Biriş, despre dosarul Murfatlar: Vizoli, Diaconescu şi Badea sunt acuzaţi pentru decizii profesionale care ţin de domeniul normalităţii absolute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, susţine că lupta împotriva corupţiei, la fel ca şi cea împotriva evaziunii, poate fi extrem de uşor compromisă prin excese, prin crearea de prea multe victime colaterale FOTO Mediafax
Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, susţine că lupta împotriva corupţiei, la fel ca şi cea împotriva evaziunii, poate fi extrem de uşor compromisă prin excese, prin crearea de prea multe victime colaterale FOTO Mediafax

Gabriel Biriş, fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în locul căruia a fost numită în septembrie Mariana Vizoli, critică deciziile procurorilor în cazul Murfatlar, considerând că excesele acestora pot compromite lupta împotriva evaziunii şi că „oameni precum Mariana Vizoli, Daniel Diaconescu sau Ciprian Badea sunt acuzaţi şi puşi sub control judiciar pentru decizii profesionale care ţin de domeniul normalităţii absolute“.

„Lupta împotriva corupţiei, la fel ca şi lupta împotriva evaziunii, poate fi extrem de uşor compromisă prin excese, prin crearea de prea multe victime colaterale. (…) Atrag atenţia cui trebuie să facă ceva că politica penală a statului nostru a luat-o razna! Ce văd acum în dosarul Murfatlar mă oripilează! Oameni precum Mariana Vizoli, Daniel Diaconescu sau Ciprian Badea sunt acuzaţi şi puşi sub control judiciar pentru decizii profesionale care ţin de domeniul normalităţii absolute, fără ca nici mîcar procurorul să se mai straduiască să susţină că ar fi obţinut un avantaj pentru sine. O lege neroadă îi permite să facă asta. Iar atunci când singura unealtă e ciocanul, vezi cuie peste tot... Cu puteri mari vin şi responsabilităţi mari, acum însa la procurori vad doar puteri mari... Plastic vorbind, ce a fost mai întai: oul sau găina?“, a scris Biriş pe Facebook

Gabriel Biriş a demisionat la începutul lunii septembrie din funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în urma scandalului privind proiectul de modificare a Codului Fiscal. La jumătatea lunii septembrie, în locul lui Biriş a fost numită Mariana Vizoli, fostul şef al legislaţiei TVA din Finanţe. 

Mariana Vizoli a fost pusă vineri sub control judiciar de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul Murfatlar, alături de vicepreşedintele Agenţiei Naţioanle de Administrare Fiscală (ANAF) şi şeful Antifraudă, Daniel Diaconescu, şi alţi trei directori din Finanţe, după ce ar fi autorizat ilegal constituirea unor antrepozite fiscale care au produs un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei.

Celelalte trei persoane puse sub control judiciar sunt Ana Jarda, şeful Direcţiei generale management al domeniilor reglementate specific din Finanţe, Ciprian Badea, directorul general al Direcţiei generale juridice din minister, şi Monica Negruţiu, şeful Direcţiei generale de reglementare a colectării creanţelor bugetare din cadrul ANAF.

Funcţionarii publici sunt acuzaţi că au autorizat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, trei antrepozite fiscale de producţie alcool şi băuturi alcoolice. Societăţile care au beneficiat de aceste autorizări s-au sustras de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă, potrivit anchetatorilor.

Vizoli şi Diaconescu şi-au dat demisia vineri din funcţiile pe care le ocupau.

Biriş spune despre Vizoli că este adeptul legii clare, care să nu poată da naştere la abuz. „Mariana Vizoli este adeptul moderaţiei, a legii clare care să nu poată da naştere la abuz. Ea întelege ca poziţia contribuabilului este mult mai slabă şi că trebuie protejat şi a fost principalul meu aliat în îndulcirea lui 088 (formularul de înregistrare în scopuri de TVA – n.r.) şi în promovarea şi formularea soluţiei de eliminare a «intenţiei şi capacitatii» (inclusă în proiectul care a generat demisia mea)“, a mai scris Biriş pe Facebook.

În opinia lui Biriş, Daniel Diaconescu este în schimb adeptul acţiunilor în forţă, a legii care să permită cât mai multe inspectorilor în „lupta“ împotriva evaziunii, fără a da prea multă atenţie drepturilor contribuabililor. „El a fost principalul adversar (nu duşman!) în modificarea lui 088 şi a altor măsuri considerate de mine a fi generatoare de abuzuri. Amândouă «şcolile» sunt însă necesare şi utile, acum au fost decapitate. Ce punem în loc? Sau asta e treaba altcuiva?“, subliniază Biriş.

Fostul secretar de stat atrage atenţia că astfel de decizii afectează contribuabilii, dar şi bugetul de stat, întrucât e probabil ca şefii din Finanţe să nu îşi mai asume pe viitor rezolvarea unor probleme. „Prevăd că nimeni din Finanţe nu îşi va mai asumă să rezolve ceva. Cererile contribuabililor vor trena sau vor fi respinse şi trimise în instanţe. Cei mai buni vor pleca pur şi simplu, salarii cel puţin duble pot fi obţinute în consultanţă. Vom începe să constatăm că blocajele cresc şi devin cvasi-generalizate. Ce s-a întâmplat azi este ucigător mai ales pentru afacerile oneste, dar şi pentru buget“, punctează Biriş.

Alături de cei cinci funcţionari publici mai sunt cercetaţi şi doi administratori de societăţi comerciale, respectiv Cornel şi Viorel Potârniche acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea şi Constantin Cîrciumaru, toţi asociaţi la societăţile comerciale de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice implicate în activitatea infracţională, care şi-au împărţit funcţiile de management, sunt urmăriţi penal pentru evaziune fiscală în formă continuată, ca autori sau complici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite