Isărescu: Băncile mai au loc de scăderi ale dobânzilor. Le solicităm să aibă o viziune şi să conlucreze cu clienţii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României,
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României,

Băncile comerciale mai au spaţiu pentru reducerea dobânzilor la credite, iar Banca Naţională a României (BNR) le cere bancherilor să conlucreze cu clienţii lor, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, în briefingul de presă care a avut loc în urma şedinţei de politică monetară în care s-a decis reducerea dobânzii-cheie de la 3,5% pe an la 3,25%.

„Băncile mai au loc de scăderi ale dobânzilor. Le solicităm să aiba o viziune şi să conlucreze cu clienţii lor. Avem un mediu internaţional cu particularităţi, este categoric altceva decât am gândit la începutul anului. Realitatea crizei ucrainene este alta; pe termen scurt am asistat la intrări de capital şi la presiuni de apreciere a leului. N-aş putea să spun că acest lucru va continua“, a spus luni guvernatorul BNR, potrivit HotNews.ro. 

De asemenea, Mugur Isarescu a spus că decizia de reducere a dobânzii-cheie nu a fost luată uşor, iar unul dintre motive este o potenţială reacţie a băncilor comerciale de a scădea dobânzile la depozite. „Dobânzile la depozite sunt chiar prea joase“, a mai adaugat Isarescu.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis în şedinţa de politică monetară de luni să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, şi să menţină ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele în valută şi la 12% pentru lei.

„În şedinţa din 4 august 2014, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,25% pe an de la 3,50% începând cu data de 5 august 2014“, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Tăierea de dobândă era aşteptată de o parte dintre analişti, după ce nivelul acesteia a fost menţinut la şedinţa de politică monetară din iulie la 3,5%, fiind diminuate atunci ratele RMO pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit, de la 18% la 16%, şi menţinute cele în lei la 12%.

Guvernatorul BNR a mai arătat că dinamica anuală a creditului total acordat sectorului privat a continuat să se adâncească în teritoriul negativ, exclusiv pe seama accentuării contracţiei componentei sale în valută, în condiţiile în care creditele în moneda naţionala şi-au accelerat ritmul anual de creştere în termeni reali.


Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite