ANAF a blocat conturile unor firme care au cerut amânarea plăţilor către buget anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Circa 17.000 de companii au cerut, anul trecut, amânarea plăţilor către buget, însă, conturile multora dintre ele au fost blocate înainte să expire termenul stabilit pentru plata acestor datorii.

Potrivit Digi24, premierul Florin Cîţu a cerut ANAF să verifice situaţia firmelor care, anul trecut, au recurs la acest ajutor acordat de stat.

"Anul trecut s-au amânat, s-au acumulat 16 miliarde de lei, pentru că am luat măsuri de a amâna taxele. Mai mult, nu am spus că trebuie plătite până la finalul anului trecut. Au fost 13.000 sau 17.000 de companii care şi-au amânat plăţile, şi-şi plătesc reeşalonat în 2021. Deci aceste măsuri încă există", a spus Florin Cîţu.

În ianuarie 2021, ANAF a făcut mai mult de 42.000 de popriri asupra conturilor bancare şi a transmis aproape 134.000 de somaţii. 

Mirela Călugăreanu, şefa ANAF a declarat: "O parte importantă din obligaţiunile fiscale amânate în cursul anului 2020 a fost deja achitată. S-au încasat în numai trei luni, în perioada decembrie-februarie, peste 5,5 miliarde de lei din obligaţiile fiscale amânate la plata".

Cu toate acestea însă, mai multe firme s-au trezit cu somaţii şi popriri pe conturi, înainte de termen.

Mihai Sână, proprietar de restaurant: "Au mai rămas la plată 16.000 de lei sau ceva de genul. Aveam termen până la finalul lunii martie ca să achităm aceşti bani şi ne-au fost blocate conturile".  

Restaurantul nu poate funcţiona la interior, din cauză că oraşul are o rată de infectare de 3.94. Iar cu cererile în regim takeaway, administratorul spune că nu îşi poate acoperi toate cheltuielile. 

Mihai Sână, proprietar de restaurant: "Mă angajez la o firmă de transport internaţional că şofer pe camion şi  plecc în Irlanda şi câteva luni muncesc pe camion, că din banii de acolo să pot să-mi plătesc taxele şi impozitele şi să nu fiu executat şi să pot să dorm liniştit". 

Cătălin Miclăuş, proprietar de cafenea: "Când a fost stare de urgenţă şi a fost tot blocat şi atunci ne-au venit hârtii că am avut de plătit cărţile de muncă ale angajaţilor, cu toate că ei au fost pe şomaj, nu am fost scutiţi de aceste taxe".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite