Tăriceanu, despre demiterea lui Octav Bjoza: „O situaţie unică în Europa Centrală şi de Est“. Ce îi transmite lui Cîţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Inquam Photos / Alexandru Busca
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Inquam Photos / Alexandru Busca

Călin Popescu Tăriceanu, fost premier, semnează o scrisoare deschisă prin care îi cere premierului Cîţu să îl repună pe Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România, în funcţia de subsecretar de stat.

Călin Popescu Tăriceanu a transmis, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului Cîţu, că situaţia de a demite preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici este unică în Europa Centrală şi de Est.

Fostul premier a subliniat că „nu puţini din cei întemniţaţi” au fost membri marcanţi ai PNL, iar dintre cei care au supravieţuit au aprins, în decembrie 1989, „flacăra liberalismului”.

Spre finalul scrisorii, Tăriceanu îl sfătuieşte pe Florin Cîţu să nu plece urechea la sfaturile unor consilieri „nepotriviţi, cu insuficientă experienţă politică sau de viaţă”, să nu ia decizii pripite şi să arate respect pentru trecutul celor care „s-au jertfit pentru ca România să rămână o ţară liberă, democratică şi europeană”.

Scrisoarea completă:

„Domnule Prim-Ministru,

Am aflat cu adâncă mâhnire despre decizia de a-l demite pe dl. Octav Bjoza din funcţia de subsecretar de stat, poziţie din care Domnia Sa s-a zbătut să apere şi să promoveze, cu puţinele puteri pe care le mai are, situaţia foştilor deţinuţi politici din România. Eforturile sale susţinute cu modestie şi onestitate au fost îndreptate pentru a face ca statul român să recunoască sacrificiul foştilor deţinuţi politici şi să acorde o compensaţie justă pentru suferinţele şi nedreptăţile îndurate de ei şi familiile lor.

Demiterea Domniei Sale, prin decizia pe care aţi luat-o, înseamnă o palmă nemeritată pentru cei care s-au opus cu mult curaj şi demnitate dictaturii comuniste. Nu trebuie să uitaţi că practicile staliniste din România comunistă au contribuit pe deplin la eliminarea elitelor politice, intelectuale, academice, economice, militare sau religioase.

Nu puţini din cei întemniţaţi, care au pierit în infernul concentraţionar, au fost membri marcanţi ai PNL. Câţiva dintre cei care au supravieţuit au reaprins la sfârşitul lui decembrie ’89 flacăra liberalismului şi au refondat Partidul Naţional Liberal, al cărui tânăr membru sunteţi. Fără ei PNL poate nu ar fi existat astăzi, iar Domnia Voastră ar fi făcut politică prin vreo altă formaţiune…. Fără cei dispăruţi înainte şi după ’90 PNL nu ar fi avut istoria cu care astăzi se mândreşte. După cum nu s-ar fi putut mândri nici cu realizările marilor fruntaşi liberali, cei care au scris istoria acestei ţări după revoluţia paşoptistă până la al Doilea Război Mondial.

Consider că este o situaţie unică în Europa Centrală şi de Est ca preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic să fie demis dintr-o demnitate guvernamentală, mai ales că vorbim despre un luptător anticomunist, un om care şi-a trăit tinereţea în unele dintre cele mai grele închisori şi lagăre ale regimului comunist din România. Prezenţa Domniei Sale în Cabinetul pe care îl conduceţi era, din punctul meu de vedere, onorantă pentru echipa dumneavoastră. Surprinderea cu privire la decizia luată vine şi din faptul că Dumneavoastră aţi ales să nu demiteţi oameni care meritau acest lucru pentru greşelile comise, dar aţi ales să îl înlăturaţi tocmai pe omul care onora cu prezenţa sa Guvernul pe care îl conduceţi.

Dumneavoastră, ca premier liberal, purtaţi pe umeri o moştenire care nu are comparaţie în nicio ţară din Europa Centrală şi de Est. Nu plecaţi urechea la sfaturile unor consilieri nepotriviţi, cu insuficientă experienţă politică sau de viaţă. Şi mai ales nu luaţi decizii pripite. Arătaţi că respectaţi trecutul celor care s-au jertfit pentru ca România să rămână o ţară liberă, democratică şi europeană.

Nu persistaţi în greşeală şi reveniţi asupra deciziei nefericite prin care l-aţi demis pe dl Octav Bjoza.

Călin Popescu-Tăriceanu, fost Prim-Ministru” este scrisoarea deschisă adresată premierului Florin Cîţu, prin care este cerută repunerea lui Octav Bjoza în funcţia de subsecretar de stat.

Fostul deţinut politic Octav Bjoza, de 82 de ani, a fost demis luni de premierul Florin Cîţu. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite