Ţară de evazionişti. România a avut anul trecut cel mai mare grad de necolectare a TVA din UE, de 39,6%. Paguba la buget - de 8,3 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evaziunea fiscală apare cel mai mult la fraudele cu TVA, firmele din România preferând diverse tertipuri de a evita plata taxelor în loc să dea banii cuveniţi statului
Evaziunea fiscală apare cel mai mult la fraudele cu TVA, firmele din România preferând diverse tertipuri de a evita plata taxelor în loc să dea banii cuveniţi statului

România a înregistrat anul trecut cel mai mare nivel al diferenţei dintre suma de TVA care ar trebui colectată şi suma colectată efectiv din Europa Centrală şi de Est, de 39,6%, care înseamnă o pagubă anuală de 8,3 miliarde euro la buget, respectiv de 5,2% din Produsul Intern Brut, a declarat joi Daniel Anghel, liderul echipei de Impozite şi Taxe Indirecte în cadrul PwC Europa Centrală şi de Est.

Deficitul de TVA în România era la nivelul de 41,1% în 2013, urcând la 44,4% în 2014, pentru a se reduce uşor anul trecut, la 39,6%.

La nivelul bugetelor celor cinci state din Europa de Est, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, TVA necolectată a generat o pierdere de peste 28 de miliarde de euro anul trecut.

Cel mai redus nivel al deficitului de TVA este înregistrat în Cehia, de 19,6%, urmată de Ungaria (20,5%), Slovacia (28,3%) şi Polonia (29,2%) , România situându-se pe ultimul loc, potrivit News.ro.

„În ultimii ani, ţările din ECE au introdus programe de reformă şi modernizare a administraţiilor financiare. Astfel de programe au oferit deja rezultate spectaculoase în Slovacia, unde deficitul de TVA a fost redus de la 33,9% la 28,3% într-un singur an“, a afirmat Anghel într-o conferinţă pe tema evaziunii fiscale privind TVA.

El subliniază că acest rezultat a fost obţinut ca urmare a introducerii unui set de măsuri precum programe software de analiză a tranzacţiilor în timp real, corelând intrările şi ieşirile de TVA pe baza codului de identificare de plătitor de TVA, crearea unui comitet Tax Cobra pentru a investiga cazurile majore de fraudă fiscală, în cooperare cu poliţia şi procuratura şi crearea unor instanţe fiscale specializate.

Astfel, autorităţile din state precum Polonia şi România, unde este înregistrat un decalaj mai mare la colectarea de TVA, trebuie să reanalizeze impactul măsurilor introduse, inclusiv controalele suplimentare la înregistrarea în scopuri de TVA.

În acest sens, Anghel s-a referit la formularul 088 de înregistrare în scopuri de TVA, care se dovedeşte a fi împovărător pentru contribuabilii oneşti, dar nu pare să genereze rezultatele scontate în privinţa reducerii fraudei de TVA şi a creşterii gradului de colectare.

El a indicat un studiu publicat recent de Comisia Europeană, potrivit căruia pe măsură ce formulare de TVA folosite sunt mai elaborate, cu atât deficitul de TVA este mai mare.

El consideră că cea mai bună modalitate de a contracara evaziunea fiscală în zona de TVA ar fi ca autorităţile fiscale şi mediul de afaceri să dezvolte la nivel european o strategie de conştientizare în rândul tuturor părţilor implicate, atât publice, cât şi private, a ameninţărilor pe care le presupune frauda de TVA.

Totodată, este necesar un schimb de informaţii mai intens, de colaborare operaţională şi de folosirea tehnologiei IT pentru a reduce costul colectării fiscale.

„Ţinând cont de faptul că deficitul de TVA afectează toate statele din ECE, este foarte important pentru ţările din  regiune să abordeze subiectul combaterii fraudei de TVA de o manieră comună, coerentă şi coordonată“, a conchis Anghel. 

Preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, speră ca instituţia pe care o conduce să raporteze într-un termen mediu rezultate mai bune pe colectarea de TVA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite