Avocat: Modificările aduse legii insolvenţei sunt neconstituţionale. Nu poţi naţionaliza firmele falite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insolventa 2

Noua lege a insolvenţei, care ar putea fi aprobată în şedinţa de astăzi a Executivului, conţine prevederi care pot fi declarate neconstituţionale, a declarat pentru „Adevărul” av. Dr. Adrian Cuculis.

„Legea insolvenţei transformă statul în acţionar la firmele falite şi chiar mai mult aduce prin modificările sale noi elemente neconstituţionale”, a spus Cuculis.

Acesta a explicat că, în primul rând, este vorba despre reconversia datoriei către buget în acţiuni, care pot fi preluate de stat.

„Mă întreb ce interes ar putea exista pentru ca statul român să intre în proprietatea unor acţiuni ale unei societăţi falite, sau poate că ne întoarcem iar în timp şi ne aducem aminte de vremea naţionalizărilor.

Practic, printr-un plan de reorganizare, statul ajunge să fie patron la patron, sau acţionar la persoana juridică pe care o reorganizează”, a spus avocatul.

În secundar, susţine acesta, din expunerea de motive se poate interpreta că scopul modificării legii este de a colecta cât mai eficient şi mult la bugetul de stat, „însă aşa cum legea este dată spre modificare, pare să calce în picioare celelalte categorii de creditori”.

„Pe de altă parte, se pune mai multă presiune pe administratorii de procedură (administratorii udiciari – n. red.), pentru că ei trebuie să suprevegheze permanent activitatea debitorului. Pe scurt, practicianul în insolvenţă va fi acarul Păun al procedurii, pentru că el va fi tras la răspundere. Legea este profund neconstituţională şi pentru că se aduce o modificare la valoarea prag prin care se arată că poţi să fii insolvent doar dacă creanţele bugetare sunt mai mici de 50% din valoarea totală a datoriei, adică nu te mai poţi numi insolvent, dacă ai datorii mai mari de 50% din totalul lor, către stat”, a spus specialistul, sugerând că, în cazul în care modificările aduse Legii insolvenţei vor ajunge pe masa Curţii Constituţionale, cu siguranţă „vor pica în bloc”.

„Nu se poate face o asemenea discriminare între datoriile comerciale şi cele bugetare, practic ţinându-l pe debitor într-o stare de moarte clinică financiară fiindcă are datorii mai mari de 50% din totalul lor către stat”, a declarat avocatul.

O altă modificare ce va fi adusă Legii insolvenţei este declanşarea inspecţiei fiscale în maximum 60 de zile de la înregistrarea cererii în BPI.

„Vrei insolvenţă? Primeşti inspecţie fiscală! În termen de 60 de zile de la data publicării în BPI a notificării privind deschiderea procedurii, organele de inspecţie fiscală vor efectua inspecţia fiscală pe baza analizei de risc, potrivit prevederilor Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. Cam aşa se traduce noua modificare propusă prin ordonanţa de urgenţă. În plus, procedura de insolvenţă nu se va putea întinde mai mult de 5 ani, după depăşirea acestei perioade firma fiind trecută direct în faliment”, a încheiat av. Adrian Cuculis.

Citeşte şi

Cum poate deveni statul acţionar la firmele aflate în insolvenţă, chiar dacă acestea sunt private

Borza, despre modificările aduse legii insolvenţei: e o naţionalizare mascată diferită de cea a comuniştilor. Sunt multe insolvenţe frauduloase

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite