Depozit la bancă sau fond de investiţii? Depinde de confortul pe care vrei să-l ai când economiseşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţia în fondurile deschise se potriveşte oricărui tip de client
Investiţia în fondurile deschise se potriveşte oricărui tip de client

„Cum ar fi mai bine să economisesc: într-un depozit bancar sau într-un fond de investiţii?“. Răspunsul este că depinde. Dacă vreţi, este ca întrebarea „Cum se spune corect, geantă sau jantă?“, la care răspunsul ar fi „La ce?“.

Cam aşa stau lucrurile şi când ne gândim la metodele pe care le putem accesa atunci când dorimsă economisim resursele financiare suplimentare de care dispunem: depinde foarte mult de ceea ce ne dorim în ceea ce priveşte câştigul, perioada şi, nu în ultimul rând, riscul pe care ni-l asumăm.

Clasicul depozit bancar este una dintre metodele cu care suntem obişnuiţi. Acesta este un produs de bază, arhicunoscut, care poate fi o variantă viabilă, ţinând cont de caracteristicile şi totodatăde limitările acestuia. În mare, un depozit bancar poate fi constituit în lei şi în alte valute (EUR, USD, GBP), pe o perioadă fixă de la o lună-două, până la 12 luni şi chiar mai multşi cu o dobândă anuală stabilită de la începutul contractului.

Fonduri deschise de investiţii

Având în vedere profilul fondurilormonetare şi de obligaţiuni, care plasează resursele în depozite bancare, certificate de depozit, obligaţiuni, titluri de stat etc. denominate în lei şi euro, putem spune că aceste fonduri reprezintă o alternativă simplă de economisire/investiţie.

Aşa se explică faptul că, anual, zeci de mii de noi investitori decid să-şi plaseze banii în fonduri deschise de investiţii.

Numărul de investitori înfonduri deschise de investiţii, în creştere vizibilă

grafic invest

Ai de castigat pe toată linia

Perioade flexibile. Când alegi un fond de investiţii trebuie să ştii că perioada este flexibilă în funcţie de tine: 36 de zile, 42 de zile, 198 de zile, având posibilitatea să subscrii şi să retragi oricând doreşti, beneficiind de capitalizarea zilnică a creşterii fondului.

Pentru comparaţie, dacă în cazul unui depozit la trei luniretragerea anticipată a sumelor elimină bonificaţia de dobândă, în cazul fondurilor de investiţii, perioada pe care deţii fonduri este şi perioada pentru care primeşti randamentul acumulat până atunci.

Performanţe atractive.Randamentele pe care le poţi obţine, respectiv creşterea valorii portofoliului tăufaţă de dobânda la depozite,sunt în general mai mari în cazul fondurilor, mai ales dacă vorbim despre fonduri monetare şi de obligaţiuni.

Randamentele obţinute se datorează plasamentelor în depozite bancare, în titluri de stat, obligaţiuni guvernamentale, municipaleşi corporative şi mai ales datorită unei administrării active a portofoliului de către managerii de fond. Managerii de portofoliu sunt specializaţi în investiţii şi îşi dedică zeci de oreurmărind piaţa, ştirile, evenimentele care au loc zilnic, pentru a lua cele mai bune decizii pentru strategia fondului. Un posibil procent de 0,2%, 0,5%, chiar şi de 1% peste depozitul bancarva fi întotdeauna căutat.

Taxare avantajoasă. Impozitul pe profitul rezultat din vânzarea portofoliului de investiţii se impune cu o cotă de 16%, caşi în cazul câştigurilor din depozite bancare. Ca avantaj fiananciar al fondurilor de investiţii, impozitul datorat pe profit se plăteşte anual şi se regularizează dacă este cazul, pe când în cazul depozitului bancar impozitul se reţine anticipat, la scadenţă.

Informaţia este vitală înainte de a decide cum să economiseşti/investeşti, mai ales când există multe variante pe care să le accesezi, cheia însă o reprezintă produsul care să împlinească cel mai mult  nevoile tale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite