Boardul FMI a aprobat evaluările acordului cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România   FOTO Adevărul
Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România   FOTO Adevărul

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, miercuri, prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România, punând la dispoziţia statului două tranşe cumulând 436,3 milioane de euro.

Board-ul FMI a avizat de asemenea derogarea de la criteriul de performanţă referitor la soldul general al bugetului consolidat, ratat cu o diferenţă micã, în mare parte ca urmare a unor cheltuieli mai mari cu cofinanţarea proiectelor UE.

Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro, a anunţat FMI printr-un comunicat.

Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autorităţilor române pentru adăugarea unei evaluări în funcţie de situaţia la sfârşitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentară ar coincide cu consultarea periodică planificată (Articolul IV) şi cu rectificarea bugetară de la mijlocul anului.

„România face progrese solide în cadrul acordului stand by preventiv. Creşterea economică a atins um maxim postcriză în 2013, deficitul de cont curent a fost redus semnificativ, iar inflaţia a încetinit la minime istorice. Totuşi, economia şi sectorul financiar rămân vulnerabile la şocuri. Implementarea fermă a programului este esenţială pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi limitelor în privinţa politicilor în acest an electoral”, a declarat prim-adjunctul directorului general al FMI, David Lipton.

„Ţinta de deficit bugetar pentru 2014 presupune noi ajustări fiscale, în timp ce susţine o absorbţie mai bună de fonduri de la Uniunea Europeană. Îmbunătăţirea cheltuielilor cu investiţiile, colectarea mai bună a veniturilor şi implementarea unui sistem de control al cheltuielilor reprezintă priorităţi. Măsuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului sănătăţii şi pentru protejarea populaţiei vulnerabile de liberalizarea preţurilor la energie”, a adăugat reprezentantul FMI.

David Lipton a făcut referire şi sistemul bancar şi raportarea acestuia în ceea ce priveşte creditele neperformane. „Sistemul bancar rămâne bine capitalizat, dar autorităţile trebuie să accelereze restructurarea creditelor neperformante şi să monitorizeze cu atenţie riscurile generate de dezintermedierea financiară a grupurilor mamă. Autoritatea de supraveghere nebancară (ASF - n.r) trebuie reformată în linie cu cele mai bune practici internaţionale”, a precizat prim-adjunctul directorului general al FMI.

Echipele Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene s-au aflat la Bucureşti în perioada 21 ianuarie - 4 februarie pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut.

Instituţiile financiare internaţionale şi Guvernul mizează pe o creştere de 2,2-2,5% a Produsului Intern Brut în acest an, după un avans de 2,8% în 2013, datorat în principal producţiei industriale şi recoltei bogate.

Totodată, se estimează un deficitu bugetar de 2,2% din PIB în acest an, în termeni cash, plafon care include spaţiu pentru o cofinanţare mai mare a fondurilor UE şi pentru susţinerea investiţiilor generatoare de creştere.

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. 

Mai puteţi citi:

Guvernul a aprobat scrisoarea FMI şi trimite documentul către Preşedinţie pentru semnare

Executivul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi va trimite documentul către preşedintele Traian Băsescu, spre semnare, a anunţat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.

UPDATE Ponta: Adoptăm memorandumul cu FMI în condiţiile discutate, Băsescu va semna. Superacciza şi "electorata" nu vor apărea în document

Premierul Victor Ponta  a declarat că l-a anunţat pe preşedintele Traian Băsescu, în discuţia avută înaintea şedinţei de miercuri a Guvernului, că Executivul va adopta memorandumul cu FMI „în condiţiile discutate“, iar şeful statului l-a înştiinţat că va semna documentul.

Guvernul scoate din nou bani de la buget pentru a acoperi datoriile companiilor de stat. O serie de firme mici vor intra în insolvenţă sau lichidare

Datoriile companiilor feroviare către furnizorii de electricitate şi cele ale CNADNR vor fi plătite parţial, respectiv integral din buget, iar alte companii vor fi trecute în insolvenţă „sau lichidare“, pe această listă fiind deja incluse Intervenţii Feroviare, Romavia şi Servicii Energetice Oltenia, scrie Mediafax, care citează proiectul scrisorii de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI)  ce urmează să fie aprobată de Guvern.

Traian Băsescu: Florin Georgescu este unul dintre artizanii „electoratei“. Nu vreau să sune Ponta ca să ceară BNR să bage sau să scoată lei pe piaţă

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) a fost unul dintre artizanii „electoratei“, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, într-o emisiune desfăşurată la postul B1 TV.

Guvernul se angajează în faţa FMI să nu divizeze sau să fuzioneze Hidroelectrica ori Complexul Energetic Oltenia înainte de listare

Executivul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să nu divizeze sau să fuzioneze societăţile sau activele societăţilor programate pentru listări în acest an, nici direct, nici indirect prin iniţiative precum legea holdingului, potrivit draftului scrisorii de intenţie, prezentat de către Hotnews.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite