ASF: Sperăm să scăpăm de plafonarea tarifelor RCA până pe 19 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Mitroi spune că plafonarea tarfelor ar putea fi eliminată până pe data de 19 mai
Paul Mitroi spune că plafonarea tarfelor ar putea fi eliminată până pe data de 19 mai

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care prevede stabilirea unor tarife maximale, pentru şase luni, în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) creează probleme care ar putea afecta toţi jucătorii din piaţă, a spus astăzi Paul Mitroi, directorul direcţiei de reglementare autorizare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară.


Mitroi a participat astăzi la Conferinţa Anuală ALB România. Reprezentantul ASF a spus că este posibil „să scăpăm de plafonare” până pe 19 mai 2017.

Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanţă de Urgenţă care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF.
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat proiectul de normă privind punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care prevede stabilirea unor tarife maximale, pentru şase luni, în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA).

Legea privind distribuţia produselor de asigurări, în vigoare în 2018

Legea privind distribuţia produselor de asigurări, care transpune prevederile directivei europene 97/2016, ar putea intra în vigoare din februarie 2018, a mai spus Mitroi. Acesta a precizat că s-a constituit un grup de lucru la nivelul ASF care lucrează la acest act normativ.

„Un impact mult mai mare (n.r- faţă de plafonarea tarifelor RCA) o să-l aibă noua lege care va transpune directiva privind distribuţia în asigurări. (…) Noi, ASF, suntem în faza în care am creionat un prim proiect pentru această directivă. Dorim în acest fel să asigurăm o stabilitate legislativă, cel puţin la nivel primar”, a afirmat Mitroi.

Reprezentantul ASF a mai spus că există un grup de lucru care lucrează la această lege. „Este un grup de lucru care s-a constituit. Intenţia noastră este să ajungem la un numitor comun şi să avem o bază solidă. Legea ar trebui să intre în vigoarea în februarie 2018”, a completat Mitroi.

Directiva privind Distribuţia produselor de Asigurare (IDD), intrată în vigoare la 22 februarie 2016, înlocuieşte vechea reglementare din 2002, stabilind noi cerinţe pentru intermediarii în asigurări. Statele membre au doi ani pentru implementarea directivei, până în 23 februarie 2018, dată la care vechea directiva va fi abrogată.

În timp ce vechea reglementare se aplica doar intermediarilor în asigurări, noua directivă se aplică unui segment mai larg al pieţei, respectiv tuturor distribuitorilor de produse de asigurare, incluzând şi vânzătorii direcţi de produse de asigurare.

Noua directivă impune reglementări mai stricte în ceea ce priveşte cerinţele profesionale ale intermediarilor în asigurări şi reasigurări, astfel că statele membre vor stabili mecanisme pentru a controla în mod eficient şi a evalua cunoştinţele şi competenţele în asigurări, atât ale angajaţilor societăţilor de asigurare/reasigurare, cât şi ale intermediarilor în asigurări.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite