Bancherii şi întreprinzătorii, greu de împăcat. Ce argumente aruncă în luptă cele două tabere
0Două studii prezentate joi, în cadrul conferinţei „Antreprenor, caut finanţare“, organizată de publicaţia electroncă WallStreet, arată că bancherii şi întreprinzătorii sunt încă departe de a se împăca.
Redăm, în continuare, principalele motive de nemulţumire ale bancherilor faţă de economia reală, dar şi ale oamenilor de afaceri faţă de sistemul bancar, enunţate în cadrul conferinţei WallStreet.
Argumentele bancherilor
** Deteriorarea disciplinei contractuale. Între firme şi bănci, între firme şi stat, între firme şi firme se respectă tot mai puţin clauzele contractuale, lucru care îi derutează pe finanţatori
** Mulţi oameni bogaţi nu-şi mai susţin firmele, deşi pot să o facă
** Tot mai multe firme sunt în situaţii precare financiar, într-o cvasiinsolvenţă – practic, într-o stare de insolvenţă nedeclarată oficial
** Lipsa de coeziune şi asociere între oamenii de afaceri; este mai puternică zicala „Să moară (şi) capra vecinului“ decât „Unde-s doi puterea creşte“
** Unii întreprinzători se comportă ca „one man show“, încearcă să facă ei totul în firmă, şi strategii, şi producţie, şi contracte, nefiind dispuşi să delege responsabilităţi.
Argumentele oamenilor de afaceri
** După solicitarea unui credit, timpul de răspuns din partea băncii (favorabil sau nu) este prea lung
** Bancherul ţi-e prieten când îţi merge bine, apoi... dacă vede că ai probleme vine şi-ţi spune „dă-mi banii înapoi, că văd că nu-ţi mai merge afacerea“
** Rişti să ajungi să nu faci ceea ce-ţi doreşti, să ceri voie, în propria firmă, pentru orice iniţiativă
** Multor solicitanţi li se impută evoluţiile slabe din economie sau din piaţă, ca motiv pentru a le refuza crereile de finanţare
** Când eşti la început, poţi împrumuta bani doar de la rude, prieteni, familie sau – în cele mai fericite cazuri – de la „business angels“, apoi bancherul apare doar dacă ai reuşit în prima fază.