Băsescu spune că i-a propus lui Ponta să introducă acciza suplimentară pe carburanţi în iunie, dacă nu se închide bugetul, dar premierul nu a acceptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, că, la întâlnirea pe care au avut-o la Cotroceni, i-a propus premierului Victor Ponta să nu introducă acciza de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi de la 1 ianuarie, dar dacă nu se închide bugetul să o introducă din iunie, însă acesta nu a vrut.

„I-am propus premierului: nu introdu acciza de la 1 ianuarie şi, dacă nu se închide bugetul, introdu de la 1 iunie. Nu a acceptat“, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că acest refuz „i-a confirmat“ că premierul „doreşte banii pentru alegerile europarlamentare“. „Acciza ar fi fost obligaţie dacă aprobam Memorandumul şi board-ul FMI aproba scrisoarea. În momentul ăsta, Guvernul nu are nicio obligaţie să introducă acciza. E disperat să o introducă pentru a dirija bani la ministerul lui Dragnea, acesta este motivul real“, a adăugat preşedintele.

Preşedintele Băsescu a discutat, marţi, la Cotroceni, cu premierul Victor Ponta, la întâlnire fiind prezenţi miniştrii Chiţoiu şi Voinea, precum şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Şeful statului a afirmat, în declaraţia de presă susţinută după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că punctul de vedere al lui Victor Ponta a rămas inflexibil, respectiv că va fi introdusă taxa suplimentară la combustibili.

Şeful statului a comentat şi propunerile pe care Guvernul le-a făcut astăzi reprezentanţilor companiilor petroliere pentru a nu majora preţul carburanţilor în urma introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru. Respectiv scăderea cotei de biocarburant care ar trebui majorată, conform legii, începând cu anul viitor la benzină şi amânarea întregului calendar în care această cotă urmează să crească semnificativ în următorii ani, amânarea cu trei ani a datei până la care furnizorii trebuie să introducă pe piaţă benzină mai bună calitativ şi amânarea termenului până la care companiile petroliere sunt obligate să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

„Înţeleg că ultima variantă este să le dea derogări producătorilor de benzină şi motorină pentru intrarea pe următoarele etape de combustibili cu un nivel de poluare mai mic, să nu mai facă investiţii în instalaţiile din rafinării, numai să absoarbă creşterea în preţul actual. Tu, ca prim-ministru, să spui: «Dragi producători de motorină şi benzină, otrăviţi românii, că am nevoie de bani pentru campanie. Nu investiţi să diminuaţi nivelul de noxe». Mi se pare aberantă abordarea, dar este tipul de politician care pune mai presus interesele lui decât interesul naţional. Cum să stopezi programul de îmbunătăţire a calităţii combustibililor numai ca să faci rost de bani pentru campanie? Cred că este cel mai înalt nivel de corupţie şi imoralitate pe care l-am văzut la un premier“, a declarat preşedintele.


Mai puteţi citi:

Cu ce-i momeşte Guvernul pe benzinari ca să nu crească preţul carburanţilor în urma introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru. Guvernul negociază cu reprezentanţii companiilor petroliere scăderea cotei de biocarburant care ar trebui majorată, conform legii, începând cu anul viitor la benzină şi amânarea întregului calendar în care această cotă urmează să crească semnificativ în următorii ani. Propunerile vin în contextul în care Executivul încearcă să convingă benzinarii să nu majoreze preţul carburanţilor ca urmare a introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru.

Palavra lui Palada. Surprize cu accize. Despre o fenomenală inginerie fiscală. Nu credeam să regretăm atât de rapid tăcerile solemne ale lui Andrei Zaharescu. Noul purtător de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, are o limbariţă pe măsura tăcerilor celuilalt. Dacă însă îi distilăm bine de tot diareea verbală, observăm că purtătorul de cuvânt îşi respectă milimetric fişa postului. Realmente, omul poartă cu sine un singur cuvânt: propagandă.

Să spargem misterul noii taxe pe combustibili: denumirea corectă, destinaţia exactă. „Adevărul” vă prezintă denumirea corectă şi destinaţia exactă ale celor 7 eurocenţi pe litrul de combustibil pe care îi vom plăti de la 1 ianuarie 2014.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget: Acciza la carburanţi creşte din cauza pericolului deflaţiei. E o problemă în toată Europa. Creşterea accizelor şi impunerea uneia supimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi vin în contextul pericolului deflaţiei, care se manifestă în toată Europa, inclusiv în Germania, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

Bugetul pe 2014, făcut pentru baronii locali. Cum ar putea fi acoperit din bani europeni. Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să renunţe la acciza pe combustibil şi a venit cu o soluţie: mai puţini bani de la bugetul de stat pentru baronii locali şi o mai bună utilizare a fondurilor europene care le revin. “Adevărul” a analizat propunerea făcută de şeful statului şi modul în care poate fi pusă în practică.

Traian Băsescu: „Dacă nu vor renunţa la creşterea cu 7 eurocenţi a accizei la benzină, le trimit bugetul înapoi”. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1, că va trimite înapoi bugetul de stat pe 2014, dacă se păstrează creşterea accizei la benzină cu 7 cenţi şi se menţine creşterea cu o mie de miliarde la ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea.

Biletele de avion se scumpesc cu 15% din cauza majorării cu aproape 19% a accizelor la kerosen de la 1 ianuarie 2014. Majorarea accizelor la kerosen (principalul carburant al aeronavelor) cu 18,6% de la 1 ianuarie se va transfera aproape integral în preţul biletelor. Scumpirile vor interveni imediat ce operatorii vor cumpăra carburant cu noile accize.

Guvernul se aşteaptă ca preţul benzinei şi al motorinei să crească cu 30-40 de bani pe litru în urma introducerii noilor accize. Modificările care vor fi operate de Guvern începând cu anul viitor în cazul accizelor aplicate carburanţilor vor genera o scumpire a benzinei şi motorinei cu 30-40 bani pe litru, în funcţie de produs, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor. În prezent, preţul sortimentelor de benzină cele mai vândute variază între 5,5-5,9 lei/litru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite