BRD, BCR, OTP Bank şi recuperatorul Secapital pierd în lanţ procese pe clauze abuzive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ciocan judecator

Magistraţii mai multor instanţe au dat recent drept de cauză împrumutaţilor, dispunând anularea executărilor silite ce erau deja dispuse. Litigiile priveau dobânda contractuală sau debitul integral. Instanţele au dispus anularea executărilor silite. Sentinţele pot fi atacate cu apel.

Astfel, în urmă cu o săptămână, Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat într+un dosar în care clientul incrimina abuzurile făcute de OTP Bank. „Constată caracterul abuziv şi nulitatea absolută a clauzei contractuale cuprinse în art. 5 pct. 5.2 teza întâi (referitoare la menţiunea „în conformitate cu politica băncii”) şi art. 6 pct. 6.2 din contractul de credit pentru nevoi personale garantat cu ipotecă pentru persoane fizice (…) din data de 14.04.2008”, a decis instanţa.

Executarea silită derulată de Ralfi IFN a fost anulată.

O situaţie similară a fost şi în dosarul BCR, în care instanţa a constatat abuzive clauzele contractuale, dispunând anularea executării demarată deja de recuperatorul Secapital SaRL, reprezentant legal al Kruk România SRL.

În ceea ce priveşte BRD, Tribunalul Bucureşti a decis că „modul de modificare al dobânzii este unul ilegal, iar politica băncii nu poate influenţa dobânda variabilă”, după cum a declarat av. Adrian Cuculis.

„Constată caracterul abuziv al tezei finale (…) referitoare la posibilitatea băncii de a indexa procentul de dobândă în funcţie de costul resurselor sale. Respinge ca neîntemeiată solicitarea de restituire a sumelor încasate în temeiul acestei clauze constatate ca fiind abuzive”, a decis instanţa.

În toate aceste procese se poate formula apel.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite