Fonduri europene 2015 pentru o fermă ecologică. Pentru ce proiecte se dau bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii care au ferme ecologice pot obţine fonduri europene nerambursabile pentru a-şi susţine mai departe afacerea sau pentru a începe una.

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, Ministerul Agriculturii a dedicat un măsură pentru a sprijini agricultura ecologică. De altfel, agricultura ecologică ar urma să devină un instrument pentru reduce poluarea apelor şi a reduce suprafeţele de teren care sunt supuse îngrăşămintelor. 

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii s-au gândit la două submăsuri: Submăsura 11.1 - Sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică; Submăsura 11.2 - Sprijin pentru menţinerea practicilor şi metodelor de agricultură ecologică. 

Fonduri europene 2015 pentru o fermă ecologică. Submăsura 11.1

Submăsura care oferă sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică ar şase pachete: 

Pachetul 1. Se referă la culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) aflate în conversia la agricultura ecologică;

Pachetul 2. Legume aflate în conversia la agricultura ecologică;

Pachetul 3. Livezi aflate în conversia la agricultura ecologică;

Pachetul 4. Vii aflate în conversia la agricultura ecologică;

Pachetul 5. Plante medicinale şi aromatice aflate în conversia la agricultura ecologică;

Pachetul 6. Pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică. Iar aici intră două subpachete: Subpachetul 6.1. Lucrări mecanizate pe pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică; Subpachetul 6.2. Lucrări manuale pe pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică.

Sprijinul se acordă în fiecare an şi este o sumă fixă, fonduri europene nerambursabile. Beneficiarii trebuie să fie înregistraţi în sistemul de agricultură ecologică. 

Fonduri europene 2015 pentru o fermă ecologică. Submăsura 11.2

Şi prin această măsură se oferă fonduri europene nerambursabile. De asemenea, conţine tot şase pachete de sprijin pe diverse paliere de activitate: 

Pachetul 1. Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) certificate la agricul – tura ecologică;

Pachetul 2. Legume certificate la agricultura ecologică;

Pachetul 3. Livezi certificate la agricultura ecologică;

Pachetul 4. Vii certificate la agri – cultura ecologică;

Pachetul 5. Plante medicinale şi aromatice certificate la agricul – tura ecologică;

Pachetul 6. Pajişti permanente certificate la agricultura ecologică. Şi aici există două subpachete:

Subpachetul 6.1. Lucrări mecanizate pe pajişti permanente certificate la agricultura ecologică;

Subpachetul 6.2. Lucrări manuale pe pajişti permanente certificate la agricultura ecologică.

Fonduri europene în agricultură

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii aşteaptă un aviz din partea Comisie Europene pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În total, România şi-a propus să investească în următorii ani peste 9,3 miliarde de euro în agricultură, din care 8 miliarde vor veni din fonduri europene.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a lansat în martie, primele măsuri de investiţii din cadrul PNDR 2014 - 2020 (PNDR). 

Prin măsurile lansate vor fi alocate fonduri europene în agricultură pentru tineri şi fonduri europene pentru modernizarea exploataţiilor agricole. Mai exact, fermierii vor avea la dispoziţie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploataţiilor agricole prin submăsura 4.1 şi de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin submăsura 6.1.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite