi furnizorii de gaze naturale. De fapt, mecanismul a fost necesar pentru ca Primăria Capitalei să poată acorda o sumă de 193 de milioane de lei, bani cu care să fie achiziţionate gazele naturale necesare încălzirii populaţiei.
Cât de frig trebuie să fie pentru pornirea căldurii
Primarul Capitalei consideră că ar trebui schimbată legea care prevede, în prezent, că agentul termic poate fi furnizat doar dacă se înregistrează trei nopţi consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius. „Această Hotărâre de Guvern trebuie să suporte îmbunătăţiri pentru că au fost seri foarte friguroase, dar din punct de vedere legal nu se înregistraseră aceste condiţii legale, impuse de Guvern încă din 1994 şi cu câteva updatări în 2000. Am făcut apel şi la Parlament – practic, decizia să fie a Consiliului General prin consultarea cu asociaţiile de proprietari şi de locatari“, a subliniat Gabriela Firea.